Туитя, спамя, лайквам – език (български) свещен на моите деди?

Употребата на деепричастие, бройна форма, пълен и кратък член тормози българина
23 май 2018 12:30, Анисия Иванова
38
Туитя, спамя, лайквам – език (български) свещен на моите деди?
Архив: Булфото

Туитя - туитвам, спамя - спамвам, лайкам - лайквам и лайкна; съставни думи като селфи зона, селфи мания. Това са част от най-новите думи, които навлизат в ежедневния ни език и които са образувани съобразно правилата на българския език. Всяка година в езика ни навлизат стотици нови думи, като част от тях може и да не се задържат трайно, но други използваме ежедневно - банкиране, лифтинг, джогинг и други, обясни в интервю за БТА д-р Цветана Димитрова, научен секретар на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН.

В последните две години сред най-популярните нови думи са и постистина, фалшиви новини. Други интересни думи са фабинг /от английското phubbing, образувана от phone и snubbing/, която буквално се отнася за поведение, при което пренебрегваме околните заради смартфона си; номофобия /от mobile phone phobia/ - страх да не останем без мобилен телефон.

Регистрират се също т.нар. калки /процесът е известен като калкиране/, при които има буквален превод на думи от чужд произход - разприятелявам /среща се и ънфрендвам/.

Други думи са: смути, песцетарианец /вегетарианец, който яде риба и морски дарове/, киберхондрик /вид хипохондрик, който сам си поставя диагноза, като чете различни материали в интернет/.

По думите й най-честите правописни въпроси на граждани, на които специалистите от Института отговарят, са свързани с употребата на пълен и кратък член при имената от мъжки род, единствено число, за употребата на запетаите, за правилата за слято, полуслято и разделно писане.

По данни от Службата за езикови справки и консултации в рамките на една година - от април 2016 г. до април 2017 г., има над 130 запитвания, свързани с правилото за пълния и краткия член, като преди него по честота са само въпросите относно използването на главни букви при изписването на съставни собствени имена, обясни д-р Димитрова. Гражданите се интересуват и от някои по-особени случаи при съгласуване между подлога и сказуемото - например при учтива форма.

По думите й езикът ни не е заплашен от "дигитална смърт". "Българският език се използва широко в интернет, при това се пише на кирилица, има достатъчно грамотни носители на езика и ресурси, които да го поддържат "жив" - програми за корекция на правописа, множество речници, дигитални платформи за експертни езикови справки и консултации", обясни тя.

Експертът смята, че ако бъде направено проучване за грамотността на поколенията, няма да има големи различия между тях. "Има значение в каква среда се общува и с каква цел се съставя един текст - дали е официален, или за целите на общуването в интернет", обясни тя, но призна, че в последните години се забелязват повече грешки.

Според нея обаче един от решаващите фактори за грешките е размиването на границите между писмена и устна реч, което се наблюдава при дигиталното общуване. Често потребителите нямат време да обърнат внимание и да редактират написаното, тъй като общуването, с което са заети, предполага бързи отговори.

Тя обясни, че от проведените изследвания писменият език запазва първо място сред елементите, оценявани като символи на националната идентичност. Гражданите признават, че най-честите им затруднения са при правилото за деепричастието, правилото за бройната форма и при правилото за пълния и краткия член.

На въпрос дали пълният член трябва да бъде запазен в езика ни тя обясни, че употребата му не се основава на действащо езиково явление - било то в книжовния език, или в българските диалекти.

"Това е правило, което действа само в писмената книжовна норма - наличието на такива правила е една от основните характеристики именно на писмената книжовноезикова норма. Засега не се предвижда промяна на правилото", категорична е Димитрова.

Тя смята, че правилото не е трудно, а проверка може да се направи чрез замяна на думата, която трябва да се членува с лично местоимение - "ако думата може да се замени с местоимението той, то тя трябва да се членува с пълен член, а при заместване с местоимението него се членува с кратък член".

Промяната на правилото в настоящия момент ще доведе до още повече грешки и колебания при правилната употреба на езика, каза още Димитрова.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
мода е преди 2 години
Не се сърдете на децата, то в България стана модерно да се говори на английски. Който използва такива думи едва ли не НЕ е готин. Ако отидете в една компания в София също и колегите българи за всяко нещо ще ти говорят на английски дори не свързано с работата. Така се правят на важни. Аз си говоря английски, не ми е проблем да ги разбирам, дори и го харесвам като език, но някой път виждам как хората прекаляват,за да са интересни. Знаем че държавата е разпродадена и българският език ще изчезне.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивам командировка да помагам за един сървър. Излизат 2 млади момчета и почват да ми обясняват какъв им е проблема. Ама така запалено обясняват и всяка втора дума е някакъв термин от английски. Половината чуждици даже не съм ги чува, останалите съм ги чувал без да имам идея какво значат.
И така 40 минути. Накрая питат разбра ли.
И дума не разбрах, но предполагам искате да го накарам да работи. Шега им се пукна от смях :)
По леко с чуждиците, има случаи в което с две думи на български е по-лесно
32
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Всеки език се развива ,въпроса е да се ползва правилно и да се пише грамотно ;) !!!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако помислим логически и рационално, без да влагаме емоция, видоизменянето на езика дефакто е новата колонизация. Преди това се е случвало с войни, сега се прави с език, технологии и налагане на определен начин на мислене. В съвременния свят, който е бъкан с фейсбук, гугъл, уорд, ексел, ютюб, смартфони, андроид и какви ли не технологични джаджи, спасението на родния език става невъзможно. Те все едно ти казват - като не искаш да ни използваш, ходи и живей на село. Чисто нов колониализъм.
30
0
 
