Родители срещу учители в съда – заради оценки на децата

Семействата все по-често подават жалби и заради наказания
17 ное 2018 14:38, Елка Василева
43
Родители срещу учители в съда – заради оценки на децата
Снимка: архив, Булфото

Хиляди сигнали от родители, несъгласни с определени решения на учителите на техните деца, се разглеждат в момента от експертите в регионалните управления по образованието в страната. Десетки са и съдебните дела, заведени от родителите срещу учители заради поставени ниски оценки на децата им. Това съобщи за "Сега" шефът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

Директорите на въпросните училища не желаят да коментират казусите, защото смятат, че те натоварват с негативен оттенък институцията им.

Според Петров обаче това е много порочна практика, която говори лошо не за учителите, а за цялостното възпитание на техните ученици. "Във възрастта, в която децата трябва да усвояват правилата в обществото, те биват учени от своите родители как да ги преодоляват, използвайки съда", коментира той.

Според него оспорването на учителските решения и преценки освен това затруднява изключително много комуникацията между двете страни, както и работата на различните институции.

Петров разказва за случай на сбиване между две деца в пловдивско училище. За да спре боя, намиращият се в коридора портиер хваща за ухото едното дете, разпознато като агресор. Родителите му обаче завеждат дело в съда и в Комисията за защита от дискриминация заради отношението към сина им, като към момента жалбата на семейството е отхвърлена.

Подобен е и друг казус на двама близнаци в столично училище, единият от които отново е хванат за ухото от учителя си, за да осуети предстояща разправа. В случая децата са преместени в друго училище, но майката е завела дело, течащо в момента, срещу директора заради това, че не е уволнил въпросния учител.

"И в двата случая физическата намеса е с цел спиране на боя и предотвратяване на по-тежки последствия за учениците, а не с цел възпитание. Учителите трябва да се намесят по някакъв начин, след като думите им не са чути от учениците", коментира Петров. В столицата друг родител пък завел дело заради несъгласие с оценка, ощетяваща детето му, заради това, че е понижило бала му за кандидатстване след 7-и клас.

"В София само в едно училище има 4 заведени дела  - за преместване на ученик, за слаба оценка на друг ученик и за наложено наказание на трети. В Пловдив и други големи градове има поне по 5-6 подобни дела", коментира още Петров.

"Надявам се цялата тази капания да спре, защото тя не е в интерес на самия ученик. Сигурно някои от преценките на учителя не са най-добри, но в крайна сметка той е авторитет за детето и не би трябвало да се оспорва всяко негово решение, още повече в съда", смята още той.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира, че няма информация за масови случаи на съдебни дела срещу учители. В системата има 90 хиляди учители и 900 хиляди деца. Със сигурност някъде може да има подобни заведени дела", заяви той.

По думите му обаче няма индикации проблемът да е системен. Според него най-важното при подобни казуси е доверието между учителите и родителите. "Нека родителите разговарят повече с учителите и им имат повече доверие. Преподавателите пък трябва да са по-комуникативни", посъветва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
43
 
! Отговори
Бивш даскал преди 5 години
Скоро няма кой да им учи чаветата на тия родители!
16
18
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до шматкаХахаВъобще нямах предвид това:)Говоря за откровението:Ако не дойдеш на уроци ще видиш шестица през крив макарон.
15
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаАко оценката ти е не заслужена си сядаш на... буквието, учиш сериозно и искаш пак да те изпитат и я оправяш. Ама да имаш пет двойки и всеки път да твърдиш, че са незаслужени... е извинявай!
14
1
 
35
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 години
Всички се смеем на класиците, ама помните ли "Мамино детенце" на Каравелов?И как майката и бащата ходеха да се разправят с даскала да е прекалено строг със сина им. И какво стана накрая с тоя скъпоценен син. Е, прочетете го и ми кажете, че няма прилики.
13
1
 
42
 
! Отговори
РУО-КАТ преди 5 години
Същите родители управляват автомобилите си с 200 км/ч по магистралите, ама обжалват наказанията си заради"процедурни грешки"! Учителят все пак дава шанс с повторно изпитване, докато катаджията няма да се съгласи да минете още веднъж покрай камерата!
12
1
 
