В Деня на книгата: Остава ли четенето на заден план?

Криза за кадри и в библиотеките в близките години
Обновена: 24 апр 2018 08:49 | 23 апр 2018 20:36, Екип на Bulgaria On Air
0

"Ако до 10-15 години не се появят нови кадри, ще има криза в библиотеките", категорични са експерти.

Днес четенето като че ли остава на заден план. Книгата е прозорец към света, но много хора нямат възможност да го отворят. В деня на книгата и авторското право – в какво състояние са българските обществени библиотеки и поставени ли са на изкуствено дишане? В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация "Глобална библиотека".

Как да насърчим четенето и можем ли да съхраним българската библиотека? Скъпо ли излиза мисията за насърчаване на четенето?

"Инвестициите са скъпи дотолкова, доколкото искаме да има качествени библиотеки", заяви в предаването Спаска Тарандова.

Според доклад на фондация "Глобална библиотека" от 2014 година обаче твърде малко средства се отделят за обществените книжни храмове в цялата страна. Как съществуват библиотеките в малките населени места и има ли криза?

"На читалищните библиотеки не остават никакви средства за дейност. Ако до 10-15 години не се появят нови кадри, ще има криза. Повечето хора, които работят в библиотеките, са над 50, а в малките населени места е особено трудно да бъде привлечен млад човек", коментира изпълнителният директор на фондацията.

Оптимистично ли е бъдещето и как стои въпросът не само с книжния, но и сградният фонд на библиотеките? Рушат ли се свещените храмове?

"Определено има нужда от модернизиране. Сградите трябва да изглеждат така, че да отговарят на очакванията и търсенето. Добрата материална база и добрите фондове привличат читатели и създават можещи и знаещи хора", коментира Спаска Тарандова.

За жалост страната ни се нарежда сред тези, които нямат изградени навици на четене. Чия е отговорността да възпитава културни и знаещи хора?

"Трябват ни усилията на две министерства и подкрепата на Министерство на финансите, за да могат библиотеките да са в полза на гражданите", призова гостът на Димитър Абрашев в предаването.

Има ли бъдеще за книжните храмове?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари