След скока в парите: 50-годишни се връщат в училище, млади – няма!

Синдикат: Политиката по обхват на ученици се провали!
31 авг 2018 15:30, Анисия Иванова
93
След скока в парите: 50-годишни се връщат в училище, млади – няма!
Архив: Булфото

Ръстът на повишение на учителските заплати бележи засилен интерес от страна на педагози на възраст от 50+ години, но все още не е достатъчно условие за мотивация на завършилите педагогически специалности млади хора.

Налице е нов феномен в образователната система – вливане на правоспособни учители, които обаче от 15-20 години не са упражнявали професията. За тях е наложително да се положат допълнителни методически грижи и помощ, да се опреснят знанията, уменията и методите им на работа, за да могат да се справят адекватно и да се задържат в системата.

Анализът на учителската професия у нас показва много висока средна възраст на педагогическия състав, голям брой специалисти в пенсионна възраст и хиляди работещи пенсионери, които се налага да запушват пробойните от липсващи кадри.

Политиката по обхват и задържане на ученици в България за последните 30 години е неефективна и формална. Инструментите за въздействие на МОН са слаби, без тежест и обществена подкрепа и са неглижирани от политическата класа. Тези изводи прави Синдикат "Образование" в анализ, изпратен до медиите.

Политиката за осигуряване на достъп до образование задължително се определя и реализира на ниво държава. В образователната ни система тази дейност и отговорност за неприбраните деца и ученици е прехвърлeна и вменeна на учители и директори, като всички правителства елегантно и високомерно са се освобождавали от нея.

Синдикатът иска държавата да осигури равен шанс за всички подлежащи на образование, да въведе задължителна подготвителна възраст при навършване на три години на децата, като държавата финансира изцяло предучилищния етап. Сега един ученик се приема в първи клас безусловно, дори и ако е пропуснал подготвителните групи.

Фактите показват, че българското семейно възпитание е много неравностойно, а българските институции са порочно толерантни към някои социални групи и затова от Синдиката считат, че е важно децата да бъдат подготвени за училище в съответните образователни институции.

В противен случай ще продължи практиката да се губи време и много усилия, за да успеят учителите да наваксат дефицитите и постигнат приемливо ниво на поведение и социализация при учениците в началния етап на образованието. Няма на света образователна система, в която учителят да осигурява и гарантира достъпа и обхвата на ученика в училище, тъй че и сегашната наша политика ще бъде обречена, ако не се предприемат адекватни и ефективни действия и промени, твърдят синдикалистите.

От Синдиката искат в този процес да се намесят активно и компетентно социалните служби и полицията, за да се осъществи желания обхват и да има положителен резултат цялото това усилие.

Наложително е бързо да се създадат законови лостове, с които длъжностните лица да бъдат ефективни в дейностите по обхват и да се окаже реална подкрепа на образователните институции за прибиране и задържане на подлежащите в училище.

Практика във Великобритания е да се завеждат дела от училищните власти към родители, които не осигуряват присъствие на децата си в клас или са нарушили училищните правила. Практика в България е да се завеждат дела от амбициозни родители, които не могат да приемат слабите оценки и наказания за поведение на своите деца, винаги приемат, че вината за това е на учителите и директора. Дори само този индикатор категорично демонстрира съществуващата негативна поляризация с европейските политики за работа с родители.

Синдикат “Образование” смята, че затруднената комуникация с част от родителите и лавинообразно повишаващата се бумащина са пороците в нашата образователна система, които най-много отблъскват кандидатите да започнат педагогическа кариера.

Това е процес с десетилетни корени, който за съжаление се задълбочава и с недостига на учители по информационни технологии, физика, чужди езици и предмети с малка годишна норма. Образователните институции трудно намират квалифицирани преподаватели.

Синдикатът ще работи в сформирана от МОН група за преодоляване на административната тежест, ако тя покаже и докаже на практика, че ще направи конкретни и работещи промени. В противен случай членовете на КТ "Подкрепа“ ще напуснат тази работна група и ще набележат синдикални действия за преодоляване на непосилната бумащина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Влизаме в сайта и виждаме 3-4 места по заместване или на непълен щат. Това е в началото на всяка учебна година.Иначе има много места за чистачки, шофьори на уч. автобуси, огняри, ЗАЧ, ресурсни учители, педагогически съветници. Но учителски места НЯМА.НЯМА ГЛАД ЗА УЧИТЕЛИ.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 23Защото е била сладка позиция, я ми намери учителки, които искат да обучават индийци.
28
0
 
