Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател
Обновена: 22 окт 2018 09:36 | 22 окт 2018 07:00,
197
Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?
Снимка: Reuters

Над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, сочи доклад на екрокомисаря по образованието Тибор Наврачич. Това означава, че почти всеки втори ученик не може да осмисли текста.

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател, като в доклада се посочва още, че нещата не се подобряват, а напротив – влошават се.

През 2014 г. процентът е 39.4%, през 2017-а той вече скача на 41.5%.

В доклада се проследява изпълнението на шест образователни цели, които страните членки трябва да изпълнят до 2020г. Според една от тях процентът на децата с недостатъчни знания и умения по четене, математика и науки трябва да падне под 15 на сто.

Другите са свързани с ранното отпадане на учениците от образователната система, обхватът на децата в предучилищно обучение и нивото на заетост сред новозавършилите.

При работещите новозавършили имаме чувствително подобрение - от 65.4% на 77.7%. Средно за ЕС процентът е 80 на сто. Важен акцент, който трябва да се изпълни е и висшистите между 30 и 34 г. да стигнат до 40%.

По този показател страната ни има подобрение – от 30.9% през 2014г., то през 2017г. висшистите между 30 и 34 г. са достигнали 32.8% от всички.

"България прилага реформи на всички нива в образованието, то е сред политическите приоритети. Въпреки че мерките все още не успяват да се справят с предизвикателствата има целенасочени усилия за намаляване на ранното детско отпадане от училище", отбелязва еврокомисар Тибор Наврачич, цитиран от "Монитор".

За да докаже твърдението си той дава пример с увеличаването на учителските заплати, въвеждането на дуалното обучение, подобряването на дигиталните умения и подобряването на включващото образование.

Същевременно Наврачич не пропуска да отбележи, че страната ни традиционно инвестира малко в предучилищното и началното си образование. В доклада си той посочва, че това са области, които са ключови за равния старт и за превенцията на неравенствата в доходите.

Еврокомисарят отбелязва още, че родният модел на финансиране бил ревизиран, с цел да се отделят допълнителни ресурси за децата в неравностойно положение в училище.

Освен това отчита подобрение и по отношение на знанията на българските ученици по гражданско образование, което също е в резултат на скорошни мерки на България.

"Предизвикателството да бъдат включени ромските деца в училище обаче остава голямо, а педагогическото съсловие застарявало", констатира той.

В заключение еврокомисарят посочва, че уменията на висшистите и на тези, които завършват професионално образование не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на пазара на труда в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
39
 
! Отговори
ТИто преди 5 години
Какво очаквате? От първи до четвърти клас не могат да повтарят класа. Знае,не знае преминава в пети клас,а от там все напред и нагоре. Държавна политика,заповед от министерствата. Неграмотни избиратели.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да четат и да знаят нещо? Нали има гугъл, той всичко знае.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки втори напуска до една година след завършването си. Затова се качи процента на работещите. Я да останат, щщнямад а има и 50% трудова заетост, за хората под 25 години.
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Програмата по БЕЛ е смешна. Децата учат някакви граматични конструкции, без да пишат и четат смислени текстове, без да ги обсъждат и анализират. Езикът е средство за комуникация, а тя е разбиране.Просто у нас се учат глупости, без да се обръща вниманиу на същественото и нужното.Дори по чужд език програмата е по-нормална.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 40% от българските ученици не могат да четат, как ще разберат това, което уж четат.
20
2
 
24
 
! Отговори
ученик преди 5 години
Ами защо да чета??Нашия министър една книга е прочел за целия си живот и цяла държава управлява!Винаги можеш да си извикаш чели хора да ти свършат работата а ти накрая да срежеш лентичката и да обереш аплодисментите.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ама мама и тати ги чувам на работа как си хвалят гарджетата мойто то много умнонучинв университет мойто в училище първо пък за нищо не стават кат майките и бащите си
18
1
 
18
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Видими резултати за Българияслогана на ГРОБ!Еми виждаме ги резултатите!
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реформите в образованието постигнаха целта си.... неграмотен народ, лесен електорат
16
3
 
1
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
Dnes, bulgarchetata..purvo nauchavat ezik na Shekspir I posle neshto...A.B.V3
15
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DEZATA S RAZLICNA POLOVA ORIENTAZIA SA V NERAVNOSTOINO POLOGENIE V UCILISHTE.
14
0
 
46
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Аз се изненадвам,че изобщо могат да четат,за алгебра и геометрия не смея да питам.Но нали на учениците непрекъснато им показват "ВИП"съществата на България.Хора с минимални когнитивни способности,шестват по всякакъв вид медии.Защо им е да учат,само балъците учат,важното е да си "вървежна".Познавам една маникюристка,която кара "Порше койен",за какво им е тогава на децата да учат,за да станат инженери,лекари,физици,химици,биолози и ред други така излишни за България професии.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 % четат, но нищо не разбират , а още 40% пък изобщо не могат да четат... Достойни наследници на 80-те процента на проф. Христов
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки да се спасява по единично. Друг изход няма.
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв жалък край на хубавата ни държава! Да бъде превзета от едно индийско племе... От много послушание пред "началниците" се докарахме дотука.
10
1
 
31
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Беден и неук народ лесно се управлява
9
0
 
23
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Мда, новото поколение... те ли ще ни изработват пенсиите след време? Просто не ми се вярва.
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този процент е горе, долу процента на ромите в училищата и доста се съмнявам, че могат поне да четат, а това с разбирането на текста и мисленето е поредното доказателство, че няма как ..... да мислят.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следват примера на идолите си от Банкя, помощното училице и на стругарката, както и останалите от тях с подарените дипломи, постове, апартаменти....
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали това е целта на властимащите?! Е, постигнаха я. А сега накъде с ***?! Дори и за роби не стават....