Над 400 млади лекари положиха Хипократова клетва

Дипломираха се лекарите от Випуск 2018 на МУ-София
24 яну 2019 16:20,
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Лекарите от Випуск 2018 на Медицинския факултет към Медицинския университет - София получиха дипломите си и положиха Хипократова клетва. Дипломираха се 435 медици, от които 192 са чужденци. Отличниците са 55, като четирима са пълните отличници, които бяха наградени с приза "Златен Хипократ".

Проф. Иван Митов, декан на Медицинския факултет поздрави абсолвентите и каза, че са изминали 6 години на упорит труд и лишения, но и на незабравими приятелства и изживявания от студентския живот, следвайки мечтата си да станат добри лекари, предава БТА.

"Истинските изпитания предстоят, от утре ще трябва ежедневно да се доказвате, да взимате решения за здравето на пациентите, а отговорността е огромна", допълни той. Проф. Митов благодари на преподавателите от МУ, както и на родителите за подкрепата в професионалното израстване на младите лекари.

В поздравлението ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков също напомни да не се забравят усилията на близките, жертвали време и средства, за да подкрепят студентите. "Сигурен съм, че нашият университет и в бъдеще ще ви осигурява академична и професионална опора", допълни още той и подчерта, че МУ-София е на второ място от всички висши училища в България.

"Знанията не лекуват сами, трябва и щипка човещина", каза председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Иван Маджаров и ги призова да си помагат и да уважават труда на колегите си. По думите му намалява броят на сертификатите, издадени от БЛС за работа в чужбина. БЛС награди с почетна грамота и плакет отличниците от випуска.

Ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков поздрави абсолвентите и изрази благодарността си за сътрудничеството между двете висши училища, както и от високото им ниво на преподаване. Пожела на медиците да изберат онова място за работа, което ще ги направи най-щастливи.

Лекарите бяха поздравени и от името на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от името на други ректори и декани, както и директори на болници.

От името на завършващите лекари първокурсниците получиха Факелът на човечността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
- Хипер-крадова да не е?
8
7
 
10
 
! Отговори
тя преди 5 години
Едно време след Хипократовата клетва ни разпределяха из малките населени места , а сега се "разпределят" в чужбина! Няма лошо , но да си заплащат следването!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7И за какво да остават в БГ?Какво да ги мотивира да останат тук?
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано поне една трета от тях останат в БГ.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано имат здрави нерви, да издържат на гаврите, с които ще бъдат подлагани всеки ден!Разбира се, това не се отнася за онези, които ще изберат да бъдат чантаджии и медицински представители...
4
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 5 години
Пожелавам успехи на младите лекари, да изпитат удовлетворение от най-прекрасната професия. Да са човечни и състрадателни и да се реализират в България. Поздравления!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В първия момент помислих, че не е в Бг университет!
2
1
 
13
 
! Отговори
лекар преди 5 години
пожелавам им към тях да се държат човешки и те да бъдат човечни
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано поне 40 от тях ,са станали лекари ,заради самата благородна професия! Че вече лекари стават само заради голямата пара!