Вълчев постави крайна цел: Всяко дете – на училище

"Отпадане на ученици от системата е обществена загуба"
18 юли 2018 21:20, Анисия Иванова
16
Вълчев постави крайна цел: Всяко дете – на училище
Архив: Булфото

Преждевременното отпадане на деца и ученици от училищната система е една от най-големите обществени загуби, които можем да претърпим, каза министърът на образованието Красимир Вълчев след заседание за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

На Координационното звено присъстваха всички областни структури на Агенцията за социално подпомагане, на МВР и на Министерството на образованието.

Още по темата

По думите на министъра увеличава се броят на децата от семейства без отношение към образованието, които не осигуряват присъствието им в училище.

Противодействието на това може да стане само с координирана работа на институциите, изтъкна министърът и заяви, че крайната цел е всяко дете да бъде обхванато от образователната система. Ако днес не положим тези усилия, след 20 години ще трябва да полагаме два пъти повече, каза още Вълчев.

Той напомни, че са били идентифицирани 200 000 деца, които не са регистрирани в системата на образованието, като близо 70 процента от тях са в чужбина. От общата бройка 24 000 са записани допълнително в образователната система, а 2000 от тях са отпаднали от системата.

Близо 10 000 деца са открити, но въпреки усилията не са били записани да учат. Има и около 17 - 18 000 деца, за които няма никаква информация, включително и за това дали са заминали в чужбина и това са деца предимно в големите градове. Проблем има при записването в училище, свързан с трудовата мобилност на родителите - най-вече в държавите от ЕС.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева напомни, че ще има обмен на информация между държавите от ЕС за движението на децата, които следват родителите си при трудовата миграция. На първо време са водени разговори с Германия за осъществяването на пилотен проект.

С подкрепата на гранична полиция ще се работи да се установи кои деца трайно живеят в чужбина и дали посещават училища в други държави. Ще се определи и колко са децата, които са в постоянно движение - по три месеца живеят в една или друга европейска страна, докато родителите им имат работа, и практически не са обхванати от нито една образователна система, след което към тях ще бъдат предприети конкретни политика.

Министърът на образованието посочи, че разчита в най-голяма степен на учителите, на социалните работници, на полицаите, на служителите в общините и на служителите в регионалните управления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
питанка преди 5 години
А *** дето ги милвате по главите от името на държавата постоянно как ще ги набутате в училищата, за да се образоват?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TEZI DEZA NE SA NA MINISTARA ILI NA GERB-TE NE SA VASHA SOBSTVENOST.ZAPOCNAHA DA RAZPOLAGAT S NARODA KATO NEGOVA CASTNA SOBSTVENOST.
11
1
 
3
 
! Отговори
абсолютно си прав преди 5 години
До БПФТия, с извинение,министри на маймуни ще станат,само да не носят отговорност!Тоя и за портиер не става!
10
2
 
8
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
Всички знаем ,че това са децата на ромите !!! Не посещават училище и по-добре ! Нека да тънат в безпросветност ! На човек насила можеш да вземеш,но не и да дадеш!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Всяко кебапче - пирон в ковчега на империализма!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
деца трайно живеят в чужбина и дали посещават уч. в други държави.....това не е проблем на Б-ия, в Гер. за разлика от Б-ия семейството получава писмо и детето влиза в системата, ако родителите не го направят. Освен различните у-ща според нивото на детето, има и така които се занимава персонално с деца, които не се вписват в никое от другите. В Б-ия учебника за топ училище и в училище в ромската махала е същия, като там децата дори бъл. не знаят и не раз. учителя. Да факт, не вярвах докато го гл
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да ги пратя децата си на у4илище за да станат наркоман4ета. Ако вие жал за дилър4етата на дрога 4е ще умрат от глад това е друг въпрос тавариш Въл4о. Съпругата ми е у4ителка и пред о4ите и се слу4ват наи фрапиращи неща. Но според закона тя няма право да ги докосне малолетните наркоман4ета щото ще я осъдат да лежи в затвора. Та препоръката ми е до родителите. Не пускаите децата си в у4илище за да не о4увате наркоман.
6
1
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Абе , дали ще е в училище или не няма значение, важно е на изхода да има качество. То сега като има ученици , а на изхода *** ще продължи. трябва да се търси каачеството на изхода на образованието. и няма как да завършват 50к, а във "висшите училища" да има 70к свободни места. Това само по себе си говори, че образованието в това си състояние е пълен ***
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудна работа,положението вече е изпущено!А и стотици чаавето по маалите се раждат и живеят като саморасляци,за сметка на това техните родители получават не малка социална издръжка.
4
2
 
18
 
! Отговори
След 20 години преди 5 години
20 години напред ли? В България, министре няма за има образовани до 10 години. След 20 години няма да има МОН
3
1
 
14
 
! Отговори
Samo minavam преди 5 години
Гащник,колкото повече *** вкарваш в училищата,порпорционално българи бягат.Ама пуста кражба на пари,
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този може да постави за цел всяко дете инженер, но няма как да се случи.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да въведат отново петилетките и да видят,как ще ги изпълняваме за три години!