Целта е дипломата: 80% от завършилите средно стават студенти

Най-зле е в социалните, стопанските и правните науки
71
Целта е дипломата: 80% от завършилите средно стават студенти
Снимка: Булфото, архив

Според просветния министър Красимир Вълчев един от основните проблеми във висшето образование е това, че  приемът на студенти е достигнал крайния си предел.

"Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%. Сега връщаме назад, но не самоцелно, защото имаме професионални направления, в които имаме недостиг на студенти", коментира той пред БНР.

Още по темата
По думите му нерационалното търсене на висше образование - търсене само заради самата диплома, е избуяло в социалните, стопанските и правните науки.

"Така че в тези професионални направления сега най-много се намалява приемът на студенти, подчерта той и обясни, че това намаление се прави в зависимост от оценката за качество и реализация на висшите училища.
В професионалните направления, в които имаме недостиг на бъдещо търсене, даваме допълнителни стипендии, по-висок прием и по-високо финансиране", посочи министърът на образованието.

Той заяви обаче, че се опитват да променят нагласите.

"Намалили сме приемът от 58 хил. на 43 хил. за 3 години в държавните висши училища", отчете Вълчев.
 
Според него обаче системата не реагира достатъчно на промените във външната среда.

Няма го по-дългосрочният поглед в бъдещето, каза той.

Промените в Закона за висшето образование предвиждат министърът да сключва мениджърски договори с ректорите.

"Ние няма да се месим в академичното управление, няма да се месим във финансовото, нито в административното. Министърът няма да може да влияе върху оперативното управление по никакъв начин, нито да сменя ректори. Това, което правим с този механизъм, е да споделяме стратегическото управление. Ние трябва да отговаряме за общия, колективния интерес. Висшите училища имат некоординирани стратегии за развитие", посочи Вълчев.

Според него няма риск да се прекрачи "червената линия на академичната автономия".

"Едно висше училище трябва да има собствен капацитет, трябва да има стимули да инвестира в собствени преподаватели, да развива собствени школи", категоричен бе още Красимир Вълчев и добави, че противното хвърля съмнение върху качеството на висшето образование.

Просветният министър каза още, че средните брутни заплати във висшите училища са над 1700 лв.

"Във висшите училища доминират рентиерските модели на заплащане. Не доминира политиката да привлекат млади преподаватели. Те са избрали разликата между най-високите и най-ниските заплати да бъде 2,5 пъти", каза той.

Според него мораториумът върху създаването на нови университети и филиали, заложен в промените в Закона за висшето образование, е временна и недобра мярка.

Министърът очаква до една година да бъде изготвена Национална карта на висшето образование, която да направи диференциация между професионалните направления.

Той смята, че броят на висшите училища не е основният проблем пред системата на висшето образование, а това, че в годините на прехода всички се разраснаха профилно и започнаха да обучават професионални направления, които не са присъщи за техния профил.

"Нямат този капацитет, взимат преподаватели назаем от други висши училища – това, което се опитваме да ограничим", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Целта е дипломата, а не знанието. Хартията е важна, да се приложи към CV-то за работа... ама че хабер си няма - хич не го е грижа
24
1
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Демек всеки ******н***р може да стане висшист и да има вишУ...
23
4
 
