Скандална задача към второкласници: Преведи от пилешки език!

Депутатът Александър Сиди и проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2018 18:10 | 30 май 2018 12:15, Анисия Иванова
72

Кебапчета, изхвърлени знамена на митинг, превод от пилешки език - това са атрибути от задачи по математика и български език, включени в помагала на ученици до 4 клас.

"В учебниците и помагалата се набиват на очи безумни неща - пример с баба, която хвали хамбургери от конкретна марка. Или е някакъв целенасочен план за промяна на учебното съдържание, или някой си прави брутални шеги по този начин", коментира  депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той настоя "написалите това безумие" повече да не пишат учебници. По думите му е абсурдна целенасочената промяна на учебниците в насока децата ни да бъдат по-толерантни.

Наскоро зам.-председателят на комисията по образование в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до просветния министър, в което настоява да се прочисти съдържанието на учебниците от продуктово позициониране и сгрешена фактология. Той поиска това да бъде сторено от комисия, която да направи съдържателен преглед на всички учебници преди новата учебна година.

В студиото на сутрешния блок историкът и автор на учебници проф. Христо Матанов препоръча да бъде разгледан самият механизъм за създаване на учебници и накрая да се търси отговорност от колектива, който е писал даден учебник.

Относно казуса с представянето на исторически факти в учебниците той обясни: "Не съм съгласен, че в програмата има "съжителство". Имаше такава дума, само че ставаше дума за другите групи, а не съжителство между турци и българи. Това нещо беше преекспонирано".

Професорът обясни, че одобряването на учебник минава през строг филтър, в които участват и психолози, които казват, че някои термини като обесване, клане, изнасилване не могат да се обяснят на деца от 3 клас.

"Това е наливане на фалшива либералщина от страна на Европа. Голяма част от тези глупости бяха писани по времето на Меглена Кунева", посочи Сиди и апелира да се работи по отстраняване на нередностите в учебниците.

"Трябва да се промени насоката на даване на задачи", категоричен бе проф. Матанов. И препоръча на патриотичните организации у нас да подемат инициатива за механизма, по който се пишат учебниците.

И двамата се обединиха около тезата, че хората, които пишат учебниците, трябва да имат патриотично мислене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
УЧЕБНИКА ЗА ВСЕКИ ПРЕДМЕТ ТРЯБВА ДА Е САМО ЕДИН И ДА СЕ ИЗДАВА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НО ОБРАЗОВАНИЕТО !!! ЩО ЗА МАЛОУМИЕ Е ВСЕКИ ДА СИ ПЕЧАТА КАКВОТО СИ ИСКА !?
62
0
 
2
 
! Отговори
Това е! преди 5 години
аааааа
61
0
 
4
 
! Отговори
плюещ на червено преди 5 години
До Тинев (Червената слива),За к`вото не ти е ясно, питай Антон Тодоров (Мумията) "той не е от този свят, не се храни, не спи и винаги се завръща..." за ужас на всички червенотиквеничковчета, гипсове, грипове или смрадливи комунисти като теб умнико. Показва/доказва истината с документи човека и затова го недолюбвате, но ви бърка в червените гьзенца, нали? Кой ще ви даде париии?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, това изобщо не е проблем относно образованието. Не правете от мухата слон, и по-*** задачи има.Второ, вместо да си губите времето в това, да обсъждате ,,пилешкия език", може да се замислите над: изгубените гърбове на учениците, заради раниците; учителите, които изобщо не се интересуват от децата, но вие ги държите на работа; стотиците левове, които взимате за безполезните си учебници всякак година от родителите. Не се правете на загрижени и възмутени, очевидно не сте!
59
3
 
0
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
До Московские новостиЗащо послъгваш, а?От де изсмука тия шофьорски заплати? О относно "вишу - то " САМО ТИ НАПОМНЯМ, че не говорим за " демократично " образование!Интересно ТИ с какво си?
58
2
 
14
 
! Отговори
Московские новости преди 5 години
До ТиневДругарю, по времето на комунизма инженерите взимаха 250 лв. заплата, а шофьорите 400 лв. Отделно шофьорите правеха "черни" курсове и крадяха гориво. С далаверите месечния им доход отиваше над 600 лв. на ония пари. И има огромна разлика между образован човек и такъв с "вишу".
57
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безкрайно грозен мъж е този CD. Чак лазера ми зацикли в опит да го асимилирам.
56
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое не е вярното, в твърдението ,че г-н Кунчев (Левски) е бил арестуван от властите на османската държава и екзекутиран за противодържавническа дейност в съответствие със закона? Това е фактология, другото е патос. Всяка държава някога е била владяна от друга държава. И османците не са били по-жестоки от всички народи, владели друг народ в историята. Световната история е обагрена с кръв, жестокост и деспотизъм.
55
14
 
30
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Г-а " демократи " - ПЛЮЕЩИ:- Тодор Живков и Цола Драгойчева може да не бяха образовани, но позволиха на ОБРАЗОВАНИТЕ да РАБОТЯТ за ЦЯЛОСТНОТО образование на нацията.ЩЕ отречете ли, че НЕОБРАЗОВАНИТЕ българи при социализма бяха нищожна бройка.А при ВАШАТА " демокрация " ДА СИ ОБРАЗОВАН е ЛОШО КАЧЕСТВО!
54
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
аз я помня с "по"..-"Аз-по-я-по-по-мня-по-със-по-"по"..Ако за това става дума,няма нищо лошо!...-Това би повишило интелекта на децата....За останалите гнусотии не коментирам..
53
11
 
19
 
! Отговори
Clickbait преди 5 години
Баба ви е скандална! Това е най-обикновена задача за определяне способността на учениците да сричкуват. Стига сте създавали от мухата слон! Не ви е работата да ни вдигате кръвното, а да ни информирате за важни новини!
52
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименпризнанието ти че не разбираш какво е написал "51" говори само за едно:-От ШЛИФОВАНИТЕ "мозъци" си../може и "от Францата" да са обаждаш../
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
51 - Не разбирам, за какво говориш, но ти желая добро !
50
9
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Видях във руски учебник да пише специално за ипотечния кредит,да се обяснява с подробности вътре за него и че е краино неприемливо това и нехуманно.И с големи букви пишеше никога да не правят това да теглят такъв вид кредит...Ами и тук трябва да се направи това защото кожодерите ще ти вземат и душата ако трябва ще емигрирам ще си сменя гражданството но няма да оставя дуржавата да отнеме моето,ще го продам на руснак за да стане руска собственост но не и на държавата.
49
4
 
19
 
! Отговори
"-" преди 5 години
превод от пилешки език-----Спешно!!!!!!!!!Търсят се преводачи на пилешки и магарешки език към Министерството на Българското Образование, владението на рибешки език е допълнителен бонус към заплатата!
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога имаше такава игра, но вече игрите не са това, което бяха.Родителите превръщат в истерия всичко, което не им хареса.Някога имаше и "Е *** е са са, е са са е пи пи я", и разни други забавни речитативи, докато играехме навън, сред природата или на улицата, много деца, от различни училища, на различна възраст, до 21-22 часа през лятото, всяка вечер.
47
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май сегашното образование учи децата как да слугуват след време в богатите държави, а не как да накара децата да мислят. От този факт особено много се засягат авторите на такива "учебници", както и любовниците им. Те и за нарисувани пътеки ще ви хортуват, за папагалстване, да тъсрите в гугъл ще ви пращат и какво ли не още.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Хей, здравей ! На мен ми отне около 2 седмици, да се науча правилно да програмирам робот, но имах 4 години опит с писането на всякакъв вид софтуер, преди това. Детет ти, или е следващия Алън Тюринг, или след 15 години, ще те мрази, защото си го заковал пред компютъра, с някакви си болни родителски амбиции ...
45
6
 
18
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Каква отговорност да се търси от издателите? Отговорност трябва да се търси от този,който е приел учебника. А сега една задачка за просташки учебник:Ако една баба хвърли 5000 лв през балкона,колко кебапчета тя би могла да си купи с тези пари?Просташко управление и пълна деградация на нацията,до това доведе управлението на Герб или Геп.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При един друг начин за решаване на сбърканата задача, който май никой не е приложил, се оказва, че дългата и късата страна на успоредника, както и късия диагонал са страни в равностранен триъгълник, а по условие не са.