Нови правила за гимназията – смятат оценките от 5, 6 и 7 клас

Първите засегнати ще бъдат сегашните шестокласници
12
Нови правила за гимназията – смятат оценките от 5, 6 и 7 клас
Снимка: Булфото, архив

Годишните оценки по всеки учебен предмет при завършване на основно образование ще се вписват като среден резултат от бележките от цялата прогимназия - пети, шести и седми клас. Това става ясно от промени в Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

Така на практика за вход в гимназия вече ще важат оценките от цялата прогимназия, а не както досега само от седми клас, пише в "Монитор".

Още по темата

Например ако дадена гимназия определи като балообразуваща оценката по български език, ще се вземе предвид средният успех по предмета от пети, шести и седми клас.

Промените влизат в сила от следващата 2018-2019 учебна година и първите засегнати ще бъдат сегашните шестокласници.

Нововъведението е в синхрон с новите учебни програми които миналата година обхванаха учениците от 1-ви и 5-и клас, а от тази и във 2-ри, 6-и и 8-и клас. За настоящите седмокласници правилата остават същите, като за балообразуваща ще се използва само оценката от последната година в прогимназията.

Според директорката на 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, Надежда Николчева новият подход е по-справедлив и мотивиращ за учениците. Тя обясни, че по този начин няма да се пренебрегнат постиженията на децата от пети и шести клас, ако например те са били по-високи от тези в последната година на прогимназията.

Кои да бъдат балообразуващите предмети за вход в гимназия, се решава индивидуално от педагогическия съвет на училището. Така в едно училище могат да приемат с оценки по физика, в друго - по химия, в трето - по български език и математика. По този начин учениците ще се стимулират да учат по всички предмети, коментира още Николчева. Също така ако на даден ученик му вървят предмети като физика и биология, а не е толкова силен по традиционните математика и български, това може също да му послужи при кандидатстване за гимназия.

Тазгодишните седмокласници ще трябва да наблегнат на 11 произведения на БГ класици в подготовката си за националното външно оценяване по български език и литература догодина. Това става ясно от проект за учебно-изпитната програма на т.нар. малки матури, публикуван на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане.

В конспекта влизат "На прощаване" на Христо Ботев, Вазовите "Една българка", "Немили-недраги", "Опълченците на Шипка" и "Българският език". Седмокласниците ще трябва да обърнат внимание и на откъса "Ниагара!..." от "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов и на "Бай Ганьо у Иречека" из "Бай Ганьо".

В конспекта влизат още "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жътва" от Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков.

Изпитът от националното външно оценяване е писмен, като форматът остава като миналогодишния. Седмокласниците ще имат тест, разделен на два модула, с максимален резултат 100 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така депресирайте децата отсега да избягат в по -нормалните страни
11
0
 
15
 
! Отговори
10 преди 6 години
Поредната педагогическа неграмотност,бюрократщина и стресиране на децата!Колеги от МОН,отворете кой да е педагогически и психологически буквар/не говоря за научни трудове за вас/ и ще прочетете,че има принцип за възростова и индивидуална наравномерност в развитието на децата в тази точно възраст.А вие искате да постигнете невъзможното-да ги уеднаквите!?Бастилия и деца!?
10
16
 
5
 
! Отговори
topa преди 6 години
Абе ако детето си е умно и има потенциал - няма значение от коя година се взимат оценките. Кво сте ревнали??? Баси тъпите хора - важното е да има за какво да се мрънка.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравих : рисуване музика
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български език математика чужд език спорт - това е ! начало 9 . 00 учебен час 30 мин
7
0
 
32
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Поредното безyмие! Децата се развиват различно и в 5, 6 и 7-ми клас са още доста малки. Едни деца дръпват с ученето по-бързо, друго по-бавно. Някои деца чак след 7-ми клас започват да учат по-добре. Както се казва всяко нещо с времето си. Защо сега се ощетяват деца, които след 7-ми клас са на добро ниво, само защото в 5-ти и 6-ти клас, все още не са били пораснали достатъчно за сериозно учене?!
6
1
 
37
 
! Отговори
народът преди 6 години
Това не трябва да е така, защо никой не ни пита? А се отнася до нашите деца! В периода на адаптация в 5. клас оценките са по-ниски и това ще се отрази на средния им успех.ДА НЕ МЪЛЧИМ, ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ СИГУРНО СА СИ ИЗУЧИЛИ ДЕЦАТА!
5
2
 
27
 
! Отговори
родител преди 6 години
ТОВА НЕ Е МОТИВАЦИЯ ЗА УЧЕНЕ, А БЕЛЕЖКАРСТВО. НЕКА ГИ ОЦЕНЯВАТ С ТОЧКИ ДО 100 ПО ВСЕКИ ПРЕДМЕТ. БОЖЕ, ПОБЪРКАХА ДЕЦАТА. НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо е този стрес? Защо е това безумно учене? Защо трябва да се учат всички тези произведения, безспорно класика, но децата са твърде далеч вече от тези проблеми и разбирания. Живея в чужбина, тук детето ми чете съвременни автори, разглеждат съвременни проблеми, които са адекватни на времето в което живеем. Като се трупа безумно много материал, какво от това? За да смогне с ученето едно дете в България в 7 клас, освен по уроци, трябва вечер до 10 да е над учебниците.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът си отиде, учете неспокойно, деца. Тогава имаше оценки само от 7 клас, български и математика. Три години тормозз в прогимназията.
2
1
 
58
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Само глупости! Оценките от различните училища са несравними! Да важи само изпитът и това е! Другото е нечестно.
1
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В конспекта влизат "На прощаване" на Христо Ботев, Вазовите "Една българка", "Немили-недраги", "Опълченците на Шипка" и "Българският език"."Да вземат да махнат Вазов и Ботев. Този вид литература се възприема само в България. Да добавят Стивън Кинг и Джордж Мартин.