Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Мяарков преди 1 година
В БАН работят натикани комунистически говеда и некадърници. Те само преписват руски статии и разработки и ги публикуват в западни списания. Това става от край време. Искат и допълнително пари за съществуване и лудите управляващи им ги дават. Те не могат да си намерят и елементарни работни лица. Това е разсипия на пари. Никакви аванжгардни технолигии. Никакви открития. Откритията в България са забранени. Това са едни комунистически говеда. Не е луд, който яде баницата....
156
0
 
0
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Да, в БАН днес има много плява, хората остаряват,
но вие гледайте с разбиране, а и се опитвайте да
да помогнете на онези, които все още произвеждат наука
на ниво. Това е добро за България.
155
0
 
0
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Много е паднало нивото на коментарите тук.
Не ми е ясно от написалите по-долу, какво искат?
Не може толкова години да те държат на минимум и да се иска
сега да даваш максимум.
И все пак в БАН все още има много хора, които произвеждат наука
на световно ниво. Това вбесява враговете на България.
Моля ви, не се присъединявайте към тях, като пишете тези
простотии срещу БАН.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в района на институтите по атомна физика, и института по електроника, двора е огромен пада се юг та там освен кучета и кокошки си отглеждаха ... Ех това е прословутият БАН дето са изтекли милиарди ... А файда никаква и пречат на тези, които искат да направят нещо съществено и сериозно и гледат да ги стъпчат. Там е борба за оцеляване на младите срещу професорчетата и доцентчетата, които крадат идейте и проектите на младите. Тия от парламента да се задействат да прекратят всички тия безумия
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАН институтите е изключителна корупция!!! Масово шефовете на институтите отдават помещенията на фирми, основно подземните и първият етажи, шефчетата си вземат рушветите и фирмите на "техни си хора" плащат някакви наеми ... Кво знаете вие за далаверите в БАН, тва са мижави бизнеси но отдават помещенията направени с пари от държавата за наука на техни си хора с фирми и малко рушвет всеки месец... Ощетяват работещите в БАН малкото съвестни. А за кучетата в дворовете на институтите да не говорим
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една приятелка химик, в института по органична химия защити докторат, та тя написа проект дадоха и 6000 и шефа и ги взе и замина на "посещение" във Виетнам, тогава него период тоя шеф имаше фирма и в мазето на института забърваха спортни добавки, протеини, л- карнитин и разни такива, значи лична форма в мазето и продава после къде е имал лицез къде не, и я караше нея и подчинените му да бачкат във фирмата... От химиците шефовете има само един ходил във Виетнам периода 2006 -2008ма.
151
0
 
3
 
! Отговори
143,144,145,146,147 преди 1 година
Защо си написал тези интересни неща посред нощ?
Трябва да ги пишеш по време, когато много хората влизат в новинарските сайтове.
Повечето българи наистина не знаят какво се случва в БАН, добре е да им се отворят очите. От това науката само ще спечели.
Ще има и пари, и работни места за онези които могат и искат да правят наука, но само при условие, че стане невъзможно в БАН да виреят търтеи, връзкари и шуробаджанаци.
150
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 118 преди 1 година
Точно при хуманитарните е най-голямата стагнация и е най-невъзможно човек без връзки и протекции да просперира там.
Ако си от тези среди, знаеш добре - само фамилните им имена говорят достатъчно.
Кой може да направи кариера там? Баща му, майка му, дядо му, жена му и кумът им и кой ли не още от близките му хора работи или в същия институт, или в някой от сродните институти. Във всеки научен съвет има по няколко близки. Как да се конкурираш с такъв? Ще те допуснат само за да работиш вместо него!
149
0
 
3
 
! Отговори
Който иска пари, преди 1 година
да ги заслужи!

