Йотова зове: Да задържим студентите с български корени!

Вицепрезидентът иска механизъм за задържането им у нас
4 дек 2018 19:00, Анисия Иванова
46
Йотова зове: Да задържим студентите с български корени!
Снимка: БТА

Целта ни е да задържим в България чуждестранните студенти с български корени, защото държавата инвестира в тях, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Благоевград. Тя организира Студентска лаборатория "Перспективи за развитие с българска диплома" със студенти, които учат в България по две министерски постановления, съобщават от прессекратариата на президента.

По думите й над 90% от тях не само искат да получат българско образование, да вземат своята диплома, но и да следват магистратура и да станат докторанти.

"Нашето желание е да ги задържим и да останат тук, да създадат семейство, да се реализират професионално" каза тя.

"Работодателите изпитват остър дефицит на работна ръка. Спонтанно е желанието им да привличат хора отвън за всякакви работни места. Дали обаче сме създали условия и система да задържим тези млади хора. Защото би било обидно да получат българска диплома, български паспорт, да останат няколко години и да потърсят своя късмет и професионална реализация навън. Мнението ми е, че не сме готови да ги поемем", допълни тя.

Йотова обясни, че предвижда и серия от срещи с работодателски организации, синдикати, студентски общности, за да се изгради механизъм за задържане на тези българи от чужбина в страната ни.

Според нея е необходима голяма среща с българските работодателски организации, със студентските общности, на която да се обсъди как тези младежи да бъдат внедрени в българската икономическа система.

"Това е основната цел – те да останат тук, да реализират себе си и своите семейства", подчерта Йотова.

По думите й българската икономика и въобще държавата с всички лостове и механизми, които притежава, още не е изградила такава система.

"Някак си спонтанно е желанието да привличаме хора отвън за всякакви работни места и с всякакъв статут, но ние, като държава, не сме готови да ги поемем засега", каза още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
16
 
! Отговори
ето как преди 5 години
Сигурна работа със заплата от 5 хиляди лева на месец за да отгледа 2-3 деца.
20
0
 
13
 
! Отговори
Как "ма" Й преди 5 години
Как искаш да ги задържим - за 24 или за 72 часа? Или с постоянна мярка за неотклонение...?
19
0
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Гарантирайте стандарт на живота като в западна Европа и младите ще останат. Всичко друго е чесане на езици и празни приказки. От Словения младите не бягат, защото имат възможност да се развиват и са много добре заплатени. Йотова, вече си дърта жена, а си изговорила куп глу.пос.ти. Вземи да прочетеш на ***.та в парламента приказката за л'жливото овчарче.
18
0
 
11
 
! Отговори
СС преди 5 години
Добро пожелание,но трябва работа и добри заплати!!!
17
0
 
11
 
! Отговори
ДА , БЕ ЙОТОВА... преди 5 години
...МОЖЕШ ДА ИМ ЗАДЪРЖИШ , САМО "НЕКОИ РАБОТИ" ...ХА,ХА,ХААААААААА....АМА СИ ДЪРТА ВЕЧЕ....!!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
Републиканец преди 5 години
Вицепрезидентът иска механизъм за задържането им у нас...другарката Йотова и независимото президент май не са разбрали ,че само с искане и критикарстване не става...ама те само това си знаят завалиите.
15
2
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
И като ги задържите,какво ще работят в географската територия България?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Госпожо вицепрезидентша...Госпожа министърката, Захарйева...Нека-получи, подкрепа,...Най-вече, имоти,...Да-имат,...Талантите,....Като, 130 кв.м. дом...И, ...Обезпечени, да-бъдат...
13
2
 
13
 
! Отговори
Айде ма Йотова ... преди 5 години
Не се изказвай , дрогирана ....ха,ха,хааааааааааааа....Ставаш за смех!!!
12
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Тя нашите студенти не може да задържи--тръгнала чуждите студенти с уж български корени - да спира --хахахахахаха
11
1
 
20
 
! Отговори
Ние с гайдите преди 5 години
Така, така, нас кучета ни яли... Гони дивото, пък за питомното не ще и да знае...
10
2
 
6
 
! Отговори
t3 преди 5 години
Аз предлагам да се вземат паспортите и да се затворят държавните граници за "младите с български корени" да излизат от държавата и да се пращат да работят където Йотова каже.
9
4
 
8
 
! Отговори
патриот преди 5 години
ИОТОВА БЪДЕЩИТЕ СТУДЕНТИ --СЛЕД 5--6 ГОДИНИ ЩЕ СА --ШВЕДИТЕ КОИТО СА И ВАШ ЕЛЕКТОРАТ НЯЯМА ДА ИМА И ЧЕТВЪРТ БЪЛГАРСКИ ЗАЩОТО СТЕ ЗАЕДНО С ГЕРБ В УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЪД ЗА ВАС ГЕРБ СДС ДПС И ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 ДО СЕГА ПРИСЪДАТА ---ДО СТЕНАТА
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно тази Йотова няма визия.
7
0
 
2
 
! Отговори
голяма глупост преди 5 години
Всъщност тези българи с българско образование могат да бъдат проводник /български представителства/ на българския бизнес в чужбина.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо Йотова, която разписва паспортите за българско гражданство би трябвало да знае най-добре, че въпросните "студенти" са тук, за да получат бленувания паспорт и да отпрашат за чужбина, колко от "българите" с разписани от нея паспорти остават тук и с какво са "полезни" за държавата, на която тя не плаща и стотинка данък? Да де, ама и на нея пак "държавата" й е виновна винаги, когато БКП не я "управлява".
5
3
 
9
 
! Отговори
И Кво ше ги праим преди 5 години
тея студенти кат ги задържим - телефонен съпорт на еврейските монополи ли !?погледнете обявите за работа - 4/5 от тези обяви са фалшиви !работодателя просто си пуска обяви ако се намери някой серсемин да работи за по-малко пари да го наеме и да уволни някой с по-висока заплата
4
1
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Jotova da ne ceka si meseci i godini da potpise BG pasportite zakoceni so godinii so Aferata so pretsedatelot na komisijata a dali ke ostanat mladite vo BG-to ke vidime
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите, и не само те, не гледат вече корени- морени. Бъдещето е там, където има реализация, перспектива и висок стандарт на живот. В БГ тези неща ги няма и няма да ги има.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не инвестира в чуждестранните студенти с български корени, тя третира всички, било то бесарабски българи, македонци, българи от покрайнините в Сърбия и т.н. като чужденци и за тях няма никакви държавни пари. Те си плащат като изцяло чуждите за България студенти.