Всички в клас! Предучилищно образование от 4 години

До края на 2020 г. ще бъдат обхванати 90% от децата
58
Всички в клас! Предучилищно образование от 4  години
Снимка: архив, БулФото

Под 11% да спадне делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. при 12,5% през 2012 г. Това е записано в стратегия, за чието изпълнение правителството прие план днес.

Новите моменти в плана са свързани с въвеждането на задължително предучилищно образование за децата от 4-годишна възраст.

Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното образование за по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап.

За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11 500 000 лева всяка година.

В мерките за приобщаващо образование на децата и учениците със специални образователни потребности до края на периода се предвижда да бъдат включени над 19 000 деца.

Включени са дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чиито майчин език не е българският. Заложени са и мерки за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището става все по-неефективно, но са сметка на това по-продължително. Що за идиoтия?
14
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БениИ откъде накъде ще пращам децата си на 4 години в детска градина?Не ходят повечето деца на детска градина на 4 години.Ако в София го правят,не означава,че и в останалата част на страната е така.Още повече аз живея в град със значително ромско население и не желая на 4 годишна възраст моите деца да имат контакти с роми.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един виц, който го чух от афроамериканец, пак във връзка с ранното записване на децата в учебната система, та ставаше дума как всяко поколение преди бащата все по-рано и по-рано започвало учението си. И бащата даваше съвет на сина си, че като порасне е най-добре да остави cпepмaта си пред училището си, за да не пропусне бъдещия му внук някой срок за записване. Разбира се вица беше разказан по по-цветист начин.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Включени са дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чиито майчин език не е българският."А защо им се дават интеграционни добавки на такива "деца" които не знаят български? Иначе за работа на борсата търсят английски и турски БЕЗ БЪЛГАРСКИ
11
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по български - обявява се инициатива и следва състезание по омаскаряването и. Едни мисловни предсказания, какво щяло да се получи.Ами хора даватели си сметка, че негативизма Ви създава всичките ни проблеми.Можете ли изобщо да си се представите без този си негативизъм? Ето аз съм негативно настроен към отговора на този въпрос. Добре ли ще се чувствате от моя негативизъм? Мисля не, а по-скоро не ви пука. Ден да мине - самун да замине. Ако имате притеснения за опорочаване на идеята, кажете!
10
3
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Отдавна вече го правят,откакто въведоха недоразумението детска градина.
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие май не прозирате истината, която ще ви избоде очите, а именно, че искат да откъснат детето от вас на възраст, когато съзнанието му се формира и да го шлифоват по техен модел - послушен мулти-култи *** роб! :(
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, направо от.родилното да запазват място в училище.
7
0
 
38
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Аз предлагам децата от родилното директно в 1ви клас!
6
0
 
43
 
! Отговори
с 2 думи преди 6 години
Предучилищното ще става задължително за 4 годишно, а детската градина за 9 месечно дете, така ли? От тая статия става ясно, че помощи ще се дават само на ром**ски деца, които няма и да стъпят в училище. Така, че рисковата група, която ще напуска училище ще бъде още преди да са навършили 10 години. А следващият ми въпрос е, за 4 годишни подготвили ли сте тестове,за да разберете дали са готови да стъпват в,,училище" и в кое точно училище да постъпят. Ще има ли изпит за ,,кандидат-предучилищник"?!?
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В образУванието продължават безумията и простотиите....
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато за обучавано дете се плаща на бройка(като за глава ***) ,а не според постижения ,ако ще и от родилното да ги вкарват в училище ще е все тая. Боли ме фара мен за отпадналите индуси.
3
19
 
2
 
! Отговори
Бени преди 6 години
Кой лишава децата от детство!? Повечето от тях така или иначе са в детска градина. Там си имат педагогически ситуации съобразени с възрастовите особености.Това означава задължителна предучилищна, а не да са в клас, както пише. Просто книжките ще са безплатни и таксата им ще е по- малка. Предполагам, че се прави, за да се обхване определено малцинство. Може би, за да се почнат по- рано опитите за образоване.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния опит за индокринация от млада възраст. Честно казано, идеята за частно образование където в класовете са по 5-6 деца и учебниците не са дирекнтинит МОН, май е за предпочитане. Работи добре в Англия.
1
2
 
51
 
! Отговори
С преди 6 години
Моля не лишавайте децата от детство.Това е безумие.В тази възраст, децата имат абстрактно мислене и представи,уморяват се бързо, не могат да се концентрират продължително.Ще бъде мъчение за 4- годишните малчугани.