До Анонимен 14

Най-гнусните изопачавания на българската история се случиха по времето,когато България беше социалистическа, а БАН беше една от най-глезените и дундуркани институции.Тогава в БАН се наместиха "наши" хора, днес там вилнеят и мрънкат за още пари техните деца и внуци.
Къде го има това? Да се дава сигурна заплата,редовно да се внасят осигуровки и никой да не им търси сметка какво вършат? Да ходят на работа за по няколко часа седмично, уж през останалото време творят?
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАН е Българска Академия на Безумията или БАБ :-)
Място за нищо правене за едната заплата, място за интриги и психически тормоз, клеветничества, плагиятстване, точене на държавата ...
БАН трябва да е изцяло друга система. Там даже и да бачка някой ми то нямат право работещите да купуват материали и оборудване свободно без обществена поръчка, и то са един път годишно ... Закона е пречката в случая
147
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Троловете са оспамили и тази тема за да плюят по БАН. Не може цялата наука да е на проектен принцип - стига сте писали глупости. Понеже обществените науки са на проектин принцип затова не са обективни и разни бедни младежи развинчават мита Батак, плюят Време разделно, сквернят името на Левски. Най-нагло фалшифицират славянския ни произход и какво ли още не. Който плаща той поръчва пасквилите срещу България. Срам за управляващите, явно някой иска да ликвидира науката.
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега тия искат пари, искате ама няма да има тоя път. То тва е свърталище на змии. Аз и много мой колеги сме готови да свидетелтваме за всички тия неща дето са се случили и се случват в институт по електроника при БАН. Нека разследващите органи проявят интерес и ние работещите в института сме готови да свидетелстваме за да се накажат виновните и измамниците. Сега ясно ли ви е, никой от тия в БАН не иска да работи с само да източва заплата, кви проекти кво финансиране не ги интересува изобщо!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой колега в БАН, Кирил Марков, пак от института по електроника, много интелигентен и сериозен, и от злоба към него го наклеветиха, че е луд и го вкараха за 2 седмици в лудницата на 4ти километър. Колко убеждаваме, че не е луд и чак след две седмици го пуснаха. Натопиха го хора от института по електроника там наши колеги! Ето това е в БАН то са си интриги, системен психически тормоз, клеветничества, масово плагиатстване за отчитане на дейност, никаква безопасност на работата, източва на ресурси
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от тия в БАН имат фирми, и повечето време не са в БАН а дори и да са ползват ресурсите на БАН за техните си бизнеси. Има един друг луд и много злобен професорче Георги Атанасов, пак от института по електроника, и тоя си има и фирма в района на техническият университет. Е как така на заплата толкова години в БАН и си върти паралелно и фирмата. Тоя редовно кибичеше във фирмата си а заплатата в БАН му течеше!За разследване са всички доцентчета и професорчета в БАН! Трагедията е за младите там
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАН трябва да го има но да се реформира изцяло! Това може да е добър старт за хайтек бизнес. Обаче в БАН да скарани на тема бизнес, те искат наука да правят, но българска наука, и каква е тази Бг наука не е ясно. Това за Здравко дето ослепя няма да им го простим, аз имам много як бизнес сега и ще ги съдим до последно а парите не са проблем вече. Директно отговорен за Здравко е Николай Донков един ненорма.лник дето ходи с налъми из института по електроника а си има и фирма Ники, а и БАН заплата
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се бачка в БАН за пари а заради тръпката да направя и открия нещо ново ... Тогава много ги яд търтейте там и се прислсмчват ... Един колега Здравко се казва ослепя там с едното око от липса на ултравиолетова защита, казва ли му, че е безопасно да гледа през обикновенното а не защитно оловно стъкло на вакуумната камера, като почна разследване фалшифицираха, че няма вредни лъчения там и се скатаха, че директора на института по електроника, Еников щял да бъде уволнен ... А Еников е алкохолик!!!
141
0
 
3
 
! Отговори
До 136,137. Краде се преди 1 година
Само че когато представиш нещо за публикуване,някой може да го препише, докато "отлежава" в редакцията, и после да публикува труда ти от свое име. На няколко мои колеги се беше случвало това и аз реших да представя достиженията по темата, която разработвам, в доклад на национална научна конференция.
И какво? След 2 месеца, в научното списание-орган на моя институт, моите изводи, докладвани на конференцията, бяха нескопосано обобщени в зле написана статия. Авторката е под протекцията на директора
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БАН има двама световно изявени българи - океанологът Петко Димитров, който е дал работа на образно казано цял университет учени в щатите, които от години разкриват неговата хипотеза за "Потопа в Черно Море". Другият е проф. Лазар Филипов, на който приятели са му едни от най-популярните учени в света като Сет Шостак и Мичу Како, човекът може да си комуникира с тях вместо да ги гледа по телевизията.
139
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
България е колония, в колониите няма нужда от наука!
138
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Никола Тесла е правел голяма наука без да чака финансиране от никого и накрая е завършил живота си в мизерия, откритията му са били откраднати.
Такава е съдбата на големите учени!