Какви проблеми ще реши трудовата борса за учители?

Янка Такева: Големият проблем са учебните програми
Обновена: 6 авг 2019 22:41 | 6 авг 2019 22:34, Веселина Йорданова
15

МОН създава система, чрез която учители ще могат да си търсят работа в системата на образованието, а директорите - да намират подходящите за тях кандидати. Системата няма да е публично достъпна, а чрез регистрация, каквато ще се позволява само на съответните специалисти.

Тя ще бъде част от информационна база данни с анализи и прогнози за кадровото обезпечаване на детските градини и училищата с педагогически специалисти, която трябва да заработи от началото на 2021 г.

"Смятам, че трудовата борса за учители е добър вариант и ще реши 3 проблема - какви учители кандидатстват, как са разпределени по области и къде и какви специалисти трябват във висшите училища у нас", посочи председателят на учителския синдикат Янка Такева пред "Денят ON AIR".

По думите ѝ в големите градове няма проблеми с кандидатстването, а с това как се представят учителите по време на интервю. Съществен проблем оставал и този, че в малките населени места застаряващите учители, които се пенсионират, няма от кого да бъдат заместени. 

"Големият проблем са учебните програми, това съсипва българското образование", посочи Такева пред Bulgaria ON AIR.

"Учителите трябва да пишат учебниците, а не университетските преподаватели. Съдържанието на всички учебници е трагично", категорична бе тя.

Според нея родните школа трябва да отговорят на потребностите на децата и родителите и не трябва да има частни уроци.

"Качеството на родното образование се повишава, където има мотивирани ученици и родители. 38% от учениците обаче в 1240 училища са ни от даден етнос, който няма желание да учи децата си", коментира още Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Тази е несменяема!!! До сега какво направи?? Освен да й гледаме прическата и тоалетите, да сте я видели и чули да предложи и направи нещо хубаво за образованието???
13
0
 
9
 
! Отговори
Един от народа преди 4 години
Баба Янка, червена партизанка! Докога тази мумия ще представлява българското учителство? Докога?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно, че в провинцията няма учители. Пълно е с учители. Но се търсят само връзкари.Нека да се посочи открито- как става регистрацията в тези борси за учители!Нека всеки учител да прочете и да е информиран!От Днес-а като са казали А, да кажат и Б!
11
0
 
11
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
На власт ще е докато дъщеря и води центровете за семинари.А и от детска учителка с година и половина учителски стаж акъл не ща!НО щом учителите си я харесват и си я държат..
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто да попитам докога тази женица ще представлява учителите в България. Та тя е най-много от всички срещу учителите. Благодарение на нея заплатите са смешни, а условията при които работят в училище са ужасни. Резултатът е тотална неграмотност. Безумието с пенсионерите е очевидно, те вече не помнят къде се намират и защо са в училище, но са най-кротки и подходящи за директорите. Така ще е до закриването на държавата ни.
9
0
 
12
 
! Отговори
Какво да говорим? преди 4 години
Янка Такева е на 71- несменяема останка от миналия век.
8
0
 
9
 
! Отговори
5 преди 4 години
Такева : водата е мокра , въздухътси диша , колелото е кръгло ...
7
3
 
6
 
! Отговори
гневна преди 4 години
Каквото образованието ни , такива и коментаторите ни! Господи , влей им разум !
6
1
 
21
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
Янка Такева -Вечната аббър на българското образование !!! А е обикновена детска учителка и всички знаем,че детски учителки става тия които никъде другаде не ги приемаха...
5
2
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Я ,масларова станала брюнетка!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАК МОЖЕ ДА КАНЯТ ТОЯ ПЪРВОБИТЕН БАБИЕР, АМА ТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА СИ Е ТАКАВА
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнусна неграмотна бабичка, зажалила е за учебните програми против комунизма.
2
15
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СОЦИАЛИСТИТЕ РАЗРУШИХА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ДОКАРАХА ГО ДО ПЪРВОБИТНО РАВНИЩЕ. СЕГА ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ И ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ТРОВЯТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ. МРЪСНИ СКОТОВЕ.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е ЯНКА ТАКЕВА И ДРУГИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВАМПИРИ