Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!

Президентът присъства на 130-годишнината на Алма Матер
Обновена: 8 дек 2018 19:56 | 8 дек 2018 19:56, Веселина Йорданова
196
Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!
Снимка: БТА

Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

Това заяви днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава поздрави ръководството и възпитаниците на едно от най-старите висши училища в България, съобщиха от прессекретариата му.

В изказването си на тържественото събрание президентът подчерта, че в годините на прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. "Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята", обърна се Румен Радев към студентите.
 
Държавният глава припомни, че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричат Алма матер този светски храм на България. По думите на Румен Радев създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменното търсене на истината.

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", подчерта още в изказването си държавният глава.

Президентът отбеляза и че истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е "мантинелата", която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществена.
 
"Не познавам млад човек, седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството", заяви още в изказването си тържественото събрание държавният глава Румен Радев.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента Румен Радев плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

На тържественото събрание и концерт по повод отбелязването на 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъстваха ректори и представители на ръководствата на университети от цял свят и дипломатически представители. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
11
 
! Отговори
Баамаа преди 5 години
Ех колко удобна беше пастирката!
35
13
 
18
 
! Отговори
Супеееер! преди 5 години
Герберастията побесня до пяна! На тиквата,,харизмата'' тежи по-малко и от пръд...та на Президента! Сбогом,гербуци гърбави - и мъънгустите с гласовете си няма да ви спасят този път- ще сънувате жълти жилетки и зелени чорапи докато пърхате...Агент Цоню!! От българското ЦРУ!!!
34
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Радев трябва да си плаща наема на Дондуков 2... - тока и телефона също...
33
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Речта му не значи нищо ,защото от нея няма да произлезе нищо !Излишна патетика в един вече пропаднал свят !
32
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борете се с лицемерието и покварата.---и това го казва тоя, дето е назначил любовницата си за ПР :)Как е бай Георги - мачка ли, мачка ли?
31
11
 
12
 
! Отговори
ген. Радев преди 5 години
Долна лъжа е, че ченгето поп Киро ми е изтеглил ушите... - беше само едното...
30
8
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонименdo 31 .....abe bombe prosto ,ako prezidenta (general R. Radev ) e "tsarvul " spored teb ....kaji mi kakav e v tvoite ochi premiera ,Tsetso -gumenkata,Tsetska Tsacheva...i tsialoto "voinstvo na upravliavashtata partia GERB " ?!?? Prezidenta R. Radev e istinski general s voenni akademii i s istinsko obrazovanie !!! Fakt !!! Ti mi razkaji za drugite deto te pitam ....ako mojesh ....da kajesh neshto po vaprosa...
29
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е вашата битка за България. Тя е и моята", обърна се Румен Радев към студентите.ти първо се пребори с Деса и баща си да спазват правилата, а после спри да повтаряш като папагал инструкциите на руснаците.
28
15
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Искам да знам кой е истинския президент на България... - ген. Решетникав, ***, Йотова или Деса Радева...
27
6
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Ммdo 28 ...neee dragi !!! Podernata rech ,koiato vi unijava !!! Zashtoto tova e jestokata istina !!! prostotiata vlastva v Balgaria !!!
26
12
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Импийчмънт на зеления чорап за търгвия с българско гражданство...
25
13
 
18
 
! Отговори
Мм преди 5 години
Поредната нищо не знаеща реч .
24
4
 
13
 
! Отговори
Баамаа преди 5 години
Тия като същисани не знаят как да реагират , чакат да се върне кауна .
23
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** *** налива акъл на студенти
22
9
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ot obrazovan chovek ..vsichko moje da stane ..ot izhvarliach na bokluka do vodach na darjava !!! Obratnoto e obiknovenno s letalen izhod za darjavata !!!
21
2
 
17
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Кефи ме как партийните активистчета изпадат в 6яс!
20
6
 
21
 
! Отговори
ген. Радев преди 5 години
Спортът и движението... - са полезни за здравето...
19
6
 
20
 
! Отговори
ген. Радев преди 5 години
Ако времето се заоблачи... - има вероятност да завали...
18
5
 
13
 
! Отговори
До 15-отЧичо преди 5 години
Бурзум ли си,Мюмюн ли си,аз мойто момче съм роден преди 70 години и това което съм видял и преживял ми дава право да кажа тези думи.Когато аз гонех топката в махалата ,шефът на Герб,тепърва се раждаше.Ако действително си мислещ момък,ще разбереш какво ти казвам,млади другарю.
17
17
 
16
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Тоя пак им бръкна в червата на неграмотниците , скачат като ужилени , не могат да понасят истината!

Спонсорирани публикации