Детето не е в клас? Родителят с общественополезен труд в училище

Увеличаването на заплатите да е подкрепено с ясни резултати, иска Стаматов
Обновена: 6 авг 2019 18:27 | 6 авг 2019 16:10, Анисия Иванова
100
Детето не е в клас? Родителят с общественополезен труд в училище
Снимка: Facebook

Директорът на 119 СОУ Диян Стаматов предлага родители, чиито деца не са в класната стая и са без уважителна причина за отсъствията си, да полагат общественополезен труд в училището.

"Могат да бъдат принудени чрез общината и полицията да полагат общественополезен труд в училището. Те могат да свършат нещо много смислено в него - подреждане на дадено помещение или свършване на нещо друго. Това преди се наричаше подкрепа. Тази възможност е разписана в законодателството ни и го има като ангажимент, но не се използва", казва той пред "Монитор".

Коментарът му е по повод петицията до МОН, която Facebook групите "Учители за силно българско образование", "Педагози" и "Класни ръководители" са изготвили заради предложението да обикалят с полицаи по домовете и да издирват "ученици в риск".

По думите на Стаматов задължение на родителите е да осигурят присъствие на децата си в училище, а общините да следят за спазването на това задължение.

"Образованието е и право, което го превръща в безплатно. Когато един ученик отсъства от училище, нарушава основното си право и задължение по закон. Той се превръща в един малолетен престъпник, защото не е там. Хора, които не са в училище, са потенциално опасни за цялата ни страна и те биха разклатили в бъдеще нашата национална сигурност", обяснява Стаматов.

Според него за издирването на деца, отпаднали от училище, трябва да бъде създаден екип от поне трима души – педагог, без да е задължително това да бъде класният ръководител, т.нар. обществен възпитател от районното управление, който трябва да издирва децата, които не са в училище, трябва да има и социален служител.

"Кварталният и полицията трябва да са на разположение, когато учениците ги няма. Учителят трябва да знае къде са децата, когато не са на училище. Това е едно от неговите основни задължения като педагог. Класният ръководител трябва да е наясно къде са неговите ученици без значение колко дни отсъстват те. Когато обаче детето тенденциозно не идва на училище, каквато е ситуацията в някои семейства, отношението трябва да бъде по-различно. През последните години се усеща отчуждаването на българските семейства от училище и това е предпоставка това да се случи", смята той.

Стаматов признава, че родителят се нуждае от подкрепата на учителя, но комуникацията с него от дълго време е прекъсната и е нужно възстановяване.

По думите му държавата е променила своята политика към преподавателите и "увеличаването на заплатите трябва да бъде подкрепено с конкретни и ясни резултати".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
9
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
За над определен брой отсъствия - спиране на социала. Ако ревне, че децата му гладуват - предложение за работа според квалификацията. Парите от социала - в училището. Дават се на майстори, художници, декоратори за ремонт и разкрасяване на училището. Как ще вкараш *** в училището и то с чувство на вина. Ще окрадат и изпочупят всичко.
81
1
 
13
 
! Отговори
5 преди 4 години
Когато МОН иска да каже някоя глупост пробутва този и голия директор .
80
1
 
9
 
! Отговори
До До 59 Анонимен преди 4 години
Да, социалните помощи са за оцеляване, но кажи ми каква файда има работещият българин от това да хрантути здрави и прави мързеливци, които хем не щат да работят, хем не им дреме от това, че децата им остават неграмотни.Ами като му спрат помощите, дано да се сети да иде да работи.Но ти ще кажеш, че децата му трябва да ядат. Да, трябва. Но къде е писано, че сме длъжни да му ги храним ние. Щом ги е създал и не се сеща, че с труд може да ги изхрани, тогава да го принудят да се труди!
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хах (80)Значи, робството било забранено.Само че в България днес основният етнос работи и плаща данъци, а едни други започват да раждат още от 12-годишни и живеят само на соц.помощи и детски надбавки. Тези пари се отчисляват от данъците, внесени от работещите и служат за издръжка и на вечната родилка, и на децата й, и на осеменителя. Данъкоплатците не са съгласни, но щат не щат работят, за да хранят безотговорни и нагли мързеливци.Но ти продължаваш да твърдиш, че робство нямало!
78
2
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 82А с какво, бе - с актове и глоби, които не плащат? - Тая cган се дресира само с тежък каторжен труд и с тояга. Друг метод досега не е измислен.
77
1
 
