Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!

Премиерът Борисов лично отпуснал парите след разговор с министъра
19 дек 2017 15:30, Анисия Иванова
118
Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!
Снимка: БАН

Още 15 млн. ще получи БАН към бюджета си за догодина. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици.

Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания, обясни Вълчев.

Още по темата

Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година, обясни шефът на БАН Юлиан Ревалски.

Академията ще разработи и варианти за увеличаване на стипендиите на докторантите, каза още академикът.

От БАН благодариха на Борисов, че намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си, съобщи "24 часа".

Заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година, учени от БАН се вдигнаха на протест. На 30 ноември сутринта те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци.

Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик тогава не реши да се срещне с учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавата изобщо дава пари на БАН. В нормалният свят учените печелят и работят по целеви проекти от което се издържат. Тук БАН се е превърнало на гнездо от дърти *** - тунеядци.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само прогнозата за времето за което България е подписала международни договори струва 20милиона..
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трети тип са тези, които имат много познати и връзки и държат някакъв обект,колегите им свършват цялата работа и разбира се ги пишат. И те са ок при атестация....Много сложно, като в политическия ни елит
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветан Цветанов е учил в основно училище за бавно развиващи се във Вършец , какво искате от такива бавно развиващи се управляващи..
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20,аз мисля че пенсионери няма. това поне се случва. Проблема е в тези, които благодарение на докторантите са натрупали някакви статии, без да си дават много труд и да разбират по темата (често докторанта изнася всичко в неистови мъки за 450лв). И когато дойде атестация са ок. Други са протежета на професори и присъстват във всяка статия на групата без да имат никакъв принос и в много случаи, дори изместват човека свършил работа -и те са ок.
26
5
 
5
 
! Отговори
Бивш докторант преди 6 години
Аз когато писах докторантура трябваше да живея с 450лв на месец в продължение на години. Това не е нормално за една европейска страна. Не е нормално и аз като докторант да получавах тези 450лв, а един гл.ас. да взима по-малко от мен. дано им дойде акъла на управляващите.
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли ,да ни обясни с какво се занимават в БАН,та само ревът за повече пари?!Може би всеки месец правят някакви научни открития или измислят нови производствени методи в икономиката ни!
24
1
 
3
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Няма да е в повече да обяснят с какво се занимават и с какво допринасят за доброто на Бг.Живея в един малък град и тукашният университет се навира навсякъде, развиват проекти за кметството, за градоустройство, за развитие на модерни технологии , печелят проекти по ?-програми и т.н.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
под "ЛИЧНО ОТПУСНАЛ" аз разбирам да извади от собствения си джоб и да ги даде. Тъй като очевидно не е така, то самото заглавие си е чиста манипулация, както и действията на Тиквата по този и други подобни случаи. Тъй първо иска парламента да гласува против и после ЛИЧННО да отпуска пари - те.е някой да иде да му се моли,да му целува ръка и да му благодари, след което да се покаже по ТВ и да каже "ето аз отпуснах пари". Всичко това е гарнирано с дежурните глупости за опозицията
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези спамове с изцепките,няма смисъл да се обръща внимание, те може и средно да нямат или най много някоя диплома по търговия от някой от най престижните ни университети
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има червените чантаджии да се накрадат
20
0
 
5
 
! Отговори
Банаджия преди 6 години
Борисов е не може да мисли - вместо да им каже да се реформират - да закрият ЦУ на БАН, да уволнят пенсионерите и да закрият всички незети работни места за които заделят бюджет, той направо им пълни шапката. Тия пари пак няма да отидат за заплати. Понеже нормален човек не могат да привлекат с 540+ лв, те ще пробват с докторанти. Докторанта е крепостен, който ако не изпълнява повелята на шефа трябва да връща всички получени стипендии. Хвала на крепостната организация от тоталитарен тип!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като правих моята докторска,изобщо не можех да си помисля за друга работа. Това да правиш докторска в свободното си време не ми звучи добре. Между другото е крайно време да се сложи някакво разграничение между природни науки и хуманитарни.не за друго,а защото сме бедни и злоупотребяваме
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че парите за наука от ЕС (които няма как да бъдат спряни,за голямо съжаление на много бг "граждани ") много често отиват за иновации в таксиметрови фирмички да речем и прочие. ...
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еее еман от тея *** в БАН...
16
3
 
4
 
! Отговори
Накрая ще информирам преди 6 години
онези, които са далеч от академичните среди, че новият закон за академично развитие вече дава възможност и за ПЛАТЕНИ ДОКТОРАНТУРИ.И с това се търгува! Ако баща ти е заможен, ще ти купи докторантура. Ако ти е купил диплома за висше, после може съвсем законно да плати, за да те направят доктор!Ако имаш връзки пък, ще те зачислят като редовен докторант, ще ти плащат стипендия и цял институт ще носи отговорност за теб.Ако си без връзки и нямаш излишни пари, опъваш каиша на свободна докторантура!
15
0
 
3
 
! Отговори
Затова питам: преди 6 години
След като галениците-редовни докторанти с нищо не са задължени нито на БАН, нито дори на държавата и след осигурената им защита могат направо да заминат да работят в чужбина, защо тогава, от тези допълнителни пари, които се обещават, не се предвиди БАН да поеме разноските по защитата на онези хора, които е зачислила като свободни докторанти?Нали отчита и тях като свои докторанти, на които е дала образователната и научна степен доктор?
14
2
 
2
 
! Отговори
СвободнаДокторантура преди 6 години
Това означава, че работейки, изграждаш докторантурата за сметка на свободното си време.Сам намираш дисертабилна тема, сам написваш 2/3 от цялата дисертация и я представяш за зачисляване. Може да ти присвоят и темата, и материалите. Случвало се е неведнъж. Никакъв закон не те защитава!Ако не направят тази мерзост и те зачислят, по-нататък сам отговаряш за всичко.Накрая сам си плащаш разходите по защитата. Когато аз защитих, тези разходибяха 1 700 лв. Сега не знам колко са.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9,намирисва ми на провал а? То да вземеш докторска степен, не е като онова ;)
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дам,от централния бюджет за научни изследвания...което означава орязване на финансирането за научни проекти и така противопоставя БАН срещу останалите научни организации и университети. Супер,иначе парите за наука са си тези,по малко от на много държави от третия свят. Всъщност, добре че разчитаме на ЕС за проекти, да вкарва малко ред и култура,че иначе.....