6
 
! Отговори
Елементарно е преди 4 години
Диплома се изисква единствено и само при кандидатстване за работа в държавни или общински администрации. Инженер по микроелектроника съм /ЕТМЕ/. За 20 години, нито един работодател /те са двама де/ не ми е поискал каквато и да е диплома. Приема те за тестов период, ако те одобри, но прецени, че имаш нужда от допълнителна квалификация ти я плаща. Лично аз бях на обучение две седмици в Сеул. Идея си нямате какви пари е платил шефа ми. И нито един път не е ставало дума за дипломата ми.
22
6
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
ахахаха държавата ли ти принуждава дечицата да учат "насила за друга диплома"?!? Абе ей! Отивай да караш такси и не се занимавай. Изпитите последните 10г са пълна пародия и формализъм и това се направи защото капацитета на кандидатсващите намалява все повече. ВСЕКИ с малко акъл и що-годе добра подготовка, може да влезе без никакъв проблем навсякъде. Така че, не търси проблема в държавата тук.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти какво си, Бай Иване?
20
5
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
После отиват в кол центрове, малко по-големите тарикати стават" умни и красиви "грантаджии и професионални протестъри ;) !!!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е политика на университетите -днес вече търговски фирми .
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат да учат право и не е заради диплома а заради безработицата по частните фирми. Но държавата не дава места и слага бариера с ненужни изпити по литература и история и децата са принудени да записват други ненужни им специалности, защото живота е кратък и няма време за друго учене. Системата е такава и държавата ги принуждава насила да учат за друга диплома.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо за стабилни производства с добри заплати? Или бившите партийни секретари гледат службичка с нищо правене до пенсия, а държавата да върви на майната си.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 15 елементарни форми на физически труд бюрократични професии и технически науки отива директно на *** а от тъй наречената автономия не остава нищо.Разбиеа се това се прави напълно съзнателно.Целта е създаване на една нация мислеща само как да си напълни корема и това се комбинира с постоянно вдигане на цени к много по-малко вдигане на заплати.Така политическия режим създава добри граждани тоест умиращи от глад хора готови да подкрепят всеки без значение от идеите му стига да плаща.Фф нйк.
15
9
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
В моята фирма дипломата не е критерий. Можеш - работиш! Диплома искат държавните служби. То там и толкова се работи
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е че твърде много народ без реализация става студенти.Но да се опитваш да решиш този проблем като превърнеш образованието в социална поръчка значи смърт за всяка култура.Защо ли защото по този начин обвързваш това което трябва и може да се учи т това колко хора могат да го учат с нуждите на бизнеса и мнозинството.Да но бизнеса и мнозинството въпреки че се възхищават на Микеланджело или Тодор Колев нямат материална или икономическа нужда от тях.И така всичко което е по-различно от
13
2
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Ами така е, то затова от три години няма БЕЗгрешна матура. Заради 80-те %-та в министерствата и държавната администрация!
12
2
 
23
 
! Отговори
експерт преди 4 години
Няма как най-добрия ти университет да е на 750 място в света и да очакваш държавата ти да не е най-бедна и най-пpocта в Европа и света. За да е силна държавата трябва да имаш силни и умни кадри във всяка една област. България е една poбcкa, колонизирана държава. България е перфектната плячка за силните робовладелски държави.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв е материала, както каза Бойко.Те болниците са го обърнали на печалбарство, че университетите ли няма...открили са разни филиали из страната и приемат всичко живо, което мърда. Но щом има предлагане значи има и търсене...кой не иска да размахва диплома за висшУ и да се прави на важен. Нищо че измислиха и куп безумни специалности...Очаквам скоро да пуснат и "Технология на чистенето на зъбите с клечка"...
10
7
 
9
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Не може да си напише името без грешка даже като си гледа акта за раждане, ама виШУ има. Имах нещастието да изкарам една година Утре Носете Съответната Сума - аз мога да им преподавам на тия, толкова са трагични.
9
1
 
11
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
И да - там преписване ИМА, и да - ЗАТВАРЯТ си очите (за определени хора). Пишат се оценки за къси полички, бонбони, уиски и шоколад. Разговор между две кифли на двора от ниналата година: - "Оф, не знам какво ще правя на сесията, няма да мина".- "Я не се излагай, тук и петел ще завърши".
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой е по-виновен - държавата ли, родителите ли или децата. Толкова много "вишисти " е престъпление. Толкова пари хвърлени на вятъра . При толкова население с куп университети! Защо после да продават чушки и домати на пазара?
7
3
 
11
 
! Отговори
софия града голяма преди 4 години
Студентка, с кубици повече от триста,идва тя чак от Силистра.
6
5
 
6
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Не може да си напише инето без грешка даже като си гледа акта за раждане, ама виШУ има. Имах нещастието да изкарам една година Утре Носете Съответната Сума - аз мога да им преподавам на тия, толкова са трагични.