Вълчев със заповед в школата: Никакви пари от родителите!

В 55 училища ремонтите продължават и след първия звънец
43
Вълчев със заповед в школата: Никакви пари от родителите!
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БТА

Просветният министър Красимир Вълчев е издал заповед, че училищата нямат право да събират пари от родителите.

"Не можем да забраним на никой да дарява, но факт е, че много от тези суми, които се събират, съдържат намек за задължителност. Не трябва да има никакъв намек за задължителност. /…/ Училищата не трябва да препоръчват повече, отколкото е необходимо на децата", категоричен е той пред БНР.

В около 55 сгради на училища и детски градини ремонтите няма да бъдат приключили за началото на учебната година. Той обаче увери, че няма да има образователни институции, които да не започнат работа на 17 септември. Планирани са и ремонти, които ще започнат по време на учебната година. Строителни дейности има в близо 1070 училища и детски градини. Половината от тези ремонти са приключили.

За тази година местата за учители ще бъдат запълнени, каза още Вълчев. Той посочи обаче, че силен недостиг на учители се очаква след 10 години, когато малко над 50% от учителите ще са пенсионирани. По думите му голямото предизвикателство тогава ще бъде да се обезпечи образователната система с учители в по-малките и отдалечени места в страната, както и тези, в които има концентрация на проблемни деца и такива от уязвими групи.

През новата учебна година влизат новите учебни програми за 3-и, 7-и и 9-и клас. Въвеждаме нов предмет – "Компютърно моделиране". Предизвикателството пред образователната система днес е да подготви деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2060 г., когато светът ще бъде различен, ще сме минали през много дигитални трансформации и децата трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, но и да имат по-задълбочени дигитални умения. Всяко дете трябва да придобие базовите и новите компетентности. Всяко дете трябва да бъде обхванато и да не отпадне преждевременно от образователната система и да получи максимална подкрепа вътре в системата", каза той.

Вълчев каза, че 24 хил. деца, които години наред не са ходили на училище, са върнати в класните стаи през миналата година. Тази година са създадени 1100 екипа, които започват работа в тази посока.

По думите му при реализирането на целия комплекс от мерки раниците на децата трябва да са по-леки, но това няма да стане веднага. Обмисля се през следващата година да се премине на електронни дневници в училищата, каза министърът, но добави, че това зависи от бюджета.

За проблема с НИМХ министърът коментира, че очаква на 10 септември, за когато е насрочено Общото събрание, учените да вземат окончателно решение за извеждането на Института от БАН, за един "мирен развод".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Възмутена преди 5 години
Крайно време е да разнищят аферите на училищните директори и парите, които успяват да точат от отвратителния и пагубен "Делегиран бюджет". Напълно са се самозабравили, държат се отвратително с учителите. Вече си мисля, че нарочно ги обучават за такова поведение. Нашата всяка година сменя мерцедеса(трябва да е последен модел), купила отново нов апартамент, има дворец за вила, имала яхта....КОЙ ДОПУСНА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ?!?
39
0
 
1
 
! Отговори
Възмутена преди 5 години
Директорите на училищата, които са такива от 10-20 години, отдавна са приели училището за бащиния. Крадат от ремонтите, защото схемата е лесна - устна уговорка с фирмата, изсипват една камара пари от училищната сметка за калпав ремонт на фирми, които никой не наема за работа и парите, за които са се разбрали им се връщат в пликче...всичко е чисто документно. Процента в момента е 60/40. 60 за директора, 40 за фирмата, това лично ми го каза собственика на фирма, която ремонтира в училището.
38
0
 
6
 
! Отговори
учител преди 5 години
Даниел Вълчев прокара една пагубна за българското образование политика. Ще си плати ли -не. Ама като всички знаем, че е пагубна някой направи ли нещо да се премахне "делегирания бюджет"- пак не. Образованието трябва да е политика и приоритет на държавата, а тя е абдикирала. Дава едни нищожни пари под формата на "делегирания бюджет" и всеки да се оправя сам. Говорят за иновативен начин на преподаване, а база за това няма. Добре е да се разходят из българските училища и да проверят ......
37
0
 
2
 
! Отговори
До коментар 35 преди 5 години
Господин или госпожо,моля да четете внимателно коментарите преди да отговаряте .За щастие не моите деца бяха изпуснати от охраната а техни съученици ,що се отнася до взимането на децата на време от училище моите се прибират в 12.30 лично от мен.След като не съм доволен от охраната не смятам и да плащам.Има училища ,в които не може и да си помислиш да влезнеш и охраната се поема от училището.Лично на мен охрана не ми трябва защото не виждам разлика с нея и без нея.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А когато по някой предмети няма безплатни учебници , като ЗИП , СИП ,ИУЧ , ЧАС НА КЛ .... учителите ли да ви подсигурят децата с помагала ? А питайте сега , г-н ВЪЛЧЕВ ?
35
0
 