6
 
! Отговори
бай онзи до 24 преди 2 години
Да, разбирам какво имаш предвид и съм съгласен, че има граници, които като се прекрачат става смешно и неестествено. Но и аз не съм казал, че трябва всички съществуващи думи да се заменят с чуждиците им. И аз съм против насилственото вкарване на думи като садвам, джойнвам и т.н. Звучат неестествено и казани насила, но същото важи и за маршрутизатор, вместо рутер и омразник, вместо хейтър. В крайна сметка всеки има различма допустима граница и този спор може да бъде безкраен.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тези пък които говорят българския със силно изразен рушки акцент, да си стягат чемоданите и да хващат вокзала за Сибир"

Краварски троле, я у лево. Сега кариеристите говорят със силно изразен говедарски акцент.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще се радвам българите да станат по-добри и учтиви с другите хора но ще чакам."

Темата е толкова всеобхватна, че не е за тук. Да, има го това. Има причини, които са в нас, вярно е. Но има причини, които са ОТВЪН. Ако малко ни пооставят намира /като например не ни пречат да си опандизим управниците/ може и да тръгнем на някъде.
Но няма да ни оставят. Прецеденти не им трябват. И оттук всичко по веригата надолу до намръщената лелка.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20

Ще се радвам българите да станат по-добри и учтиви с другите хора но ще чакам.
Явно мисленето на българите не се е променило.
Лелката на гишето в пощата те гледа сърдито и не ти се усмихва.
По улиците виждам намръщени хора.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кой решава коя чуждица може да е използва и коя не?"

Тайбавпрофесора, има закон за езика. Там се решава, поне на теория. Ама зад жалкото законче трябва да стои нещото като държава. Пък то милото, умре отдавна.
25
0
 
7
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Sad-вам, кат чета такива новини ;(....
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Защо не ги замени с български думи?"

Това твоето си е чиста "демагогия". Много добре разбираш какво имам предвид. Никой не казва да сме от т.н. "пуристи". В момента обаче границата на допустимото в чуждиците и заемките е МНОГОКРАТНО прехвърлена. Нещо повече - агресивно се изместват съществуващи думи в езика, за да бъдат заменени с чуждици. Имам чувството, че се прави съзнателно. Това ме притеснява, защото съм БЪЛГАРИН.
Теб притеснява ли те?
23
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Туй то...
22
6
 
2
 
! Отговори
бай онзи до 19 преди 2 години
Оправдава се човек, който е виновен за нещо. Аз не мисля, че съм направил нещо грешно, че да се оправдавам. В коментара си и ти си използвал чуждици като "журналист" и "форум". Защо не ги замени с български думи?
21
4
 
5
 
! Отговори
ДайбаПрофесора преди 2 години
Кой решава коя чуждица може да е използва и коя не? Политик също е чуждица, полицай, журналист, тротоар, асансьор, булевард, хиляди са. Имаме чуждици и заемки от латински, гръцки, руски, английски, турски и какви ли не още.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма нищо лошо да навлицат чуждици в българския."

Има, има.
Езикът е модел на мисленето. Промени го, и ще промениш мисленето. Смени си мисленето, и вече не си българин, а нещо друго. И не ми излизайте с тезата, че видиш ли, българите не стрували, и така било по-добре. Струваме. С нищо не сме по-лоши от останалите най-малкото.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това, че някой е казал социализирам вместо общувам не го прави родоотстъпник
или по-малко българин."

Прави го, прави го и стига си ги оправдавал. ИЗМИСЛЯЙТЕ думи за новите неща, не ги ЗАЕМАЙТЕ бе! "Стикер" - лепенка, журналистите защо агресивно го налагат. Спинър - врътка, хейтър - омразник, спамя - заливам и тн, и тн.

Журналистите, вместо само да триете мнения по форумите, НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА. Имате силата и средствата.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познаваъм геймъри при който почти всички думи които използват са чуждици.
17
1
 
13
 
! Отговори
мид преди 2 години
Някои думи като "лайквам коментар" ме дразнят защото "харесвам коментар" е достатъчно ясно и красиво, но думи като "туитвам" не може да сменим с "чуруликам" например.
16
9
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Българите не са аборигенско племе живеещо на самотен остров в Тихи океан, те са част от един глобален развиващ се свят, така че е съвсем естествено да се нагаждат към промените на времето в което живеят, колкото и това да не се харесва на някои другари и другарки, закърмени с идеологемите на Развитото Социалистическо Общество, в което единствения общоприет език беше рушкия ... !!!
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е и да осъвременим литературата и да е съвременен език че днешните зрелостници немогат да я разберат без тълковен речник.