МОН мъдри: Фейлетоните на Алеко – вън от учебниците!

Запазва се изучаването в последните две години на български автори
1 май 2018 14:00, Златко Желев
82

6201 гледания   |  Още видео

Фейлетоните на Алеко Константинов, както и целият Емилиян Станев ще бъдат изхвърлени от учебниците по български език и литература. Това става ясно от новите учебни програми, които Министерството на образованието и науката публикува за обсъждане.

Промените касаят основно 11 и 12 клас. Вместо публицистиката на Щастливеца, в 11 клас ще се изучава неговият "Бай Ганьо на гости", а Емилиян Станев изпада като задължителен автор изобщо от образователната програма за средните училища.

"До подобно предложение се е стигнало след множество дискусии, продължили месеци и дори години наред, съвместно с учителите. В учебната програма са включени твърде много неща, докато в същото време други важни ги няма", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев.

По думите му, мнението на специалистите е, че фейлетоните не са жанра, намиращ се в центъра на предмета литература.

"Алековите фейлетони може би биха подхождали на един друг предмет, който вече не се изучава в училище - гражданско обучение. Трябва да се има предвид обаче фактът, че опресняването на материала ще откъсне учениците от четенето", допълни още Танев.

Запазва се, както досега, изучаването в последните две години в клас само на български автори. Някои от текстовете са орязани за сметка на нови произведения на съвременни автори като Виктор Пасков и Борис Христов.

"Всяка крайност е груба грешка. Тъй като няма специален предмет, в който да бъдат изучавани, Алековите фейлетони, както и на тези на другите автори, трябва да намерят място в учебната програма", подчерта журналистът Нора Стоичкова.

Тя бе категорична, че има произведения, които колкото и архаично да звучат, не трябва да отпадат от учебния материал.

Писателят Христо Раянов пък отбеляза, че прекаленото генериране на идеи никога не води до нищо добро в дългосрочен план.

"Има творби, които са непреходни и с добра работа от страна на учителите всички ученици ще могат да разберат архаичния език, на който са написани. Надявам се готвените промени в учебната програма да са добре обмислени, защото все пак става въпрос за образование на деца, които трябва да се научат да мислят критично, да подлагат на съмнение всичко, без значение дали им харесва или не. А това може да стане единствено чрез литературата", посочи той.

От Министерството на образованието посочват, че за да няма реакции срещу отпадането на автори и произведения, учителите ще имат право сами да подбират допълнителни текстове. Преподавателите обаче са на мнение, че и сега часовете не стигат за всичко, още повече за допълнителна литература.

Промяната към момента е обект на дискусии в МОН.
 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Всячески се опитват да отрекат историята, но рано или късно тя просто се повтаря.

Въпросните автори удрят право в десятката, защото хората практически не са се променили въобще.

Интересно е да се разбере какъв е мотива зад тези промени :)
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно защо ли точно фейлетоните му? А да, май доста хора са се припознали в образите на героите му...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задължителното образование до 8ми клас е грешка. Още по голяма грешка е това, че тикаме всеки до 12 клас. Защо ?
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Некъф
Напълно съм съгласен, братко! Тези пигмеи посегнаха даже на Алеко и на Емилиян Станев! Това са вредители! Трябва час по-скоро да бъдат изритани!
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупавите следват в български университети, щото тав приемат на ангро. А най - глупавите, понеже за нищо не стават, записват педагогика.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЧАКАМЕ С ГОЛЯМО НЕТЪРПЕНИЕ СЪБРАНИТЕ СЪЧИНЕНИЯ НА ДРУГАРЯ БОРИСОВ.
ЩЕ ИЗУЧАВАМЧЕ С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС СПОМЕНИТЕ МУ, ОСОБЕНО ТЕЗИ ОТ ТЪМНАТА ЧАСТ НА ЖИВОТА МУ. ТРЯБВА ЕДИН ПРОЖЕКТОР И НА ТАМ ДА СЕ НАСОЧИ, ВСИЧКО ДА СЕ ОСВЕТИ.
58
0
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
крайно време е да се поочистим от ктарите класици, например Вазов, Ботев, Алеко. Те са от едно старо време, което никога няма да се върне, и с лоши разбирания и лоши морални устой-националисти, патриоти, а това не е европейско, демократично. Крайно време е да влязат нови класици, с нови и съвременни разбирания , блестящ морал и ясен изказ.Крайно време е в публицистиката да се изучават титаните ББ, ЦЦ,може и Плевнелиев, а в искуствата-Азис, Гери Никол, Сузанита, а Биг брадър и Фермата-като СИП !
57
0
 
