1500 лв. учителска заплата, но по-рано, иска Такева

До края на годината ще се пенсионират 4 хил. педагози
2 апр 2018 22:50, Екип на Bulgaria On Air
55

Настояваме увеличението на учителските заплати да бъде изтеглено за 1 октомври 2018 г., заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че образователният министър Красимир Вълчев си постави за цел средната заплата в образованието да стане 1500 лева до 2021 г.

"Дано правителството изпълни обещанието си. Смятам, че премиерът Борисов е доказал във времето, че изпълнява това, което е поел като ангажимент. Българският учител изпълнява най-стратегическата и общественозначима длъжност", заяви гостът в предаването "Денят ON AIR".

Янка Такева посочи, че няма как млад учител да влезе в българското училище със 760 лв. заплата и отбеляза, че до края на тази година ще се пенсионрат около 4000 преподаватели.

"Договорихме 332 млн. за работещите в средното образование. От тях 300 млн. лева са за учителите и 32 млн. за непедагогическия персонал", коментира тя и поиска допълнителни възнаграждение за учителите, които работят извънредно с талантливите деца.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев сподели притесненията си за ситуацията в днешните по думите му турболентни времена.

Гостът в студиото на Ганиела Ангелова бе категоричен, че преди всичко трябва да мислим за българския учител, защото без него няма България.

"В момента живеем в капитализъм, какъвто не е имало в България. Започваме от заплатите - има труд и този труд трябва да се плаща Този, който не дава пари за учител, е предател на българщината", настоя проф Танев.

Какво казаха гостите на
Bulgaria ON AIR за професионалното образование, кредитите във висшите учебни заведения и връзката между образованието и бизнеса - вижте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те,повечето учители са пред пенсия и ги е страх,че няма да дочакат повишението на заплатите си.
8
6
 
12
 
! Отговори
Даскал за пари преди 6 години
Не може да бъде пазител на българщината дрогарко Такева. Вярно е, че има капитализъм какъвто не е имало в България и този капитализъм трябва да се премахне.
7
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Дали, надали! А като съм завършил магистратура в чужбина обаче без минимума от 60ч педагогика даже и да ме вземат на работа ми режат с 200лв Голямата заплата...
6
9
 
21
 
! Отговори
А+ преди 6 години
За какви заслуги ?Резултатите са отвъртителни при знанията в днешните ученици.
5
2
 
34
 
! Отговори
:):):) преди 6 години
Прави неприятно впечатление, че тази, както и началниците на другите големи синдикати са едни и същи от началото на прехода. ПАРОДИЯ НА СИНДИКАТИ ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА.
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янке, натисни ги! Изпълни си вересиите към българския смазан и унизен учител. Поне веднъж бъди истински борбен синдикалист и направи нещо осезаемо и реално за съсловието, от което произлизаш!
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано им вдигнат заплатите на тези изтрещели даскаля, че конкретно за 109, ми писна да хленчат за пари на родителските срещи. Да не говорим, че една касова бележка не е издадена до момента, от пиявиците осигуряващи допълните дейности. Но за сметка на това, оная НАПаст божия е на пет преки.
2
6
 
28
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
За състоянието на образованието днес е еднакво виновна Такева, заедно с Орешарски и Даниел Вълчевия, по времето, когато "разстуряха седянката". Привикаха я, и тя предаде най-масовата стачка в най-новата ни история-учителската стачка.С какво я купиха?Не знам, но тя е несменяема толкова години, а нищо съществено не направи за учителите.Пак повтарям, и дебело натъртвам-тя е виновна за състоянието на образованието днес. Докато тя е начело-нищо хубаво не ни чака!Играе за другия отбор!
1
25
 
25
 
! Отговори
масови съкращения! преди 6 години
Крайно време е да има МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ на учители. Масови! Учениците днес са три пъти по-малко отколкото през 1989г, а учителите са до два пъти повече-днес учители и помощен персонал са към 200 000. Ср авнено с до 100 000 през 1989г. Създава се излишен 12-ти клас, и лица на 20 години са държани в училищата, за да се увеличава бройката на учениците изкуствено. Създават се излишни предучилищни групи в училищата-с цел изкуствена заетост. Фактът е -има демографски срив, няма деца, но е пълно с учит