След скока в парите: 50-годишни се връщат в училище, млади – няма!

Синдикат: Политиката по обхват на ученици се провали!
31 авг 2018 15:30, Анисия Иванова
93
След скока в парите: 50-годишни се връщат в училище, млади – няма!
Архив: Булфото

Ръстът на повишение на учителските заплати бележи засилен интерес от страна на педагози на възраст от 50+ години, но все още не е достатъчно условие за мотивация на завършилите педагогически специалности млади хора.

Налице е нов феномен в образователната система – вливане на правоспособни учители, които обаче от 15-20 години не са упражнявали професията. За тях е наложително да се положат допълнителни методически грижи и помощ, да се опреснят знанията, уменията и методите им на работа, за да могат да се справят адекватно и да се задържат в системата.

Анализът на учителската професия у нас показва много висока средна възраст на педагогическия състав, голям брой специалисти в пенсионна възраст и хиляди работещи пенсионери, които се налага да запушват пробойните от липсващи кадри.

Политиката по обхват и задържане на ученици в България за последните 30 години е неефективна и формална. Инструментите за въздействие на МОН са слаби, без тежест и обществена подкрепа и са неглижирани от политическата класа. Тези изводи прави Синдикат "Образование" в анализ, изпратен до медиите.

Политиката за осигуряване на достъп до образование задължително се определя и реализира на ниво държава. В образователната ни система тази дейност и отговорност за неприбраните деца и ученици е прехвърлeна и вменeна на учители и директори, като всички правителства елегантно и високомерно са се освобождавали от нея.

Синдикатът иска държавата да осигури равен шанс за всички подлежащи на образование, да въведе задължителна подготвителна възраст при навършване на три години на децата, като държавата финансира изцяло предучилищния етап. Сега един ученик се приема в първи клас безусловно, дори и ако е пропуснал подготвителните групи.

Фактите показват, че българското семейно възпитание е много неравностойно, а българските институции са порочно толерантни към някои социални групи и затова от Синдиката считат, че е важно децата да бъдат подготвени за училище в съответните образователни институции.

В противен случай ще продължи практиката да се губи време и много усилия, за да успеят учителите да наваксат дефицитите и постигнат приемливо ниво на поведение и социализация при учениците в началния етап на образованието. Няма на света образователна система, в която учителят да осигурява и гарантира достъпа и обхвата на ученика в училище, тъй че и сегашната наша политика ще бъде обречена, ако не се предприемат адекватни и ефективни действия и промени, твърдят синдикалистите.

От Синдиката искат в този процес да се намесят активно и компетентно социалните служби и полицията, за да се осъществи желания обхват и да има положителен резултат цялото това усилие.

Наложително е бързо да се създадат законови лостове, с които длъжностните лица да бъдат ефективни в дейностите по обхват и да се окаже реална подкрепа на образователните институции за прибиране и задържане на подлежащите в училище.

Практика във Великобритания е да се завеждат дела от училищните власти към родители, които не осигуряват присъствие на децата си в клас или са нарушили училищните правила. Практика в България е да се завеждат дела от амбициозни родители, които не могат да приемат слабите оценки и наказания за поведение на своите деца, винаги приемат, че вината за това е на учителите и директора. Дори само този индикатор категорично демонстрира съществуващата негативна поляризация с европейските политики за работа с родители.

Синдикат “Образование” смята, че затруднената комуникация с част от родителите и лавинообразно повишаващата се бумащина са пороците в нашата образователна система, които най-много отблъскват кандидатите да започнат педагогическа кариера.

Това е процес с десетилетни корени, който за съжаление се задълбочава и с недостига на учители по информационни технологии, физика, чужди езици и предмети с малка годишна норма. Образователните институции трудно намират квалифицирани преподаватели.

Синдикатът ще работи в сформирана от МОН група за преодоляване на административната тежест, ако тя покаже и докаже на практика, че ще направи конкретни и работещи промени. В противен случай членовете на КТ "Подкрепа“ ще напуснат тази работна група и ще набележат синдикални действия за преодоляване на непосилната бумащина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
45
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
В провинцията глад за учители няма, тъй като заплатите са високи спрямо ниския стандарт на накелението, на много места единствения рабонодател са общини и училища ... и друго няма !В София, заплата от 700 лева е меко казано смешна !!! Само наема или заема за жилище е над 500 лева, пари за транспорт, режийни и т.н.Т.е има смисъл да си учител само, ако си пенсионер !
49
0
 
33
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
Този "скок" ще го прекръстя на актуализация, а в допълнение ще попитам в каква степен компенсира очеизбощо скритата инфлация в последните....5-6 години?
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжете трябва да взимат повече и да вършат повече работа за да могат да издържат жените и децата, а жените ще възпитават децата от там идва проблема жената вече не възпитава децата си защото от запад ни казаха. Аз си получих възпитанието от майка,баба,стринка,вуйна и т.н.
47
0
 
