Почти 23 хил. празни места в университетите. Защо?

Оказва се, че всяко второ място в частни вузове – незаето!
10 яну 2018 09:40, Петя Славова
55
Почти 23 хил. празни места в университетите. Защо?
Снимка: архив, Булфото

22 955 места от общо 73 942 обявени са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това показва справка, предоставена от Министерството на образованието и науката. Така на практика средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран, пише "Монитор".

За пореден път се затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши училища е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети.

В числата влизат както субсидираните места от държавата, така и платеното обучение, на което има право държавните вузове. 16 159 пък е бил план приема в частните университети,като около половината не е реализиран – 8974.Университетите обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата, коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

Друга причина за многото незаети места е завишеният план – прием в специалности като икономика, право и национална сигурност, добави още Тотев. Влияние оказва и тенденцията завършващите средно образование да избират следване в чужбина.

От справката става ясно, че нито едно висше училище не е успяло да запълни реализираните. Около една четвърт от обявените места за прием в Софийския университет са останали незаети - 1565 при планирани общо 6886. Почти половината от план-приема в Икономическия университет във Варна е останал нереализиран – 1938 от 3855. Незаетите места в Техническия университет в София пък са 433 от планирани 3615.

Образователното министерство планира държавният прием в 15 професионални направления да бъде прекратен в различни университети. Това са предимно направленията, за които няма търсене като "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм". Идеята е прием да не бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено.

Очаква се и промяна на постановлението на Министерския съвет, с което се регулира приемът. В приоритетните направления с най-голям очакван недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. В момента в списъка на приоритетните направления влизат математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
13
 
! Отговори
маке преди 6 години
що задавате *** въпроси жената е даскал от 30 деца едва 2-3 остават у бг-то останалите по чуждоземско
10
1
 
10
 
! Отговори
Обявените места.. преди 6 години
.. са по-малко от броя на завършващите, но някой се пита драматично защо има незаети места в университетите?Класика!
9
3
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Поне 70% от университетите у нас са пародия!Дипломите се купуват - и излизат виШисти , които и за чeп на буре не стават!А дипломите им на запад не стигат и за ватман!
8
5
 
5
 
! Отговори
ф преди 6 години
Червените бандити във вузовете са готови на всичко обаче това положение да остане .Ако българина се освести я по икономически ,я по социални причини то те ще вкарат всякаква *** от света само и само да върви бизнеса на червените.Но ,има едно но ...... комунистите в Бг една кола не можаха да направят,че наука ли ? Тъй че млади родители ,никога повече не правете тия грешки на соц поколението с висшето .
7
5
 
17
 
! Отговори
ф преди 6 години
Това не е наука защото науката е творчество .Днешните университети са напълнени с легиони преписвачи и плагиати ,които освен ,че нищо не правят в науката даже я омаскаряват като постоянно издигат точно некадърните и съсипват по -умните.Това всъщност е затворения цикъл на комунизма ,който доказа,че в българските земи комуниста не може да бъде капиталист ,а просто бандит . Бандити са и в университетите и то червени . Светът върви напред ,а тия болшевики спъват страната .
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо едно време идваха да учат много чужденци, а сега не. Защото разбраха в държавите им, че се прибират след 5 г. купон и с една хартийка. Направиха изпит на място за завършилите в България. Защото порочната система, мързела, отбиването на номер, корупцията води до дъното.
5
11
 
8
 
! Отговори
do 2 преди 6 години
Точно и ясно .Мога да допълня ,че когато родителите окончателно спрат да пращат децата си в тези комунистически вузове България може би ще налучка верния път .
4
1
 
25
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Защото са гламави а раждаемостта е малка за това. След години ще има още повече празни места
3
4
 
14
 
! Отговори
Професор Ивчо преди 6 години
Да открият един филиал във Факултета, ще запълнят бройката веднага! Да им построят семейни общежития!
2
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото живота в България доказа ,че у нас мутрите просперират ! Защо да се учи като всички ,които управляват държавата, фирмите предпочитат простаците стига да им носят пари !
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото от "добър живот" в държавата се раждат критично нисък брой българчета,следователно трябва да се закрият специалности,а защо не и измислени университети,които дават дипломи,но не и образование!И защото се раждат заради соц.помощи много малцинствени,но пък те печелят от развъд и не им е до образование!