0
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Ама накажете Децата бе, защо родителите???? ТЕХ ГИ ГЛОБЯВАЙТЕ!!!! За да ги заболи, като олекнат да се приберат и да скълцат кел еш4ето!!!
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФ"А ти не си ли чувал, че родителят отговаря за детето? Кой според тебе да носи отговорност?"С трудова повинност ли носи отговорност? Не ставай глупав!
75
3
 
8
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Не стига че тормозят всички ни - и родители, и лекари с тези бележки и уважителни причини, ами сега ще ни се качват по главите разни директорчета - това няма да стане! Считат, че родителите са касички и просят пари за какво ли не, а сега искат и роби направо да им станем! Наесен наред с новините за бити лекари ще има и за бити директори.
74
10
 
1
 
! Отговори
хах преди 4 години
Аз не знам защо мислите че само *** ще бъдат засегнати.И не разбирам каква е тази омраза към ***? Расисти ли станахме българите?*** мият улици, тоалетни, строят блокове и къщи, вършат черната работа за никакви пари. Кой ще ви върши черната работа?За кражбите - къде е МВР? Защо не помислим къде наистина е проблема, вместо да търсим глупави неефективни решения?За интеграцията? Ем ги мразим, ем ги искаме интегрирани? Няма как да стане. Робството е забранено
73
10
 
4
 
! Отговори
До БПФ преди 4 години
Не забравяйте че има и българчета които не ходят на ущеТака че по полека с категориите.Аман,но за нищо не ставате!.
72
2
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Този директор говори пълни глупости. Той ръководи елитно училище и там подобни проблеми няма. Лесно е да се говори на чужд гръб. Той ще отиде ли във Факултето да издирва ученици и да търси сметка на родители ?
71
4
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До До 59 АнонименА - и докога ние ще оцеляваме с цял живот труд, а хъхpeците - с пожизнени помощи? Аре у лево !!! Всички помощи трябва да им се спрат. като се размножават като мишкуняци, но не щат да работат - да измират.
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Аз съм виждал такива "бедняшки" селца. Около тях хиляди декара плодородна земя пустее - а в тях хъхрeците денонощно връткат гьобеците, наливат се с ракия и бегат на банкомата да точат "социала". И все някой друг им е виновен. За такива - принудителен труд под дулата на автоматите !!!
69
4
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 61А ти не си ли чувал, че родителят отговаря за детето? Кой според тебе да носи отговорност?
68
2
 
5
 
! Отговори
Природозащитник преди 4 години
До БПФМоля, не обиждай макаците :)
67
3
 
1
 
! Отговори
Уе уееее преди 4 години
БХК ще ревне, че сме превърнали училищата си в трудово-възпитателен лагер за роми!
66
3
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Личи си, че Стаматов е шефче на етнически чисто училище. Абе: аланкоолу - предложеното от теб означава на някои места в училище да бъда вкарана цяла тумба отвратителни хъхрeци, дето не само, че няма да свършат нищо полезно, но ще поломят и разграбят всичко. Да, работата на учителите трябва НА ТЕОРИЯ да има конкретни резултати - ама ти защо не отидеш да преподаваш пред тумба хъхpeшки малки, дето изобщо не разбират членоразделна реч, а IQ-то им е като на макаците в Конго? Пробвай се - да видим.
65
9
 
8
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Ами простите директори и загубените учители дето нито могат да преподават нито да бъдат авторитети не да ли за обществен труд
64
5
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Всяка държава има нужда от някакъв процент лАУмпени,но лошото е,че у нас този процент е тревожно висок с тенденция за безконтролен растеж.Така,че се налага вземане на спешни мерки пък били те и драконовски,за да се прекрати или поне ограничи тази демократично неолиберална тенденция
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А също така ако учител не преподава на детето така, че то да няма нужда от частни уроци безвъзмездно да полага обществено полезен труд в свободното си време - например да копа отводнителни канали.Предлагам да се запише в закона. Нъ'л тъй, др. директор?