45
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Всеки учител,който работи с роми го прави проформа.Щото не искат да учат.Ако ще и най-великите педагог да е.И просто учителите отбиват номера.Аз познавам роми със средно образование,които не могат да си напишат името.
46
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртите са виновни защото при десетилетия преход са си мълчали вместо да си търсят правата сега техните деца трябва да работят при същите условия няма да стане.
45
13
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Проформа е ,защото за учители няма изпити като при други професии.И се назначават само връзкари.Знаеш ли защо в МВР има постоянно недостиг на полицаи?Ами щото има входящи изпити.И кандидати има,ама ги късат на изпитите.А за учители изпити няма И се назначават връзкари.
44
1
 
31
 
! Отговори
АЙ СИКТИР!!! преди 5 години
Какво толкова е прословутото увеличение? Докато заплатите на учителите не станат 2 К + нето само функционално неграмотни вампири ще се навиват да работят учителската професия у нас. Ако се плаща повече, и трудът ще се уважава повече. Докато келеметата знаят, че учителката им взима по-малко от автобусен шофьор или горе долу колкото хигиенист, няма как да им внушиш, че образованието е сила. До тогава училищата ще бълват масово престъпници и кyрви. Но тя държавата си е за закриване и без това...
43
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименТова означава, че тази професия не е за вас. Защо сте избрали тази специалност?
42
0
 
24
 
! Отговори
Хайде сега преди 5 години
До Анонимен номер 4Те младите кадри - поне тези, които сега започват, смайват с една подготовкааа...с правописните грешки, с методическото безсилие...Ти ще си дадеш ли детето на такъв учител? Наистина ли? Разбира се, всяко обобщение е грешно, но като цяло е така.
41
0
 
6
 
! Отговори
Не гори туй що не го преди 5 години
До Анонимен 37Говорим наистина да ги научиш нещо(мисия невъзможна) иначе, ако отбиваш номера(по разбираеми причини) е друго.
40
9
 
15
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Зящо ще са проформа като аз съм бил на поне 10 интервюта и на повечето от тях бях одобрен без да съм човек на никого. Само лузърите обичат да се успокояват, че всичко е наредено в тоя живот. Не се и замислят, че вероятно им илпсват някакви качества. Някога по мое време се влизаше много трудно в университет. Аз влязох от първия път в желаната специалност, ама си бях сцепил *** от учене. А почти всички неуспели да се класират повтаряха как местата били нагласени и затова не ги били приели.
39
2
 
30
 
! Отговори
не се търсят преди 5 години
До 35Кое му е представителното на мнението ти, бе? Щото си от Сф и си бил представителен???София НЕ Е МЕРИЛО за ставащото в Бг.Пиша ти за цялата Провинция, която е много по- голяма от София.Като се търсят учители В СОФИЯ- пишете ясно и точно, че глад има само в Сф, а не да пишете обобщаващо, че в цяла Бг нямало учители.В Провинцията НЕ СЕ ТЪРСЯТ УЧИТЕЛИ!УЧИТЕЛИ ИМА! УЧЕНИЦИ НЯМА!
38
1
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Ами кажи така де.София не е цяла България.И язък,че си учител щом пишеш,че една трета от българите живеят в София.В София живеят 18-20 процента от населението.
37
0
 
31
 
! Отговори
Как не ви е срам! преди 5 години
Преди да пишете за "скок в заплатите" и "нов феномен с образователната система", информирайте се , моля, КОЛКО е този скок като номинал. И както е казал народът, пилците се броят наесен, сиреч, похвалете се за НОВИЯ ФЕНОМЕН догодина, когато същите тези хора напуснат системата огорчени, обидени и унизени от отношението на цялото ни общество към техния труд - от министерството до родителите от гетото.
36
4
 
22
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
В това училище 100 процента от учениците са роми.Много по-трудно е да преподаваш на умни деца, отколкото на роми.Никой не търси резултати от учителите.Имам приятел възпитател в ромско училище.Ами той и до 100 години може да преподава.Никаква отговорност,няма стрес.Даже ромите изобщо не влизат в час.
35
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е просто - ако учители имаше, щеше ли някой да увеличава заплатите? Да не би ГЕРБ да им пука за учителите? Просто старите се махат, понеже доживяха до пенсия,а тях можеше да ги бият и с тояги на голо и пак щяха да работят, за да могат да вземат пенсия. Новите не искат при такива нечовешки условия и унижения, затова само се тръби заплатите на учителите вдигаме. Но това няма да върне младите към тази професия.
34
13
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Не знам кой лъже, аз ти говоря за София. Моето мнение ли е по-представително или твоето (не знам в кой град си). Да, София е ***, но тук живеят 1/3 от всички и ако тук липсват физици и химици, то ако в Полски тръмбеш не липсват, това не означава, че аз лъжа. Ако не вярваш, че в София се търсят всички всякакви специалности (най-малко философия, география и история) влез в сайта на Руо София град и ще те заболи пръста да скролваш десетки страници какъв недостиг на учители има.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината, е че внимаваш в час в който ти трябва оценка за да добуташ до университет в другите може и комар да се играе.
32
1
 
23
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Тия обяви са проформа.Щото го изисква законът.Ама за всяко място има човек .Недей разправяй врели некипели.Жена ми е учителка,балдъзата и първата ми братовчедка,майка също беше учителка и наскоро се пенсионира.Така че много добре знам как стоят нещата.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я. Такева да се пенсионира.