23
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Престани да лъжеш.Жена ми е учителка и в нейното училище се пенсионираха физичка,математичка и химичка.За всяко място има по 10 кандидати.Майка ми беше учителка в ОУ.Една нейна колежка се пенсионира и директорът обяви изисквания за нейното място само каквито тя притежава.И сега хем е пенсионер и продължава да работи.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KOITO NE UCI NE HARCI PARITE NA RODITELITE SI,V UCILISHYE MOGESH DA NAUCISH SAMO GLUPOSTI,NO NIKOGA POLEZNI NESHTA.LIZEMERITE OT SINDIKATITE REVAT ZA POVECE UCENIZI,ZASHTOTO SHTE GI IZGONYAT OT RABOTA.
26
2
 
14
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Какъв недостиг на учители има, като то ученици няма? Няма да се впускам и в недостатъците на образователната ни система, като цяло! Трябвало да влязат в час 50 годишните учители, които от 20 години не са си практикували професията, но с каква точно цел? Да станат адекватни относно това, как да направят кашата в главите на учениците по-пълна?
25
4
 
26
 
! Отговори
стига вече! преди 5 години
Глупости! Върнали се 2-3 учителки около 50-те и веднага преувеличиха, че се връщали всички стари учителки. Аз съм учител под 50год., който не работи като учител, но никой не ме е потърсил и изобщо не е казал, че се търсят учители.Прекалиха с тая истерия!Да спрат от МОН да разпространяват врели- некипели!
24
3
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Влез в сайта на съответното руо, където се публикуват обявите за учителски работни места. По това време всеки директор трябва отдавна да си е намерил хората. Виж къде колко се търсят и ще си отговори сам колко човека липсват в системата и по кои предмети.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 септември, а и след това учителите ги впрягат да се занимават с някаква идиотска бумащина. Даже и годишните разпределения не могат да се подготвят за новата учебна година. Да не говорим за нервите, които се хабят всеки ден...
22
4
 
18
 
! Отговори
до пипи преди 5 години
Да, пипи, за история, география и философия има кадри някакви все още, макар и там да намаляха с пъти. Но по физика, химия, езици, математика и др. понякога не се явява нито един кандидат за интервю. Има хора, които и без пари ще работят, по призвание, но това, което ги смачква е безумната бюрокрация и административна глупост. За това никой не говори, а именно то гони младите и кадърните. Старите изнемогват,но стискат зъби, та да вземат пенсия. Вдигането на заплатите е понеже старите се махат.
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, аман от изкуфедрили даскали в тези училища!
20
3
 
18
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Кажи къде е тоя недостиг на учители? Конкретно училище и населено място.Няма нито едно училище,което да има незапълнен щат от учители.Това са поредните лъжи.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високите заплати ще доведат до ново шоково увеличение на цените и данъците за данъкоплатеца за да се подсигурят пари за заплати на учителите и после ще пратим децата да берат банани в Абхазия и Северна Македония а за нас ще останат високите шокови цени.
18
2
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Преди време четох в един сайт 9 варианта на едно и също събитие.Над минахме македонците
17
3
 
15
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Високите заплати ще подсигурят сигурен електорат на изборите, образованието е без значение.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазарна икономика друг път. Зидаро-мазач(не, че и тяхната е лесна) взема повече от учител.
15
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
...каза Янка Такева.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТИЯ ДЕТО СЕГА ЗАПОЧВАТ СЛЕД КАТО НЕ СА БИЛЕ В СИСТЕМАТА, ДОГОДИНА ЩЕ Я НАПУСНАТ, ДАЖЕ ПЕНСИОНЕРИ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В КЛАСОВЕ И ГРУПИ- ЗАЩО ЛИ?
13
0
 
14
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
За история ,география и до сега се явяват най малко по десетина кандидата и сега
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде са новата смяна еврожендърчета пак комунистите ще вадят таз клоака от батака и блатото на капитализъма.
11
8
 
16
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Това, че някой като твоят приятел не го щат не значи че не се търсят учители. Просто има хора, които не можеш да ги вземеш на работа като ги видиш, понеже разбираш, че ще имаш проблеми с тях после, всякакви се явяват, дипломи всички размахват. Това е работа с деца, не може да е какъв да е хванат от улицата. Преди години за едно място чакаха по 30-40-50 човека, сега ако има 1-2 пак добре. За някои специалности няма нито един. По-лесно се намират все още само философи, географи, историци.