Родители против критериите за прием в първи клас

Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни
29 яну 2018 12:15,
32

Родители на бъдещи първокласници готвят протести заради критериите за прием на техните деца. Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни. Някои от родителите вече са пуснали възражение в Столичната община относно променените критерии.

"Основното ми възражение срещу новите правила е предложеното определяне на нови, за пореден път, прилежащи райони към училищата. Според тях се въвежда допълнителен ограничаващ принцип на кандидатстване - едно дете ще може да ползва предимство при кандидатстване само в едно училище, в чийто прилежащ район попада неговият адрес", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Мария Димитрова, майка на бъдещ първокласник.

Тя подчерта още, че при тези промени територията на прилежащите райони на отделните училища е много различна. Според Димитрова това води до възможност само за едно училище, в което да бъде записано детето.

Други родители пък обявиха новата мярка, която въвежда Столичната община, за дискриминационна. По думите им с нея отпадат много други важни критерии и вече многодетните семейства не са с предимство.

"Трима възрастни ще трябва да ходят на три различни места на първия учебен ден и си представете въртележката сутрин и следобед, когато се прибират децата от различните училища", подчерта майка на три деца в ефира на "България сутрин".

Други родители на няколко деца пък се възмущават от това, че всяка година правилата за прием в първи клас се променят и по този начин няма сигурност за това дали техните деца ще могат да посещават едно и също училище.

Майките на бъдещите първокласници се обявиха за преразглеждане на определянето на прилежащите райони, които да включват поне две училища. Според тях прилежащите и административните райони трябва да са едни и същи.

Мария Димитрова настоя още Столичната община да изготви съвместно с граждани и родителски организации едни правила за прием в първи клас, които да са достатъчно справедливи, ясни и да работят дългосрочно, за да се спре промяната на критериите всяка година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
Абре вие луди ли сте! Столична община едни булеварди не може да отремонтира вие се надявате да се грижи за обучението на децата ви!!!??? *** вземете се в ръце и се оправяйте сами! Всеки знае как става това по тия територии! А именно по втория начин! Това е изхода тука! Друг просто няма! Това се доказва и с измененията които се правят всяка година, това се гоказва с всичко което прави тяа община! Тя те подтиква и иска точно това! А именно корупция! Нека някой ме опровергае ако може!
9
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква дискриминация няма в това. Най-нормалното нещо е детето да може да бъде записано в кварталното училище. А не връзкари да си записват там децата и човек да се налага да върти из цяла София да си закара детето на училище. Недоволни са връзкарите. Най-сетне едно свястно нещо да се приеме и пак недоволни има.
8
3
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Преди демокрацията нямаше проблем за децата поне по няколко причини. Първо, нямаше такава огромна престъпност и толкова много наркомани. Децата можеха сами да отиват и да се връщат от училище още от първи клас, но сега демокрацията измисли, че детето не трябва да се оставя без надзор до 100 годишна възраст и ето ти как родителите се принудиха да водят децата си дълги години на училище и да ги взимат от там, а това е огромен проблем при двама работещи родители и лишава децата от самостоятелност.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куриозни истории: Преди да ни споходи демокрацията,въпреки че имаше много повече деца,подобни проблеми не съществуваха?!Сега при отрицателен прираст на населението,при почти два милиона спасили се от Демокрацията места няма?!
6
9
 
28
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Който е от София и днес (ваканция) е карал кола, знае и вижда.Проблемът с трафика в столицата 100% се дължи на учениците (и аз съм родител).Защото за родителя комплексaр и първeню е мноооого важно да си заведе отрочето през 8 квартала в девети, по възможност в нарочените 20-ина ТОП училища + 20 активности пак през 5 квартала.Интелигентното дете е такова ако ще и в Сусурлево да го оставиш да учи и обратното!!Крайно време беше да се въведе уседналост, даже 3 години е нищо!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Д. ДимитровПълни глупости, ПЪЛНИ!
4
4
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
На някой не му харесва критерия за уседналост май?Какво точно не ви харесва? Разходете се до общината и си направете адресна регистрация. Като не сте доволни, единия родител да се регистрира в съседната община, така ще си разширите района :)
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като абсолютен минимум, трябва да се разреши и район близо до работата на родител по избор.А родителите да светна - Можете да финтирате системата, като временно си смените постоянния адрес. Процедурата не е сложна и контрол няма щом са понякога 500 човека на един номер.
2
2
 
20
 
! Отговори
както преди 6 години
обикновено работата на парче води до пълен хаос.1. СО трябва да въведе стандарт за училищата - така, че родителите да няма нужда да водят децата си на училище от Младост в Лозенец "за добро"2. Всякакви деца със специални потребности /езикови, умствени, физически, емоционални/ да имат специални ресурсни учители, така че да не пречат на останалите. 3. Да е определящо местоживеенето е важно, защото родителите не "стоплят" че детето има нужда от самостоятелност и приятели
1
5
 
22
 
! Отговори
Д. Димитров преди 6 години
Май повечето хора тук не разбират защо се прави всичко това... Всички тези критерии са лобиски прокарани мерки, целящи да облагодетелстват частните училища! Ако например не те удовлетворява училището в твоя квартал, няма добра база и учителите не са с добри отзиви, какво правим... Казват ти, че като не ти изнася има частни училища... И хората се принуждават да плащат по 4000 Евро на година (най малко). Друг е въпроса там какво образование се дава. До кога!