За 1 година в София: 800 деца напуснали училище!?

Най-честата причина – миграцията на българи в чужбина
21
За 1 година в София: 800 деца напуснали училище!?
pixabay

846 деца са напуснали общообразователните училища в София през учебната 2017/2018 г. От тях 664 са били в основното образование. 

Това сочат данни от анализ на Надежда Денева, експерт закрила на детето и социални услуги и е направен по поръчка на Българското училище за политика, представени на среща по проблемите на децата от област София град.

Най-честата причина за отпадане от училище била миграцията в чужбина. Общо 536 деца или 63.4% от всички напуснали образователната система са сменили държавата, в която живeят.

Поради семейни причини 138 деца или 16.3% са останали извън класните стаи, а за 9.6% от хлапетата причината да не ходят на училище е нежеланието да учат. Рискът от отпадане от училище е най-висок след 4-ти клас, сочат данните, цитирани от "Монитор".

Към края на миналата година учениците в общообразователните училища в София са били 111,600, като в сравнение с предходната година техният брой се е увеличил с 1 800 или с 1.7%. 227 ученици са се обували в общообразователни училища, което е с 3-ма повече спрямо предходната година.

Повече били и учителите, директорите и помощник-директорите, работещи в училищата. През учебната 2017/2018 г. са 8 400 или със 182 повече в сравнение с предходната година.

От анализа става ясно още, че броят на студентите в общо 24 университета и висши училища на територията на София също намалява. През учебната 2010/2011 г. студентите са били 104 869. През 2015/2016 учебна година учащите се след средно образование в столицата са 105 515. 

А записаните в различните степени на висшето образование за академичната 2017/2018 г. в София са 101 900 девойки и младежи. Това е с 3 700 по-малко спрямо предходната година.

Една от причините за това е изборът на университет извън България. Най-популярни дестинации за придобиване на висше образование сред българските млади хора са Великобритания, Холандия, Германия, Франция, Италия.

Като положителна тенденция обаче се отчита фактът, че в края на 2017 г. децата до 15 години в област София град, в която влизат столицата, градовете Банкя, Нови Искър, Бухово и 34 села, са 190 811 или 14.4% от общия брой на населението. Спрямо предходната година техният дял се е увеличил с 0,2 процентни пункта.

Родените през миналата година в столицата деца са 13 597. В сравнение с предходната година броят им се е увеличил със 108. Броят на момчета (6 992) е с 387 по-голям от този на момичета (6 605).


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не искат да учат! Не можеш по никакъв начин да ги мотивираш. Голяма част от тях не желаят да положат никакви усилия, а други - и да полагат усилия, нямат възможности. Не става така!
Ромите лъжат, че заминават зад граница! За да се спасят от службите. А на службите не им пука! Много баби се грижат за образованието вече, а продуктът за нищо не става!
Само вижте Графа - кой прави ремонтите? Тези хора така са развратени, че не им пука от нищо и правят каквото си искат! Търтеи - само за избори!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В българия още ли има училища
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези "227 ученици са се обували в общообразователни училища".До там боси ли са ходили? Хареса ми коментар № 3,но ще поясня,тъй като съм в системата - спират детски за неизвинени отсъствия,но увеличават помощта за месеца.Не трябва да има недоволни и "...да не ги дразним и предизвикваме,щото не знаем какво могат да направят........"
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 13

Как да не нанася щета? Имаш ли представа по колко пари се отпускат от бюджета за всяко дете от тази общност, за да бъде стимулирано да ходи на училище. Значи, хем тези пари отиват нахалост, хем се увеличава числеността на неграмотните и малограмотните, които един тук иска да продължим да мотивираме "со кротце и благо", а те да ни считат за будали и да ни се качват на главата.
На много места работят хора от тази общност. Вярно е, че не са предпочитани, но и затова има причина.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е от "стабилността" и "благоденствието" на Герб!
16
9
 
0
 
! Отговори
четеш ли изобщо?! преди 3 месеца
До 12
Не е нужно да "обясняваш" с говорене. А действията и отношението към тях какви са? Никой не ги взема на работа дори да са с висше образование. Изключени са от пазара на труда. Ти и сега пишеш/говориш едно, а мотивът ти е само и единствено желанието да упражняваш принуда, да наказваш и преследваш този контингент.
Ясно написах- мотивирайте ги да учат! Не можете да ги мотивирате с работа, заплати, нормален живот. Заплашвате със закона.
Дайте работа на тези с образование!
15
4
 
