Християнство, ислям... учениците ни ще изучават религии

МОН я е планувал вече в програмата от 1 до 12 клас
20 апр 2018 10:30, Петя Славова
117
Християнство, ислям... учениците ни ще изучават религии
Снимка: архив, Булфото

Въвеждане на предмет по неконфесионално религиозно обучение, в който учениците от 1 до 12 клас ще се запознаят със световните религии. Това предвижда проект на министерството на образованието и науката.

Основната цел на предмета е да даде познания на учениците в религиозната сфера и да развие у тях усет и уважение към религиозното, като по този начин спомогне за ценностната им ориентация и разбиране на различни религии.

Неконфесионалното обучение е основано преди всичко на специфичния за религиите ценностен подход, без да се придържа към догматиката на едно единствено вероизповедание, пише "Монитор".

По този начин учениците ще придобият познания за религиозните аспекти на националната и световната история и култура, толерантно отношение към верските и културните различия, ще могат да се ориентират във вярвания, идеите и ценностите на отделните религии. В учебното съдържание е заложено изучаване на "Благонравие" от първи до 1 до 4 клас.

Учениците от прогимназиалния етап ще се запознаят в 5-и клас с четирите основни световни религии – християнство, ислям, юдаизъм и будизъм, в 6-и с храмовата култура, с 7-и с различни свещени места и личности.

Между 8-и и 12-и клас основното съдържание на предмета се формира от систематическо и историческо представяне на религиите като ядро в историята на идеите и културната история на човечеството.

Освен изучаването на религиите в ценностен план в неконфесионално религиозно обучение, от МОН са внесли проект и за досегашните възможности за изучаване на християнството и ислям в догматичен план.

Така учениците от 1 до 12 клас, които изберат да изучават този предмет, ще имат възможността да се запознаят със свещени текстове, символи, основни понятия за двете религии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бирено мечебългарските традиции от преди 864г или след нея?
45
4
 
9
 
! Отговори
FSM! преди 6 години
Пастафарианството трябва да се изучава на равно с християнството. Иначе пастафарианците сме дискриминирани и дечицата ще питат "Мамо, защо учителката игнорира ЛСЧ? Аз нима не съм добро дете?"
44
2
 
4
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До Анонимен 47Дезоксирибонуклеинова КИСЕЛИНА....ко общо с мухите намери?
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жокермухата нито е началото, нито е краят :)за сиснтетична ДНК чувал ли си? а какво означава това знаеш ли?
42
4
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
И защо трябва противопоставяне от детска възраст? Дори и по пол - аз съм чел библията и коранът - и в двете религии жените са приравнявани с деца, или откровено съ животните, задължени са НАПЪЛНО да се подчиняват на мъжете си, а какво общо има това с съвременното общество?
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е редно да внушаваш убеждения на малолетни. Още по-нередно е да ги заставяш да изучават религии, които противоречат на убежденията на родителите им.
40
4
 
10
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
Колко часа седмично се предвиждат за изучаване на пастафарианството?
39
8
 
7
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
В България е достатъчно да си ходил на училище до 4 клас за да те направят съвършения атеист. Само че...само че....Науката със всичките си професори и технологии досега не е успяла да сътвори дори една муха. Който си мисли че това ще стане въобще Някога, да вдигне ръка...моля ученици!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че за бог Тангра не се знае на практика нищо. Липсва книга, доктрина, така че който се смята за тангрианец, си я е измислил сам и няма нищо общо с никакви прабългари.
37
5
 
12
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
В чия идиотска кратуна се пръкна тази "гениална" идея?
36
7
 
10
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До Бирено мечеТипичния силно религиозен откачалник. "Казах!" вика .. Налагате се навсякъде, досаждате и се бутате. Християнството УЖ почита добрите хора и т.н, а силно религиозните сте едни от най-злобните и злите хора.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бирено мечезащо трябва да сме точно християни? за теб няма ли други алтернативи, вкл и нерелигиозни? по твоята логика ако съм българин, значи съм православен, но по стечение на обстоятелствата "празнувам" католическия великден, това католик ли ме прави? А аз искам да съм си просто човек ...
34
2
 
12
 
! Отговори
История преди 6 години
Аз съм съгласен ако гледната точка бъде историческа/антропологическа. Това означава да се учи видът на всяка религия (монотеизъм, политеизъм, анимизъм) и произхода заедно с историческите факти. Например трябва да се засегнат конкретни факти като многоженството, педофилски практики, и убийствата сторени от някои така наречени пророци. Нека тогава децата сами преценят дали религията представлява ценностна система или измишльотините на тарикати камилари в 6ти век.И да.. децата трябва да са големи
33
6
 
18
 
! Отговори
прекалиха преди 6 години
Ако някой изкукуригал чиновник накара моето дете да учи религии под каквато и да е форма просто детето ми няма да получи българска диплома. Има и други варианти. А тази *** идея си проси протести пред Министерски Съвет и петиция за задължителни психотестове на всички служители на МОН
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Спрете с тези религии бе хора... Не виждате ли, че те са виновни за всичко."Не религиите са виновни за нещо, а възпитанието и образованието или по скоро липсата им.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 Не сме. Това, че ти си си е твоя работа. Ходи се моли на въздуха и си мисли, че си специален.
30
7
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Бирено мечеРелигията на Българите е Тенгрианството. Християнството е религия на българите. С малко "б". И се вижда, докъде стигнахте с нея! До затриането на Българската Държавност. И да не съм чул апостроф. Марш!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има такива предмети, но само СИП (свободноизбираем предмет) и да няма оценка от него в официалната диплома, а само да се споменава завршено религиозно образование в дипломата или в отделна такава. И трябва детето да има няколко избора на СИП в които религиите са разделени или един предмет разгледащ всичките религии.
28
1
 
10
 
! Отговори
Простотии преди 6 години
Масово учителите са в предпенсионна възраст, функционално неграмотни и неквалифицирани да обучват подрастващите на елементарни предметни знания, а какво ли остава, ако трябва да им предават и знания за духовното... И такъв предмет е изцяло ненужен, може би в свободно избирателна програма, но задължение в никаквъ случай.
27
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Благонравие" - селектирано производство на овчици и телета за перфектното стадо на Сънливият Овчар. Това религиозно обучение за обща култура, трябва да става в 10-11 клас и при мене не доведе до "религиозна толерантност";))) но пък ме върна към Бащината ми Вяра. Слава на Тангра!