Честит празник, студенти – бивши и настоящи!

8 декември се отбелязва за първи път у нас през 1903 г.
8 дек 2017 07:44, Елка Василева
10
Честит празник, студенти – бивши и настоящи!
Снимка: архив, Булфото

Днес е празникът на българските студенти, чието начало е назад в годините.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември /8 декември - нов стил/, за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 г. в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент - архиепископ Охридски.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ХАМАЛИ-72 ЕООД София преди 4 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ОТ ФИРМА ХАМАЛИ-72 ЕООД София.
10
0
 
3
 
! Отговори
Честит празник! преди 6 години
До Анонимен 6Ако не си бил студент, сигурно не знаеш, че всеки, който е следвал, счита този празник и за свой.Най-малкото, като на шега си честитим един на друг, а някои от нас спазват традицията на 8-и декември да се виждат с някои от някогашните си състуденти, пък било то и само на кафе.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето в университета учехме История на БКП, какво знаят тия днешните с тяхните компютри?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните студенти не са като тези от преди 20 - 30 год. Тогава в университет се влизаше само с доказани реални знания и способности, може би изключения правеха само урежданите по партийна линия. Деца на еди кой си.... Но тогава не можеше и дума да става студенти да се събират по долнопробни кръчми и да слушат чалга, а на 8 декември задължително отдаваха почит на убития на тази дата Джон Ленън, дискутираше се творчеството му, по радиото пускаха безсмъртните му песни..... Не си представям студент следващ медицина или педагогика, който слуша кръчмарска музика.. На какво ще научи един бъдещ учите
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник! Но на мене друго ми е смешно. Как Македонците не са се сетили да краднат и тая наша традиция? Климент Охридски... Охридски... бесни македонци да нахлуят и да почнат да плюят... чакаме!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички студенти,реални а не бивши.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1На 8-и декември е бил насрочен изпит?!?!В кой ВУЗ измислиха това?!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички настоящи и бивши студенти. Да сме живи и здрави. :-)
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник! Следва да се отбележи обаче, че сега студенти бол, който не е искал не е станал студент. Изилизайте поне грамотни от университета.
2
0
 
17
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Честит 8- ми декември !Желая на всички настоящи и бивши студенти много здраве , повече усмивки и устрем към по-добро.Останете в България , за да помогнем да се изправи на крака.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година с тоя 8-ми в петък - кръчмите и фолкаджиите ще направят пари , пък за хотелите да не говорим. Ще има яко избухване от 8 до 11-ти.Пък аз на времето ходих на един изпит да се явявам- после пак се разцепих , но чак след обяд.