Раздор в институциите: Храната в училище – вън от столовата

Плодовете и млякото – на неясно място, раздадени неясно от кого
6 окт 2018 11:30, Петя Славова
32

Столичното 144-то СОУ "Народни будители" се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Причината - плодове и мляко вече няма да се раздават в училищната столова, а на неясно място и неясно от кого.

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска. Инициативата имаше за цел да ги насърчи да ядат полезни храни в училище, както и да подкрепи семействата с ниски доходи.

Децата получаваха храната в училищния стол. На 25 май т.г. Министерството на земеделието промени наредбата, изключвайки посредниците в лицето на училищните столове и приемайки, че договори се сключват директно с производителя.

Директорът на столичното 144-то училище обаче се отказва от програмата, заради съмнение, че наредбата е лобистка, предаде Bulgaria ON AIR.

Отправихме въпрос към Министерството на земеделието и храните кой трябва да раздава храната на децата. В късния следобед от там ни отговориха, че не фирмата, която е спечелила правото да доставя храна, а учителите трябва да раздадат безплатните плодове и мляко на учениците.

По закон помещението, в което се хранят деца, трябва да има нужните разрешителни. Такива са училищните столови. Уви, там няма да може да се раздават храните.

Според земеделското министерство при липса на помещение - директор и учители трябва да раздадат храната където им е удобно. А тя трябва да е доставена в индивидуални опаковки.

Заради хаоса около реализирането на новата наредба, програмата все още не е започнала. Докато се разберат институциите, децата остават ощетени, предаде Благой Цицелков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тука се оакахме. Ба си и смотаната държава. Остана ли нещо дето да не е комично?
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите, като цяло ядът лоша храна, основно, зщаото така свикнаха последните 30 години. Бъскана с хормони, висококалорична, ниско качествена и гадна. Защо, на едно и също количество ядене в България и в Норвегия, качвам или свалям по 3-4 килограма за няколко седмици? В България от храната се дебелее масово, защото е от някакъв "продукт" , който е "произведен" а не отгледан. Само в САЩ е по-зле.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересно защо, в нашето у-ще децата масово не харесват храната в стола, била блудкава и бебзвкусна. а во вчера ядяха в градината
4
8
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какви посредници, като столовата е част от училището? Или доставчикът е отказал да дава рушвети на директора, или новата наредба изключва директорите от схемата и те остават без комисионна.
3
3
 
20
 
! Отговори
АМИ ДА преди 5 години
По тъ/потата им ще ги познаете!Земеделското министерство е ПЪЛНО С ДЕПЕСАРИ!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храната в училище е отврат и няма слеекция. Не може, детето ми да яде био зеленчуци без грам пестициди, телешка рибица и никакви тестени изделия, а в училище да ги тъпчат с банички с извара и кренвирши с кашкавал, правен със сушено палмово масло ... Следователно, детето ми си носи храната в училище.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двете ми деца минаха през тази програма. По-гадна храна - тесто с нищо, понякога с мухъл, не съм виждала никога и никъде. Затова си носят домашен сандвич и не им трябва да докосват дори тази гадост. Въобще не ме интересува този отбий номер. По-добре да го няма, щом ще е така.