28
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Когато присъствах в училище, никой не водеше дела срещу учителите!Ваша: Дряновицата
11
33
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 10Е незаслужена слаба оценка не е съвсем маловажно нещо.Тази оценка може да определи бъдещето на детето.Всички знаем за онези учители които определят оценките по това дали детето е ходило на частни уроци при тях.Палачинката има две страни
10
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам ги в трамвая горките деца. Викат , крещят без да се съобразяват с другите пътниици. До колкото знам в обществен транспорт, асансьор трябва да се събразяваш и да гпвориш тихо, а не да те чуят всички. Много се дразня на такива *** малки и големи. Нека им пишат не двойки, а единици, нули. Защото днешните *** са пропаднали нули.
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5366И кое му е фрапиращото? Да ти пиша 2, когато не си учил? Или да ти направят забележка когато пречиш? Защото от написаното се разбира, че родителите съдят учителите за такива неща! Не става дума за сериозни неща като побой, а за слаби оценки, които със сигурност ученикът е заслужил. Е, дайте сега да се съдим за всяка двойка и за всяка забележка.
8
0
 
35
 
! Отговори
Преди години, преди 5 години
един учител от Първа Немска бе уволнен, заради мързелива пикла. Та пиклата задейства "Господарите...". Спретна му режисиран репортаж и го обвини в сексуално посегателство, в същия режисиран репортаж участаше и друга бивша възпитаничка на Гимназията(също мързелива пикла и тя със същото обвинение). Няколко месеца по-късно преподавателят бе уволнен - не получи подкрепа от колегите си. Синът ми ми каза, че тези обвинения са били безпочвени. Подобна теза изразил и друг бивш възпитаник на Гимназията.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....В столицата друг родител пък завел дело заради несъгласие с оценка, ощетяваща детето му, заради това, че е понижило бала му за кандидатстване след 7-и клас....Родителят да е държал изкъсо отрочето си, а не да търси вина там, където я няма! А и никой не е виновен, задето отрочето му не е учило.Когато дъщеря не успя да влезе в Първа Испанска, а влезе във Втора, тя ми зададе един въпрос, на който аз отговорих с думите: "Да си учила - да си се офлянквала! Никой не ти е виновен!"
6
29
 
9
 
! Отговори
5366 преди 5 години
Недейте така, има наистина фрапиращи случаи в училище. Не знам дали тези с делата са точно от тях, но има учители, които не прилагат правила, а използват правилата за отмъщение, само в конкретни случаи. Нещо като законите-бухалки на политиците. Вече 12 години съм в системата на образованието като родител, като погледна назад, имало е случаи, когато е трябвало да действам по-решително, но все пак изглежда ще се измъкнем успешно. Вече разбирам еуфорията на абитуриентите.
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубаво ги възпитават родителите мамините си синчета и дъщерички!Затова вадят пистолети и стрелят по протестиращите.Мамините синчета и дъщерички не са научени да полагат усилия, постоянство, да се борят за знания, да учат, да бъдат самостоятелни, да отстояват позициите. Тях от рано ги учат да напредват и постигат целите си с други средства и начини.Вместо да учи и да се яви пред комисия, мама и тате ще заведат едно дело и так!-учителят уволнен, детето- отличник.
4
1
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
гледали ли сте "Магистрала 60"?..Ако не сте,направете го!..Много свежо филмче...Та:-Там има епизод,в който главния герой попада в някакво селище,в което...ВСИЧКИ СЪДЯТ ВСИЧКИ...За всяка дума,поглед,крива стъпка,кашлица,кихане,..-на съд!.............Та така и с нашата "Криворазбрана демокрация"..
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И оценките на учениците ли вече ще се пишат от съдия? Учителят какви функции има изобщо?Наглостта и себичността на родителите вече доби ненормални мащаби. Болните амбиции на родители- неудачници в живота.Една оценка в училище не значи нищо, погледнато в жизнен план. В гимназиите след 7. клас ги приемат всички, няма кой знае каква конкуренция. Във ВУЗ ги приемат всички и там няма конкуренция.
2
3
 
46
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Мамини писани яйца, не ги пипайте моля. На мама козуначето знае и може най добре. И айфоне има и айпад има и всички дрешки са маркови от пазара ... на мама детенцето сладко.15г по късно се чудят какво било станало и защо се боцка под мостовете.Факт!
1
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въъъйййй! Сакън гадния даскал да не повиши тон на съкровището на мама и тате! Ще вземе да му увреди психиката на горкичкото! И после се чудете, че на 14 иска силикон или мечтата му е да стане сутеньор. Ама нали, на мама детенцето е най-най-най и никой не може и забележка да му направи!