Руски реактори в енергетиката. Борисов ги обсъди във Финландия

Премиерът ни се разбрал с колегата си Сипила за образователен обмен
32
Руски реактори в енергетиката. Борисов ги обсъди във Финландия
Снимка: Правителствена пресслужба

България и Финландия ще разширят сътрудничеството си в енергетиката, образованието, туризма, стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и колегата му Юха Сипила в Хелзинки.

"Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера", обясни българският премиер.

Борисов изтъкна, че Финландия има най-доброто образование, а първото наше училище, с което ще има обмен между учители и ученици, ще бъде Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас.

По темата за сигурността Борисов посочи, че двете страни са модел за опазване на външните граници на ЕС.

Отчетено е двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. "Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.", каза той.

Финландският министър-председател пък поздравил премиера ни за успеха на първото Българско председателство, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Българският премиер е във Финландия, за да гласува за бъдещия председател на Европейската комисия. Борисов обеща подкрепа на кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер. Негов опонент за номинацията е зам.-шефът на Европейската инвестиционна банка Александър Стуб.

 


32
Още от Образование
Институциите върнаха 9000 деца в клас. Има ли още?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
БОКО И ТОЗИ Е НАГРАБИЛ.
29
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 6 дни
Или си в дълбока заблуда, или съзнателно заблуждаваш орталъка. Ти ли ще говориш от името на народа, ***! Народът ни иска да имаме ядрени мощности, да печелим! Искаше и да получаваме директно газ от Русия и да печелим. Не искаха мекотелите платени послушковци, най-противният от които отиде да плаче и се извинява на Путин, че послушал някого си и провалил ЮП. Такъв срам не бях търпял през живота си! Това беше и признание, че е извършил национално предателство! Ще си плати един ден!
28
1
 
2
 
! Отговори
До СатаНА преди 6 дни
Сатанаиле, внимавай, днес е Архангеловден! Архангели с копия се те натикат в Геена огнена!
Искаше нещо да кажеш, но не се разбра дали, като имат много реактори, те са по-добри от руските. Че са големи не е постижение, и Чернобилският аварирал беше голям. Проблем е да направиш малки! Съвсем неотдавна лаехте против съобщението, че руснаците направили плаваща станция за Далечния Север. Направиха и за ракета!
Съвсем нова генерация ще поставят на суперподводниците тип "Хаски". Цикълът им ще е 50 г.!
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Народът не иска държавата да се ангажира с АЕЦ Белене , ако искаше щеше единодушно да гласува на референдума
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега сме на пизнатата фаза "викане на неволята". Току виж някой отнякъде дошъл и ни построил централата. Не разбраха, че докато държавата не се ангажира, централа няма да има.
25
2
 
2
 
! Отговори
СатаНА преди 6 дни
За да не си говорим глупости - САЩ имат ТРИ пъти повече работещи атомни реактори с ПЕТ ПЪТИ по-голяма инсталирана мощност.

Тоест, освен, че са повече като бройка, са и по-мощни.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чекайте бе бай Ви Тошо за целото си управление от неколко петилетки не е навъртел толкова километри от колкото "шефа" за неколко години. И ква ни е ползата от това като народ?
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Руснаците гарантират
————

Най-късия виц...
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Борисов трябва да покани финландския Премиер при честването на 3 март и да благодари от името на българския народ за приноса на финландските воини за Освобождението ни от турско робство !
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До привет от Германия
Шайссе, ние вече сме ги купили тези реактори. Така, че даже Трумпи не може да ни каже нищо! А ти продължавай да лъжеш, че си в Германия. Сигурно си въобразяваш, че някой се впечатлява от това. Че не си в Германия личи от това, че пишеш само за Русия и нищо за бурната политическа дейност там, която вълнува половината свят. И още - като гледам часовете, в които ти бръмчиш глуповато! В Германия работят, а не оставят разни там да си прахосват времето. Чак ли си?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 17
Руските реактори са най-добрите в света и като конструкция, и като направа, и като качество на използваните материали. Затова ги купуват в десетина страни в света (вкл. Финландия, Унгария, Турция). Руснаците гарантират и утилизацията на отработеното гориво. И получават огромни печалби от това, разбира се. Значи не само от нефт и газ...
Нашите за Белене са произведени в Ижорския завод в Санкт Петербург, основан от Петър Велики преди 305 години. Т.е, по-стар е от Съединените щати.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя знае ли, че досега сме карали и без джендърите от Финландия с руски реактори въобще знае ли на коя държава е премиер или е важна думата реактор, финландец, тиква, аcфалт . А зaщо да не се консултираме с хората от Русия по обмяна на опит с руски реактори.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Егати смешника , ние работим с руски трактори от както съществува атомна енергетика в България , а финландците ще ни дават акъл за тях .
Тоя става само да разпъва пожарникарски маркучи.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Що руски реактори бе ХайванБоко? Израелските не са ли още по хубави? Откъдето газа от там и реакторите най добре.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да не би нашите реактори да не са руски, че ще ни учат финландците?
А те що са с руски реактори?
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя парашутист .Пак ли е на екскурзия? -:)
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защо няма червен килим, знамена фанфари, телевизионни интервюта, покани в шоута, изнасяне на лекции пред студенти, защо всички други ги посрещат като държавници, а тоя го посрещат на един паркинг.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От толкоз грижи за държавата вече няма време и да се обръсне.
Борисов, тъпкано ще си получиш и фърчането и всичко, което стовари на гърба на хората.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Екскурзиантът само вреди и беди носи на народа си.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Леле, тоя сега за Финландия ли фръкна?
И чий го дири там?

Май ич не му се седи у дома, понеже знае колко га обича народа.
Що народна пара потроши да фърчи . Само за това трябва да работим да ги изкараме.