Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?

Къде има липсващи места...
Обновена: 25 авг 2018 08:54 | 25 авг 2018 07:45, Петя Славова
354
Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?
Снимка: БТА

Средно по 100 свободни места са останали в българските висши учебни заведения. Такава е бройката студенти, която трябва да намерят Техническият университет - София, Тракийският в Стара Загора, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград, както и в Техническият университет във Варна, за да стартират годината със запълнени курсовете, предаде "Монитор".

Още по темата

В други родни вузове обаче търсят по-голям брой кандидати – в Русе те са 250, а в Пловдив 130, докато трети като Лесотехническия в София се надяват на още 50 студенти.

В Технически университет – София свободните стотина местата са разпределени между професионалните направления: "Енергетика"; "Електротехника, електроника и автоматика", "Общо инженерство" и "Машиностроене". В Стара Загора основната част от останалите незаети места са в аграрните специалности: зооинженерство, рибовъдство и аквакултури, екология и опазване на природната среда, агрономство.

ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград запълват липсите предимно в редовната форма на обучение- в специалност "Право" има 10-12 незапълнени места, в български и китайски език има 3-4 места, математика - 5 места, 6 в специалност "акушерство".

Във Варненския технически бройките са разпределени в специалностите "Електротехника", "Електроника", "Топлотехника" и "Експлоатация на флота и пристанищата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РосенМи те в цял свят приемат без изпити или с тест за обща грамотност.Къде в България приемат без изпити?
10
7
 
11
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Това са специалности които носят добри заплата. Мързи ги, а после ще пискат, че не им било достойно заплащането... А то си според доствойнството на професиите..
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е подкупните асистенти, доценти и професори да си ходят и да се закриват ВУЗ - ове, които са създадени за изъочване на пари от бюджета и от студентите. Отвратиха студентите с непрекъснатото си искане на пари и заплахи към умните от тях, че не платят ли няма да си вземат изпитите дори и да знаят.
8
5
 
62
 
! Отговори
Росен преди 5 години
Тъжна картина. Без изпити приемат и пак няма достатъчно желаещи. Ужасно бъдеще ни чака. А от записалите се студенти - нивото им всяка година пада. Аз съм преподавател и го виждам с очите си. Т. нар. "чалга поколение" не се напъва за нищо, вкл. и да учи. Смятат, че всичко трябва да им се дава наготово.
7
7
 
32
 
! Отговори
BB преди 5 години
E то хора не останаха от къде студенти нишата класа комунисти разказаха играта на държавата
6
1
 
57
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Чудно ли ви се вижда? С тази пародия на висше образование и хиляди измислени специалности, с които после не можеш да си намериш работа. Това, което се преподава там, където завърших е толкова морално остаряло, че като започне студентът работа, майсторите му се смеят. Днешните университети трупат бройки, защото държавата ги финансира "на глава" студент.Ако това работи в селското стопанство, в образованието води до липса на качество.
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ходят по селата да ги събират като за коронарографии с бусовете и да ги записват. В БГ образоватието е бройка, тоест субсидия. Затова тея които имат малко по-вече акъл в чужбина. Мойто дете и средното ще е навън, щото то проблема не са само университетите.
4
1
 
39
 
! Отговори
Трай, не думай! преди 5 години
Ами сега?!Ако вземат да съкратят някои специалности, къде ще препускат да четат лекции "незаменимите" капацитети от БАН?Защото аз продължавам да питам, как така, в не малки градове няма работа за млади хора и те се изселват оттам, а същевременно лекторските часове в местните висши училища се пазят за малограмотници, намерили връзки да се уредят в БАН? Тях канят за лектори на хонорар!Толкова ли е трудно да назначат млади асистенти от кадърните местни младежи, завършили местния университет?
3
2
 
46
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Няма студенти пък голям недостик на препадаватели.На кого преподават тези хора?Защо няма динамика в образованието ?Измислени ВУЗове бълват празноглави вишисти и те влизат като началници в МВР и други държавни структури и с простотията си ги разсипват
2
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата да направи инспекция на всички държавни и частни ВУЗ- ве и да определи дали методиката на прием, обучение и дипломиране са адекватни. Всеизвестно е че имаш ли пари или дyпе, вземаш диплома!
1
10
 
31
 
! Отговори
Не останаха преди 5 години
Баламурници да блъскат в бойковисткото блато.