МОН: Няма сгрешени въпроси в матурата по английски език

Нивото на теста било сравнимо с другите изпити по чужди езици
Обновена: 27 май 2019 18:48 | 27 май 2019 18:47, Веселина Йорданова
13
МОН: Няма сгрешени въпроси в матурата по английски език
Снимка: архив, Ройтерс

Няма сгрешени въпроси в теста на държавния зрелостен изпит по английски език. Материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Още по темата
В изявлението е посочено, че МОН е потърсило независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал.

Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал.

От Министерството допълват, че всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област.

Получените сигнали в МОН засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране.

За да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност, посочват от просветното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Славянка Николова преди 4 години
Зрелостниците, които полагат матура по чужд език, в случая английски език, трябва да са изведени на следните равнища по слушане и четене със следните умения. За съжаление в държавните изисквания никъде не е отбелязано умението тълкуване на информация. Ако съставителите на матури по чужди езици ще продължат с практиката да усложняват матурата конкретно по английски език, то МОН ще трябва да вмъкне още едно четвърто ниво за профилираните паралелки, което да отговаря на С1 от Общата езикова рамка и да промени учебните програми по езика. Така и съставителите и МОН ще покажат лоялност към зрелостн
12
0
 
8
 
! Отговори
nina преди 4 години
Като- човек,завършил английска гимназия и английски език като втора беше втора специалност в СУ,мога да заявя скромното си мнение-аз грешки в теста не откривам,поне на пръв прочитит.Но нивото на самият тест е за английска гимназия,не за обикновено средно училище.Нямам представа какво означава Б2,но се съмнявам нивото на изучаване на анг език в обикновеното училище да може да се стравнява с това на езиковото.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами пуснете TOEFL на матурите като сте толкова умни. Тези матури все пак са за ученици учили в долнопробни училища които хващат всеки от улицата с курс по английски за учител.
10
8
 
7
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Аз отидох на сайта на МОН, намерих въпросите и ги изчетох. Не видях някакви очевадни грешки. Живея от 30 години в Щатите и имам бакалавър и магистър от хубави университети в Масачузетс.
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо му няма на изпитния материал, а и Ниво В2 съвсем не е мозъчна хирургия. Нещо повече, в училище са работили над стотици такива текстове и свързани с тях задачи, има и сборници с купища аналогичти по трудност тестове и всичко е въпрос на много работа, знания, прецизност и съобразителност.И 70 000 подписа да се съберат, на теста нищо му няма и всички обвинения към МОН и критики срещу тяхната експертиза са просто несъстоятелни, нелепи и некомпетентни.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** не може разни пръдли да се оплакват че са скъсани на теста!Да сядат и да учат, а не по цял ден киснат по кафенетата и после теста им виновен!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Търсят се мнения на специалисти, защото само така може да се докаже, че теста не е сгрешен.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом матурата е била на книжовен език, не разбирам, какво толкова се оплакват. То такъв се учи в училище.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бареков дали ще изкара матурата ?Куцо, кьораво, кораво и сакато стана евродепутат, та и алкажа клошар Слабаков ще ходи да ни представлява...
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте теста на банкянския крадец, по-известен сред езиковедите като бойко полиглота. Нека си изкаже мнението. Ако се затрудни много, може слухтящия милиционер цецко да му помага.
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяхте поискали ниво В2 от държавниците ни! За гимназистите се хванали да са перфектни, нещастници от МОН!
2
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотни хора от МОН търсят мнение от специалисти дали имат допуснати грешки във въпросите ? Не е ли по-лесно във МОН да се назначат специалисти и експерти вместо кeлеши и тия ще учат децата.
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахх, нивотот на онази многострадална Геновева по телевизора, която кудкудякаше, че било турбо тръден тест, да си наляга парцалите и да прочете нещо друго освен ръковосдство по педикюр, маникюр и полагане на червило на нацупена муцка! Аман от начинаещи мутрески!