От забавачката до висшето – антикорупционно образование

МОН и КПКОНПИ: Ще променяме съзнанието, обществото е безразлично
10 окт 2018 20:15, Анисия Иванова
10
От забавачката до висшето – антикорупционно образование
Снимка: БТА

МОН вкарва антикорупционното образование в училище, обяви ресорният министъ Красимир Вълчев. По този повод Министерствота на образованието и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) подписаха споразумение за провеждане на антикорупционно обучение в училище.

"Ако искаме да видим какво ще е обществото утре, трябва да видим какво се случва днес в класната стая. Идеята е децата освен да придобият базовите компетентности по математика, природни науки и литература, да придобият и компетентностите на 21 век. Това са не само знания, но и умения", каза още Вълчев и посочи, че една от тези компетентности е гражданската и социалната компетентност.

Затова е необходимо да добавим към учебните програми някои дисциплини като Гражданско образование, което въвеждаме в 11 и 12 клас, добави Вълчев по време на конференцията "Антикорупционното образование – ефективен инструмент за превенция на корупцията".

"Част от това обучение е обучението за нетърпимост към корупцията и явленията, които ерозират гражданското общество и демократичната държава. Трябва това обучение да бъде вмъкнато в различни предмети, в различни учебни програми – трябва да намерим как в други дисциплини като икономика, философия, литература, история да засегнем тези теми. Корупцията може да се изучава и по време на свободно избираемите часове. Предвидено е и изучаване на тематиката по време на часа на класа, предстои да създадем помощни материали“, обясни образователният министър.

Вълчев посочи още, че това, което МОН планира, е да фокусира вниманието върху възпитателната функция на образованието.

"В тази връзка сме разработили стратегия за възпитателната функция в училище. Защото задачата на образованието е да възпита децата не само в нетърпимост към корупцията, но и в нравствени ценности. Изправени сме пред предизвикателството да променяме обществото от децата към родителите", призна министърът.

Заедно с МОН ще изготвим помагала по антикорупционно образование, които учителите в училище да използват, допълни председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Основната идея е да започне обучение в антикорупционна насока, защото обществото ни е станало безкритично. И се приема, че когато едно лице е на високо положение и има възможности, е нормално да се възползва от тях. А то е абсолютно нередно. Затова искаме да положим основните на тази идея", обясни Георгиев.

Той поясни, че в чужбина има подобни помагала, които ще се използват наготово, адаптирани към българската действителност. Според него трябва да се започне от самото начало – от подготвителната група в детската градина.

"Там чрез игри и други подобни методи децата трябва да сформират своето виждане за добро и лошо, а след това вече ще се продължи в училище с вплитане в различни предмети. Но това ще е най-трудният момент – как тази информация да присъства в различните учебни дисциплини, без да се казва думата "корупция". А след това ще се продължи и във висшето образование", каза още Георгиев и посочи, че целта е да се сформира едно ново съзнание.

Единственият вариант за борба с корупцията е да се промени мисленето, затова искаме да въведем подобно образование, каза Георгиев, цитиран от "Фокус“.

Той посочи, че в конвенцията на ООН срещу корупцията е записано, че държавите трябва да предприемат образователни програми за корупция. У нас корупционните прояви като че ли започнаха да се приемат като нещо не чак толкова лошо. Има публични хора, за които всички знаем, че се облагодетелстват от властта си, но сякаш за тях няма публична непоносимост, каза още Георгиев.

"Даваме си сметка, че ефектът няма да е бърз, може би ще трябва да минат две поколения. Единственият вариант за борба с корупцията е да се промени мисленето ни. Тя трябва в личностната ни ценностна система тя да е нещо лошо", каза още Георгиев и припомни, че тази година в УНСС ще започне първият випуск по антикорупционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма да стане!!когато спрат с корупцията тези от кмет нагоре,тогава всичко ще си дойде на мястото от самосебе си.....
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасно от забавачка ще знаят децата че ги управлява крадлива комунистико- нацистка и капиталистическа олигархия от ултрадесни неолиберали който не просто са корумпирани а от това живеят.Вместо сънчо ще им пускаме Местан той е толкова скучен че може и детска градина да приспи а забавното детско ще се казва подвизите на Бареков с д,удука и кебапчето и на Сидеров с под масата в НАТФИЗ.Това е то модерно образование на 7 мога партия да правя.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ефектът ще е, че още от детската градина ще научат, че има корупция. И по телевизията това е основна дъвка на редовните гости и цветанките и кошлуците.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, на което ще ги научите, е да дрънкат опашати лъжи като вас.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учениците не се интересуват от предмети като математика, физика, химия и други, та гражданско образование ще учат и кой ще го преподава. От едното ухо влезнало, от другото излезнало, но сега ушите им са запушени със слушалки, така че няма откъде да влезне.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това означава ли че от 89година до сега образованието е корупционно .Само образованието ли е корупционно или всичко в Държавата е корупция-може би политиците съдят по себе си
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-корумпираният "университет" у нас открил магистърска програма свързана с борбата срещу корупцията.Кои са некорумпираните институции, в които ще работят завършилите тази магистратура?Няма такава държава!