12
 
! Отговори
Ника преди 8 месеца
Ами ще ги махнат.Кой обича да се припознава в литературния герой на Алеко?Я прочетете какъв унизителен за учителите текст има в учебниците за 6.кл.по литература/издателство ПРОСВЕТА/И то след РАДИНИ ВЪЛНЕНЯ.Но за това никой не се притеснява.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да четат повече Алеко, той няма комунистически възгледи
55
3
 
17
 
! Отговори
МОНАДЖИИТЕ преди 8 месеца
СА НА ХРАНИЛКАТА НА СОРОС-ТАМ СА СЪБРАНИ МАФИОТИ ОТ ГЕРБ..ТЪПИ И ПРОЗТИ .....ПОДКУПНИ ***
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами ще ги изхвърлят , твърде много наши управници, колкото и да са прости , разбират ,че са част от тези фейлетони като се почне от Освобождението ,та досега, а МОН пак показва, че след 9 9 1944г обслужва интересите на управляващите, някои ще кажат ,че по комунистическо са били в програмата , бяха тези, които осмиваха Фердинанд, Бай Ганьо се представяше като издънка на "подреденото" ни общество , а не като типичен бул..га.ри..с..та.нец ,но след 10 11 1989 всичко си дойде на мястото Пророк
53
0
 
21
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
Въведете изучаване на Азис и Софка Маринова. И без това скоро този етнос ще е мнозинство!!!
52
1
 
23
 
! Отговори
Филийки с мас преди 8 месеца
Ха ха, май някой се в препознал в някой герой.
Вожде, май да, а?
51
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крайно време беше бай Ганьо да забрани бай Ганьо.
50
2
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 месеца
Какво значи архаичен език!?Това е България,тук се говори на български,учи се българска история!Всичко,що е написано на български език е ВАЖНО,дваж по-важно,когато е написано в славните за България години.Умниците от МОН,нима нямат баби и дядовци,които говорят на диалект,характерен със думи,които ги няма навсякъде из България?Стига се мъчихте зорлем да затъпявате подрастващите,стига изпълнявахте заповедите на западните ви господари!Махайте се,докато е време.
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Учителки стават *** дето не знаят какво е Райхстаг ! Стават учителки по история !
48
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Добра новина. Алековите герои са незначителни пред днешните титани- Бибитко, Цецка, Делян, Антон, Валери и другите.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз предлагам да взривите Мусала, а защо не и Еверест, понеже няма кой да ги изкачва. Достатъчни са снимките им в интернет. С камъните знате ли какви чудеса ще се построят?
46
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що ли не махнат литературата историята от даскалото ?Какъв е смисъла да се изучават по този глупав начин !От университетите излизат такива смешни историци и литератори ,че да те хване срам . И тези хора ще преподават ,хора без мозък !
45
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от стари философи. Хора не разбрахте ли че не ставате ? Вече 30 години управлявате образователната система и държавата и е катастрофа ? Махнете се вече. Като чуя някой да ми казва ТЕ не учат и припадам.
Ами как да учат глупави исторически предмети в света на технологиите? Че на мен не ми бяха интересни преди 17 години , какво остава за сегашните младоци. Те са още по интелигентни. 60% от учебната програма трябва да се махне и да се сложат Дигитални науки.