6
 
! Отговори
Откровенния преди 5 години
Журналистката не е задала най-важния въпрос по темата с принудителните дарения-кой контролира да няма принуда и озаптява алчните директори на училища индетски градини, които отмъщават на децата, че фодителите им не желаят да финансират личното им благоденствие.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AзУчилището не ти е забавачница или частна детска градина или квото и да било затова да си вземеш децата на време имаш отговорност само ти *** иначе си викай телевизии
33
1
 
18
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Единственото което мога да кажа от моя личен и на колегите опит,БОРЕТЕ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ !Всички държавни директори са оставени абсолютно без никакъв контрол и безнаказано си правят каквото си искат.Директори на училища,културни институти и тн.манипулират закона както им изнася.Затова,борете се за правата си ЗАЕДНО !Ако е необходимо и чрез адвокат !!!Абсурдистан е с/у нас и само заедно бихме могли да получим това което ни се полага по право.
32
2
 
12
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Хайде бе престъпно министърче !!!Хората ТИ ПИШАТ !Ти мълчиш като току що пръд*нал.Хората ти задават конкретни въпроси за конкретни училища и как директорите си правят КАКВОТО ИСКАТ....ти пак пър*диш по въпроса.ДОКАЗАНИ престъпници сте всички,но истината е, че ние сме си виновни и си ви заслужаваме.
31
4
 
10
 
! Отговори
Невярващ преди 5 години
Ти си издаваш заповед , те си събират парите .
30
0
 
15
 
! Отговори
Петранка преди 5 години
Министъре,В нашето училище се рекетират децата и се събират пари.по заповед на директора.Написахме ти жалба .Мълчиш?Защо ? Стига вече с тия празни приказки.. Уволнения трябват..та чакаме да ни отговориш и да не си измиеш ръцете с това ,че не е твоя работа!!!
29
2
 
9
 
! Отговори
До Номер 10 преди 5 години
На нас в 119-то СОУ всеки срок ни искаха по толкова, а за бяло и зелено училища и СПА допълнително. Качеството на обучение е никакво. Затова се махнах оттам, сега съм на по-свястно място.
28
3
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
Нека да видим тази година как ще стои и въпросът с охраната на училището, защото и за това винаги искат пари от родителите.Аз лично съм свидетел как охраната си седи на стола зад вратата повечето случаи си пуши цигарата зад училището даже имаше и деца ,които си бяха хванали пътя за вкъщи без да имат разрешение от родителите и бяха в първи клас ,а охраната дори не знаеше.Училището е в Пловдив кв.Кичук Париж .Тази година смятам да повикам и някоя от телевизиите да поискаме заедно обяснение .
27
3
 
18
 
! Отговори
до LAN преди 5 години
Учебници и помагала към учебниците трябва да са безплатни, без това не останаха деца в тая държава. А ти LAN си помисли,колко деца са се отказали от библиотеката,като не са имали излишни 5 лева. Ако едно дете няма какво да яде и има 5 лева според теб за библиотеката ли ще ги даде?. Нека е безплатна за деца библиотеката, без това ползват google i wikipedia и не стъпват там.България с нищо не улеснява родителите и учениците.
26
3
 
15
 
! Отговори
до LAN преди 5 години
Заяждаш се с някакви помагала, я ми кажи нещо по отношение на учебните тетрадки,които са абсолютно задължителни заедно с учебниците. Струват почти колкото тях. Не може ли учителят да дава домашно от учебника,че всички са се ,,пристрастили" към тия учебни тетрадки по: български,история, география и пр. Някои учители карат децата да купуват и допълнителни сборници по математатика, не стигат ли задачите в учебника и всички ли ще ставата математици? Защо за първо дете библиотеката да е с пари?
25
4
 
17
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Даже смятам, че тези готовите помагала разглезват децата, но най-вече родителите - всичко им е наготово, сдъвкано, изплюто, остава само да го погледнат, но и за това нямат време! Рей Бредбъри го е казал: "Получих образованието си безплатно в библиотеката!" и е прав. Таксата е библиотеката е 5лв на година и то само за първо дете, за всяко следващо е БЕЗПЛАТНО, но колко от вас мрънкащите са записали децата си?
24
2
 
6
 
! Отговори
Lan преди 5 години
19,помагалата са за улеснение - НИКОГА не са ти осигурявали тетрадки и химикали от училище, нито пък се прави някъде по света. Ако ИСКАШ си ги купуваш! Ако искаш даваш пари, ако искаш сам ги купуваш, ако искаш оставяш детето без помагала (моите родители например НЕ ми купуваха). Твоя воля. Без помагала ще му е по-трудно, но ако се учи, няма да остане необразовано. АМАН от мрънкане.
23
1
 
2
 
! Отговори
Хахахха преди 5 години
До 22 Ако детето ти е тъпо като теб, нЕма защо го подтискат!
22
0
 
10
 
! Отговори
пери преди 5 години
До АнонименВерно, че той се оказа идеологът на делегираните бюджети, ама Даниел Вълчев да е мислил, що "благословии" е отнесъл за тия 11 години...
21
5
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
Почети във всички училища изнудват родителите за така наречено задължително дарение. И ако не дадеш детето ти е подтискано от преподавателите.