От 1 клас до абитуриентите: На тест по физическо

Учениците ще се оценяват по съвременна система
2 май 2019 22:40,
30
От 1 клас до абитуриентите: На тест по физическо
Снимка: архив "Булфото"

Физическата дееспособност на учениците от първи до 12-и клас по учебния предмет "Физическо възпитание и спорт" ще може да се оценява по съвременна система, която включва тестове, нормативи, оценъчна скала, методика за измерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматично изчисляване на оценките по отделните тестове и на общата оценка. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Децата с наднормено тегло, редовно спортуващите - под 10%

Системата е разработена от Националната спортна академия "Васил Левски" след направено изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града, предложени от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и със съдействието на учители, директори и експерти в системата на училищното образование.

За оценка на основните физически качества учениците ще изпълняват пет контролни упражнения /тестове/ - за бързина, взривна сила на долните крайници и на горните крайници и торса, за издръжливост и ловкост. Тестовете са: бягане на 30 метра, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 метра и тест за ловкост.

Системата за оценката на резултатите от отделните тестове е изработена в зависимост от пола и възрастта на учениците. Отчитат се навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година /месец октомври/. Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години, включително.

Окончателната оценка на физическата дееспособност на учениците се изчислява само при наличие на оценки по всичките пет теста. В системата не са включени тестове и нормативи за учениците със специални образователни потребности. Няма да се оценяват и тези ученици, които са освободени дълготрайно от часовете по физическо.

Новата система ще замени прилагането на въведените през 1992 г. и 1995 г. подобни методики за оценяване. Използваните в момента тестове за измерване на физическите качества на учениците "Бягане на 300 метра" за момичета, "Бягане на 600 метра" за момчета, "Изправяне от тилен лег /коремни преси/" за момичета, тестовете за пъргавина и за двата пола няма да се включват в новата система.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Физическото възпитание , рисуването , музиката и трудовото обучение трябва да са освободени от всякакви тестове и оценки . В тези предмети децата трябва да изявят себе си - кой, колкото може .
20
0
 
8
 
! Отговори
mustgi преди 4 години
Смешно е тестът за бързина да бъде 30 м. Докато се ускори и трябва да спира.
19
2
 
8
 
! Отговори
Без име преди 4 години
Тези глупости ги въвеждайте, когато сам министърът на образованието и колективът му покрият исканите нормативи към децата!!! Всяка година блесвате с поредния тъпизъм, който искате да налагате! Отчайващо образовани сте!
18
2
 
4
 
! Отговори
Завършил ученик преди 4 години
Отвращение. Това, за съжаление създава в подрастващите системата. Отвращение към четенето и любознателността. Сега и към физическата активност. Помня всички мои учители - добри, но страшно тесногръди в схващанията си хора. В университета установих, че тяхната система - на зубренето, на спортуването като самоцел, е вече втъкано у мнозина.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се развие физическа активност и положително отношение към нея е едно.Да се покриват безсмислени нормативи - съвсем друго.Хората са го измислили по белия свят - часове по спорт, баскет, волейбол, гребане, гимнастика и т. н. - нещо по-смислено и интересно, което и развива физическата култура. Но това иска инвестиции и професионалисти, а не прос.ти физкултурници с хронометър и метър в джоба и ръце на г..за.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога часовете по физическо никак не ми допадаха,особено тези с нормативите.Едва години по-късно осъзнах колко важни са били.Няма нищо по-важно от здравето,а движението и умерения спорт са една от предпоставките за здраве.Особено днес,когато повече от половината ученици са вперили поглед към телефоните и мониторите,не могат да изкачат 3 етажа без да се задъхат,още в първи клас са с наднормено тегло и се хранят с пълени боkлуци.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните глупости. Физическото следва да е спорт по избор или танци, да има по час физическа активност всеки ден, а не да е противна скука, от която учениците се стараят да избягат всячески.
14
5
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
""бягане на 30 метра"",а защо не на 10 метра.Коремни преси- задължителни ,лицеви опори,кофички на успоредка,възлизане на успоредка и премятане на успоредка,"коремно" на лост,тласкане на гюле,хвърляне на граната от 20 м в цел,висок скок и т.н.За момичетата игра на греда и смесена успоредка.Това трябва да се прави,а не да са торби.
13
4
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
В цял свят децата спортуват в училищата и никой не вижда нищо лошо в това.Само тук впиянчени чалгари се притесняват малките им чалгарчета затъпели от бургери и взиране в телефоните да не си размърдат малко задниците. Ама да не вземе да се изпотят,да не настинат че няма им остане време да посещават уроци по поне пет тъпотии след училище.
12
3
 
7
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Преди много години бях на бригада.Вечерно време на купоните забелязах едно момиче, някак си по-мълчаливо,облечено с повече вкус от останалите.Оказа се дъщеря на някакъв зам.министър.Направиха ни забележка,че вдигаме много шум на двора на училището,в което бяхме настанени. С това момиче отидохме да разгледаме физкултурният салон дали става за купоните.Бях изненадан,когато момичето подскочи и се хвана за халките.Помислих,че само ще се залюлее,а то направи възлизане,мина през "кръст" и скочи леко
11
6
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 години
МОН чипи Тъпометъра отново! Те ще стават спортисти ли? Или с тия изпити и матура учени? Умишлено се натоварват децата за да затъпеят.... Тук бъдещето спря да съществува от 2014г.
10
2
 
16
 
! Отговори
хи-хи - хи преди 4 години
МОН и синдикатите се надпреварват да измислят тъпотии.Донесете ***!
9
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво ще стане, ако някое дете не се справя добре по физическо? Ще го оставят на поправителен ли? Пфффф стига глупости.. училището е за учене.. спорта по принцип няма място там.
8
1
 
24
 
! Отговори
komitataей преди 4 години
попиляха образованието от всички посоки а нашето беше едно от най-добрите в .ЕвропаНови тестове,нови програми,матури за деца в 4 клас-абе тез хора не гледат ли как е най-добрата система на образование във Финландия .Децата ни са претоварени а и стресирани от постоянно правените промени и експирименти '. Хранят ни с заразени храни и после ще го докарваме от тестове /////
7
5
 
24
 
! Отговори
Grom преди 4 години
Да има оценяване е добре, но да се мине рак на "Зачита се / Не се зачита". Има нещо уродливо в това да имаш 3 по музика, рисуване или физическо.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ква е тая глупост пак, децата в 1 клас да покриват нормативи, да учат 5 чужди езика, да са нинджи програмисти.. тва е дете на 6-7г. едни се развиват по-бързо, други по-бавно и физически и интелектуално
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой кюп го измисли.Или демек който е слаб е главата да е силен е краката.
4
6
 
10
 
! Отговори
Пусни бе идиот преди 4 години
Последната глупост дето направи тоя *** ще му влезе през носа ...
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе, няма лошо - ако оценяват безпристрастно. Да си видят постиженията децата, да знаят къде са според средното ниво - слини ли са, слаби ли са. Пък после, ако не им харесва някой резултат може да решат да го подобрят. Това е идеята на оценяването - да дойде някой и да ти каже това, което правиш дали е добре или не е добре. Кой му е хрумнало че всички требе да са отличници по всичко? Един скача 3 метра от място, *** не може да сметне дроб. Друг пък скача един метър, ама решава интеграли на ум
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези нормативи ги има от 1000 години.Днешните младежи няма как да ги издържат но учителите ще подправят данните.

Спонсорирани публикации