Тенденция сред студентите: Медицината вече пред правото

Най-търсени остават икономика и администрация и управление
29 яну 2019 07:30, Александър Попов
6
Тенденция сред студентите: Медицината вече пред правото
Дипломиране на медиците тази година. Снимка: Булфото

Медицината измести правото в предпочитанията на студентите през последните пет години години, съобщи просветният министър Красимир Вълчев във Варна, цитиран от "Сега".

Данните от най-новото издание на рейтинговата система показват устойчив ръст в броя на студентите по медицина у нас.

Ако през 2013 г. кандидат-медиците са били 6004 души, то през 2018 г. вече броят им скача до 10 885 души. В същото време следващите право намаляват постепенно от 11 475 през 2013 г. до 9954-ма през 2018 г.

Медицината се нарежда на 4-то място по брой студенти след икономика, администрация и управление и педагогика. Правото е на пето място сред предпочитаните специалности.

Промяната в интересите на младежите е закономерна на фона на отличната реализация на завършилите медицина. Голяма част от тях заминават да работят за по-високи заплати в чужбина. ЗМедицинските специалности са много търсени и от чужденци, които идват да следват в България.

Въпреки нарасналия интерес към медицината, към днешна дата имаме недостиг на специалисти по здравни грижи, особено на медицински сестри, посочи министър Вълчев. Според него в следващите години се очаква глобален недостиг на кадри във всички сфери. Затова според него е важно системите на висшето и на професионалното образование да имат профилно съответствие с потребностите на пазара на труда. Според Вълчев е трудно да се прогнозира от колко кадри ще имаме нужда в сферата на здравеопазването и на образованието, затова и усилията на МОН са насочени преди всичко към преструктуриране на приема в университетите и промяна във финансирането им.

Просветният министър повтори тезата си, че приемът трябва да продължава да се редуцира в още по-голяма степен в стопанските, правните и социалните науки, където нерационалното търсене е избуяло в последните години, а да се увеличава в други като природо-математическите, аграрните, инженерните и педагогическите специалности. С изцяло освободен прием, стипендии и допълнително финансиране на висшите училища трябва да се насърчава и интересът на младежите към физическите и химическите науки, енергетиката, химическите технологии, математиката, смята министърът.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Светът преди 2 месеца
отива на зле, защото има прекалено много прависти и икономисти и прекалено малко инженери.
5
1
 
15
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 2 месеца
Предпочитат я, защото като завършиш и започваш да специализираш някъде за да станеш доктор и станеш ли, започват потоци от пари, докато при правото като завършиш и нямаш ли вуйчо владика, който да те нареди на сладка службица, няма да имаш никаква файда.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това се вика готина медичка - най у десно.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И друго,че в България има вече към 200к прависти.Те като го лапнаха преди години това право.Че майки,че бащи...право та право.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре се ориентират младите. По корупция и доходи лекарите надминаха магистратите и за това е така.
1
2
 
18
 
! Отговори
the ghost преди 2 месеца
За жалост образУванието в България няма никакъв смисъл и не гарантира по-добри доходи по-късно.
На шефа ми сина едвам избута средното, ама сега бачка при тати и всяка година сменя джипа си на цена от 200 000+ лв.