Християнство, ислям... учениците ни ще изучават религии

МОН я е планувал вече в програмата от 1 до 12 клас
20 апр 2018 10:30, Петя Славова
117
Християнство, ислям... учениците ни ще изучават религии
Снимка: архив, Булфото

Въвеждане на предмет по неконфесионално религиозно обучение, в който учениците от 1 до 12 клас ще се запознаят със световните религии. Това предвижда проект на министерството на образованието и науката.

Основната цел на предмета е да даде познания на учениците в религиозната сфера и да развие у тях усет и уважение към религиозното, като по този начин спомогне за ценностната им ориентация и разбиране на различни религии.

Неконфесионалното обучение е основано преди всичко на специфичния за религиите ценностен подход, без да се придържа към догматиката на едно единствено вероизповедание, пише "Монитор".

По този начин учениците ще придобият познания за религиозните аспекти на националната и световната история и култура, толерантно отношение към верските и културните различия, ще могат да се ориентират във вярвания, идеите и ценностите на отделните религии. В учебното съдържание е заложено изучаване на "Благонравие" от първи до 1 до 4 клас.

Учениците от прогимназиалния етап ще се запознаят в 5-и клас с четирите основни световни религии – християнство, ислям, юдаизъм и будизъм, в 6-и с храмовата култура, с 7-и с различни свещени места и личности.

Между 8-и и 12-и клас основното съдържание на предмета се формира от систематическо и историческо представяне на религиите като ядро в историята на идеите и културната история на човечеството.

Освен изучаването на религиите в ценностен план в неконфесионално религиозно обучение, от МОН са внесли проект и за досегашните възможности за изучаване на християнството и ислям в догматичен план.

Така учениците от 1 до 12 клас, които изберат да изучават този предмет, ще имат възможността да се запознаят със свещени текстове, символи, основни понятия за двете религии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
8
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 6 години
МОН вече ме одобри. Кака Филка също. На есен започваме да преподаваме на малките. Здравейте сладки розови гимназистчета. Няма да изоставим и семинаристчетата, споко!!!
85
6
 
8
 
! Отговори
Митака преди 6 години
До АнонименНацистите низвергват религията, то затова се стига до там. Хитлер е искал я отменя, но са решили, че не е приоритет.Комунистите също я низвергват.Реално комунизмът и нацизмът също са религии - имат си богове в мавзолеи, и т.н. и не търпят конкуренция. Лошото, е че България успяха да изкоренят старите традиции, вкл. християнски, а сега след тях остана само ваденето на очи и сръбската музика като морална ценност.Хората трябва да уважават и приемат, за да могат да работят заедно.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова не си пращам детето на училище ....
83
5
 
23
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Каква е тази ***.отщина??? Няма ли какво друго да учат? Все едно сме цъфнали по математика, естествени науки и т.н. - а то все по-зле става... Разбирам да отделят по един учебен час за всяка религия, но по цял предмет и от от 1-ви до 12-ти клас е скандално! Оставка на всеки един "експерт", приел това недоразумение - от министъра до най-дребния замесен!
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИванА теб да те вкарат в панделата по чл. еди-кой си от НК на Р България и да те връчат за възпитание на загорелите рецидивисти. Ще станеш нов човек и ще обичаш малцинствата повече от *** си! О, спи ли ДАНС, о ДАНС не види ли?
81
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън религията от образованието!!! Който иска религиозни фанатици има неделни училища към църквите, джамиите и синагогите, да ходи там!
80
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриарха защо не се излекува в семинарията където да му направят един водосвет и да пу почетат малко церителни молитви ами отиде при атеистите доктори?
79
8
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Единствения Господ е Хитлер
78
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според църквата земята е плоска и човек е създаден от господа. Как ще го съгласува това с часовете по география, физика, биология....няма да се изучават естествените науки ли?
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MitakaЯж си вюрстхените, пий си бирата! Не ми бутай баварците за пример! През Хилядолетния райх между тях нямаше ли есесовци, работливи служители в концлагерите, убийци на мирни хора в цяла Европа? Все възпитани в добрите немски религиозни традиции. Кирхе, Киндер унд Кюхе.
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега всички дружно от МОН заедно с министъра и неговите протежета да си подадат оставките и да се закрие българското образование. Няма смисъл от днешното образование, училищата са се превърнали в източници на пари за даскалите. Да ме прощават свестните и креативните млади учители, които се опитват да се борят с тази глупава система.
75
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я пак тоя....официалната била християнство...хахаха
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Елате в Бавария"Скоро там ще се изучава само една религия - религията на германците Хасан и Мохамед.
73
10
 
9
 
! Отговори
БЪЛГ АРИЯ (АРИЕЦ) преди 6 години
"Българина има едно качество - не поняся някой да е по висш от него."Така е. Защото НЯМА по-висши от мен. На тебе кой ти е крив че си със сплескано самочувствие и ти се струва че всички са повече от теб?
72
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А атеизъм няма ли да се изучава? А Дарвин? Станахме бетер Ердогания.
71
5
 
14
 
! Отговори
АЛАХ МОХАМЕДОВ преди 6 години
Ислям най-добре се изучава в ИД. Който иска - да заминава да учи и да сполучи.
70
8
 
13
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Каква религия в 2018-та, бееее! Ако ще се учи религия, тогава САМО официалната за България - Християнство. Тая държава по-добре да я закриват
69
9
 
12
 
! Отговори
Mitaka преди 6 години
Елате в Бавария, един от най-богатите и напредничави региони е Европа и вижте.Първият учебен ден се открива в църквата.Има задължителен предмет религия от първи клас като реално е 20% от часовете.Може да се избира - за католици или протестанти, има и вариант етика за всички други, който обаче също ги учи да са хора - да са добри, да прощават, да помагат и т.н.Не се учат всички религии - учи се една, но като хората.Резултатите са налице - ниска престъпност, човечност, просперитет.
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жокерчето го е яд че не е българин и лае ли лае.....Бау-бау.
67
14
 
13
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Българина има едно качество - не поняся някой да е по висш от него. Затова за него няма Бог. Българина винаги си мисли че е на върха на еволюцията и цивилизацията. Но реално е точно на гъ-зъ на същите. Няма смирение. То е кресчендото на простотията човешка и затова е точно там където му е мястото т.е. никой по света не е чувал за него и държавата му