18
 
! Отговори
the Ghost преди 3 месеца
И защо им да учат? Аз до 25-тата си годишнина учих здраво. И к'во? познати зарязаха училище рано-рано и заминаха в чужбина където до 25-тата си годишнина изкараха пари и за коли и за жилища. Образованието в България не се цени, по ред причини.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До противиречия
В София има над 100 училища. 800 отпаднали това означава по-малко от 8 от училище. Какви паралелки да закриват.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 10
Каква щета е нанесъл, като не е ходил на училище?
12
5
 
11
 
! Отговори
Пак до 6 преди 3 месеца
В продължение на повече от половин век се обяснява на този контингент каква е ползата от учението и от труда. дадоха им се всякакви стимули. Оказа се, че морковът не може да ги превъзпита.Остава другият метод.Ако не помогне и той, знаеш докъде се стига, примери в историята има.
Не казвам да ги довлекат насила в училище.Казвам да се приложат такива закони, че да стане НЕВЪЗМОЖНО да живеят семейства, в които се възпитават подобни деца. Предлагам това, защото се оказа, че при някои с добро не става
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евалатааааааа на тиквата икономиката била растяла, то направо ми изглежда като евакуация от България.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 6

Трудово-възпитателни училища има в много държави, в които никога не е имало социализъм.
Принудителният труд е начин да накараш някого да компенсира щетата, която е нанесъл. Ако не се прилага тази мярка, определена категория хора остават с впечатлението, че могат да навредят на когото решат и той няма да получи справедливост. Защото ако вкараш в затвора такъв вредител, хем ще му осигуриш безплатна издръжка за сметка на данъкоплатците, хем пострадалият ще остане ощетен.
9
2
 
8
 
! Отговори
Равносметка преди 3 месеца
138 по семейни причини + 80 нежелаещи = 218
С 218 се е увеличил само през тази година броят на подрастващите търтеи, които хрантутим, а те отсега си създават представата, че могат да правят каквото им скимне и че някой им е длъжен да ги търпи и да им осигурява издръжка! Техните родители им помагат да си изградят такава представа.
Това е противозаконно. Системното нарушаване на закона е рецидив. Значи,само по линия на образованието още 218 подрастващи рецидивисти плюс техните родители рецидивисти
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пояснете

Като ги вкараш насила в училище, какво ще постигнеш?
Ясно е, че искате да упражнявате насилие над тях и се уповавате, че било по закон.
Обяснете конкретно- какво ще постигнете като резултат от принудителното им "въдворяване" в училище? Те няма да учат, ще отчитат присъствие, ще демонстрират нежелание, пренебрежение, вероятно и агресия.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"227 ученици са се обували в общообразователни училища"
А останалите къде са се обували?
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Нежелание да учат?
Ако не си разбрал, да те "светна"- насила не можеш да ги накараш да учат. Това с глобите, принудителният труд, ТВУ и пр., са стари сталинистки методи на насилствена принуда. Можеш насилствено да го довлачиш в училище, но не и да учат. После ще искаш от тях и на матури да се явяват, и какво ли не.
Мотивирай ги! Внуши им, че има смисъл да учат.
Докато родителите им метат улиците или "берат" желязо, за да се прехранват, защото никой не ги взема на работа, децата няма да учат.
5
0
 
19
 
! Отговори
Пояснете преди 3 месеца
536 деца са били изведени от родителите си в чужбина. Това го разбирам.

Но не ми е ясно какви са тези "семейни причини", поради които 138 подрастващи са престанали да ходят на училище? За булки ли са продадени?
Какъв смисъл се влага в израза "семейни причини"?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
наистина, по-силни ли са от закона тези около 80 деца, които не ходят на училище, защото не желаят?
ЗАДЪЛЖЕНИ са да учат, докато станат на 16 г.!
3
4
 
19
 
! Отговори
Нежелание да учат? преди 3 месеца
Но желаят да папат, нали?
Спряха ли им детските надбавки и останалите помощи, с които държавата засипва семействата им? наложиха ли на родителите такива глоби, че наистина да не могат да си купят храна? Изкараха ли ги да отработят принудително тази глоба, ако нямат пари да я платят, та тогава "нежелаещото" дете да се окаже в ТВУ и насила да бъде принудено хем да учи, хем да работи, ако иска да яде?
Ако дори само една от тези мерки не е приложена, значи властимащите сами култивират свинщината!
2
0
 
20
 
! Отговори
противиречия преди 3 месеца
Как така емигрирали 800 деца? Нали българите от чужбина се завръщат?!
800 отпаднали деца, но закрити паралелки и училища няма. Как се запълват паралелки и как се осигурява норматив на учителите, които са назначени допълнително?