Призвание учител: За да работиш с деца трябва да ги чувстваш като свои!

Учителка с 40 години опит разказва за професията си
15 мар 2018 13:00,
15

Елена Маринова е педагог повече от 40 години. Работи в детски градини в Русенско. Избира учителската професия за да може да помага на децата да положат основите в своето развитие.

За нея учителската професия е призвание. А коментарите за професионалното поведение на учителите към децата от последните месеци, както и случаите на насилие в детските градини и училищата я натъжават.

"Моето виждане е, че учителят за да бъде учител, това е негово призвание. И той трябва да внася такава обстановка в детската градина, която да въвлича децата, да говори с тих глас и просто да им дава условие и просто децата да си прекарват добре в градината, все едно са в къщи. То да не чувства разликата, че това е учителка, а да смята, че това е неговата майка", казва Елена Маринова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея педагозите трябва да дават положителния пример на децата и не само да ги обучават, да се грижат за тяхното здраве, но и да ги възпитават. По думите й всеки педагог отговаря за децата и трябва да гледа съвестно работата си, а възрастните учители могат да помагат с опита който имат на по-младите си колеги.

"Не трябва да правим така, че всичко което сме преживели в къщи неприятни истории, да ги пренасяме в детската градина. Децата трябва да ни гледат с усмивка", сподели учителката в предаването "Директно" по националната телевизия.

Допълва, че през годините е работила и с деца с нестандартно поведение и деца от малцинствата, но не ги е делила. Категорична е, че работата с тях не е трудна стига да работиш с обич и внимание.

А най-голямата й награда след толкова години работа в детските градини е да види грейналите лица на децата, както и свой възпитаници, които вече са порастнали, а нейна възпитаничка сега ръководи градината в която тя е преподавала години наред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
дурмита преди 6 години
скоро няма да има учители, 40 % се пенсионират до 3-4 години, в тази уж държавасе цени труда на фризьорката, барманката, държава на мутри, мафиози, на крад-ци.Трябва да си луд, да учиш 5 години и да станеш даскал за тези елементарнипари, сина на мой познат беше тук даскал, от години е даскал в Англия, по мате-матика и за три дни работа получава българската си заплата
12
0
 
2
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Още като видях в заглавието порочната дума призвание, беше ясно, че е жена и е с мислене от времето на соца. Тогава такива неща ни пробутваха с идеята да заместят заплащането и стандарта с кухи фрази като призвание.
11
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 6 години
Стига през ден сте ни занимавали с детски градини и забавачки! Както всичко в тази държава наред със здравеопазването и образователната система е проблемна.А когато системата пречи то колкото и да искаш и да ти е призвание трябва ли да се примиряваш с глупостите?
10
1
 
5
 
! Отговори
Запозната преди 6 години
До Питам Правилно!Аз за трета поредна година кандидатствам и ме назначават на едно и също място.Не дават постоянни договори,а всяка година обявяват наново местата.Така държат в напрежение младите учители и хвърлят прах в очите на хората ,че уж имало много места.
9
0
 
10
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Няма призвание има делегиран бюджет!След като в централноградското училище ме съкратиха след двадесет и пет години всеотдаен труд,поради липса на деца,никой дори и в ромските училища не иска да ме вземе ,заради заплатата която трябва да ми даде.Съседка,която е директорка в прав текст ми каза,че с моята заплата ще назначи двама начинаещи,а те ако искат да остават за следващата година имало други начинаещи будали.И не е вярно,че имало много места.За това едни и същи места се обявяват всяка година
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Те не търсят истински учители. Само връзкарщина.
7
3
 
10
 
! Отговори
празни приказки преди 6 години
Никой не гледа имаш ли(чувстваш ли) призвание да си учител. Гледат на кого си човек. С знания, без знания, с професионализъм, без професионализъм, с диплома, без диплома- важното е да си човек на някой от силните на деня или от властта.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От младото поколение няма такива. Почват работа и след няколко месеца не издържат и се махат от професията. Затова след 5 години ще търсите истинските учители, ама няма да ги намерите.
5
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
За съжаление повечето от родителите ,чувстват децата като свои ,като ги пребиват ,обиждат и не ги даряват с любов а с омраза към целия свят.Така учители,моля обичайте децата,но не като свои :)
4
2
 
22
 
! Отговори
забелязал преди 6 години
Из старите поколения имаше учители с призвание и все още има тук-там. Но имаше и дисциплина в училищата. Сега е анархия и призваните учители са на изчезване. Няма как учителят да работи с децата като със свои след като направи на някое забележка, а то се държи като гамен и му отговаря като каруцар. Не са малко и тез, на които нещо не им харесало в училище и ги злепоставят, а родителите ходят да се разправят с учителя и му държат сметка за каквото им щукнало. Така учителите губят призванието си.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите Крещят по децата. Някои родители си бият децата. И на това му казват възпитание. Така го възпита, че му говори тихо и когато му кажеш с две думи да му е ясно и за следващия път. Боя и крещи ето не са най-добре инструменти за възпитание. Изнервят си децата от малки и на 20 години са кълбо от нерви. Не си целуват и прегръщат децата достатъчно. Не говорят с тях. Учителите масово вменяват вина в децата. Не разговарят с тях!
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с призванието е мижи да те лажем. Ако можем да минем без пари, а с "призвание".
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е! За съжаление, малко са истински учители по призвание.