Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Софийският университет обявява още един прием за 850 места
170
Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!
В най-старото ни висше училище пак ще останат незаети места. Снимка: архив, БулФото

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година, предаде БНР.

Българските младежи ще се обучават в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия", разказа Петко Русчев.

След Brexit и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов.

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране", посочи Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, съобщи пред "Хоризонт" заместник-ректорът на висшето училище доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

"Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", каза доц. Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

"Големият проблем е, че на фона на драстичната липса на педагогически кадри в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система", допълни още той.

От 10-и до 14-и септември ще се приемат документите за новия прием. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
0
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 4 месеца
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
141
1
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 4 месеца
Изобщо Запада направи една голяма полу-измама с машиностроенето си.

И без него хората са живели ДЪЛГИ и ЗДРАВОСЛОВНИ животи, но за да подкараш милиони хора от тихите села към фабриките в пушечните градове, да работят денонощно трябва здрава и арогантна промивка, която западняците така добре владеят.

Лъжата че всички преди "модерните времена" са живели до 30 и нещо и са умирали от ужасна смърт
Лъжата че сме стигнали не-знам-си-кви невиждани върхове на живота
и т.н и т.н и т.н
140
1
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 4 месеца
Англичаните това че са дефиницията на двуличието не ги прави по-добри хора от другите.
Като цяло грозна нация и са прави хората като казват че мразят себе си. Удариха късмет с индустриялната революция но тези неща са били измислени и преди тях но римляните не са имали нужда от машини тъй като са имали роби.

Англия никога няма да има величието което други империи са имали, защото действат прикрито, изотзад, като мишки, отричат и се изкарват гълъбици. С Германците са ненадминати по арогантост.
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Джак

За какво ще се мислят си е техен проблем!Но ще знаят,в това бъди сигурен!Там изпити не се купуват,или знаеш,или не!В Англия изпит по медицина продължава по...12 часа!И 2/3 ПАДАТ!Тук нашенски студент дали ще издържи на такъв изпит,как мислиш!?
138
0
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 4 месеца
Е чак 5 да остават, а 20 да заминават... малко прекалено ми изглежда.
137
3
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 4 месеца
Какви глупости се пишат тука пак ! Ако беше ВСИЧКО нормално във България,никой нямаше да напуска страната ! ДА,ама НЕ !!! Има ли смисъл да изброявам причините? Дрънкате едни и същи глупости,явно тия,които са облагодетелствани от държавата ! Трябва да се потърси сметка най-после на всички,които предадоха България,заробиха България,ограбиха България ! Трябва да има пълно разследване на тези,които държат хотелите,заведенията по Черноморието !Все още няма такива разследвания ,и не само там.
136
2
 
14
 
! Отговори
Добри преди 4 месеца
Много български университети не стават за нищо. Пълна загуба на време. Само най-добрите 40% трябва да оцелеят. Останалите да се закриват.
135
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Бг Мехмед също го проверяват хубаво, където и да отиде, макар да е роден, учил и живее в Бг. Никой нищо не му казва, когато си търси работа, но всички си мислят: "Забрави за хубава работа в Бг!".
Иване, защо се възмущаваш, че в Англия се отнасят към теб, така както в Бг се отнасяте към местните турци?
134
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз се казвам Иван и като отида на Острова винаги щателно ме проверяват, за новичок ли не знам, но имат някакво отношение към името ми. Един колега ми каза: забрави хубава работа тук с това име...
133
3
 
9
 
! Отговори
Тереза преди 4 месеца
Най-голямата тайна е че англичаните мразят и себе си и затова всяка седмица се бият с мокър пешкир по главите за да изгонят дявола от себе си.
132
3
 
9
 
! Отговори
Джак преди 4 месеца
Тъпчовците учат в България. Тъпчовците с пари от мама и тате учат в Юкей. После тъпчовците от Юкей ще се мислят за по-висша раса и пак няма да знаят нищо.
131
2
 
8
 
! Отговори
До 130 преди 4 месеца
И аз ще ти издам една тайна. И ние всички ги мразим както и не само славяни а и немци, испанци, французи. Доколко тяхното въстание е под въпрос. Иди живей с тях поне 5 години и ми кажи колко са "въспитани" или лицемерни. Ти си прецени.
130
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще издам една тайна. Англичаните мразят всички славяни, поляци, българи и тнт, но са прекалено възпитани да го показват открито.
129
1
 
1
 
! Отговори
Do 122 преди 4 месеца
Ama mnogo si tup
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изкам да поправя един пост преди мен. Децата я наричат кочинка, защото все пак има някаква надежда да порасне и стане голяма.
127
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В англия измислени специалности за вишу - за спортни коментатори и меринджеи, за кино критици, за кучешки коафьори.. колкото искаш. Завърваш с 50 000 £ кредит и пак ставаш общ работник.
Хахаххха
126
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 125

Предпочитат да работят в нормални държави ...
------------------------------------------------------------
Държавите от Западна Европа, САЩ и Канада, отдавна не са нормални държави. Били са такива през 80-те и 90-те. Днес ние сме нормална държава, и даже не сме и бедна държава, а ограбвана. А продължаваме да сме така, заради нихилизъм и липса на патриотизъм. А тази зараза се предава от родителите на децата.
125
5
 
20
 
! Отговори
До 123 преди 4 месеца
Предпочитат да работят в нормални държави с нормално заплащане а не за тъпи мутри и престъпници за жулти стотинки.
124
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И да учат българчетата в английските университети, и да знаят и говорят по-добре от самите англичани английския език, и да се правят на по-големи англичани и от самите англичани , тези българчета няма да бъдат приети с широка усмивка и обятия от самите англичани.
123
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продължение от мнение номер 124

За това са виновни най-вече родителите и роднините на децата, от малки им промиват мозъците, че България не е хубава и достойна страна и държава, а е "кочина". Странно, как тези, които са напуснали и мразят България, някак си не могат да избият от главите си и не могат явно да се примирят с това, че те са се родили в тази България, която презрително я наричат "кочина". Това, че такива "хора ", "родители" и "деца" са комплексари, това е друго, да се сърдят на тях