Над 4500 деца доказваха владеят ли българския език

Учениците премериха сили в "Пазим езика си"
11 май 2019 21:15, Петя Славова
18

Над 4 500 деца от цялата страна премериха сили във финала на състезанието "Пазим езика си". Целата на надпреварата е да се види колко добре малчуганите владеят родния си език. Организатор на събитието е Гражданско сдружение "Живата вода на България".

Спортен хъс, малко притеснение и огромно желание за победа - така 14 финалисти в състезанието "Пазим езика си", посрещнаха жури и публика. Целта на инициативата е създаването на трайни умения за правоговор и правопис на книжовен език, предаде Bulgaria ON AIR.

Децата са събрани от цяла България и са разделени в две групи - на представители на пети, и на шести клас. В състезанието участниците имаха нелеката задача за минута да решат има ли правописна и пунктуационна грешка в изречението и правилно ли са изписани думите.

Като председател на гражданско сружение "Живата вода на България", съпругата на президента - Десислава Радева, подкрепи участниците. А самият той лично наблюдава оспорваната надпревара.

"Ако искат да бъдат достойни българи и пълноценни граждани на света, те трябва да могат да мислят, да формулират своите мечти на български език - на нашия прекрасен език", каза президентът.

Уменията на участниците бяха оценявани от авторитетно жури, начело с проф. Владимир Атанасов от Софийския университет "Св. Климент Охридски".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
дам преди 4 години
Напълно нормално , при заплати от 1000 лева и цени на апартаментите от 150 хиляди , няма как да е по друг начин.Преди години двустаен в София е струвал 10 хиляди, при заплати от 200 лева, днес двустайните струват по 150 хилядиТоест преди с по-малко от 5 годишни заплати в София си купуваш двустаен, днес ти трябват 15 години да работиш, без да ядеш, за да си купиш апартамент
10
1
 
3
 
! Отговори
РАША БГ НАША преди 4 години
езика ни и речта ни са прекрасни но немога да кажа че управлението ни и политиците са ни прекрасни те са продажници на род и родина всеки бг желае бг да е независима от европейският диктатор
9
1
 
4
 
! Отговори
do shark преди 4 години
Много от учениците в горен клас не знаят таблицата,вие говорите за проценти.Прав сте за това,че образованието и знанията са степени надолу в сравнение с това при соца,но се промиват мозъците на днешната младеж,как всичко било много лошо.
8
0
 
6
 
! Отговори
ПРОСТОТИИ преди 4 години
БРАВО !ОТЛИЧНО И ПОХВАЛНО Е ЧЕ НАМЕРИХТЕ 4500 ДЕЦА ГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ.БРАВО!ОСТАНАЛИТЕ СА ОТ ГРУПАТА " БЪЛГАРСКИ НЕ Е МАЙЧИН ЕЗИК"МИНИСТЪРЪТ НА ПРОСВЕТАТА ДАЛИ НЕ Е БИЛ "ПИЦАР" КАКТО ДЖАМБАЗКИ ПРЕДИ ДА СТАНЕ МИНИСТЪР??ГЛАДНИ ПОНЕ НЯМА ДА УМРЕМ
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ни струва тази "надпревара"? Ако е сравнително евтина, до 200 000 лева без ДДС, ще правят ли и продължение за ученици от десети клас с тестче за втори клас - "пази ухото си", "пази гърба си" и други телесни части?
6
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 години
На тяхната възраст, по време на лошия комунизъм, ние не доказвахме дали владеем български език, защото по презумция го владеехме. И най-слабите ученици знаеха повече от сегашните т.нар отличници и със сигурност бяха прочели повече книги. Също и елементарна математика не знаят. Направо се изумявам от това, че млади хора масово не могат да изчисляват проценти гледат като телета.
5
4
 
4
 
! Отговори
евро-зона преди 4 години
Фашистко-Нацистко мероприятие, да живее Глабализма!! всички скоро ще говорите китайски!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си каква мъка е било....
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имаше ли деца от маалата или от кърджалийско например?!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Живата вода на България"......значи от Чирпан, ясно!
1
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският е мъртъв и безперспективен език.По-добре да учат турски.Там е бъдещото.