Какво ще се случи с нашите студенти на Острова след Brexit?

Притесненията са, че ще бъдат с неясен статут
30 авг 2019 11:41, Анисия Иванова
16

Неизясненият статут на българите след Brexit продължава да тревожи сънародниците ни, които живеят в Обединеното кралство. До излизането на Великобритания от ЕС остават още само два месеца. Това обаче не попречи на младите българи да запазят интереса си към Острова и да търсят реализация и обучение там.

"Притесненията ни са, че при Brexit без сделка статутът на българите във Великобритания ще бъде неясен. Вероятно ще бъде определян в зависимост от това какъв период от време са живели в страната. Но това ще се случи едва през декември 2020 г. Което означава, че от датата на напускане на ЕС дотогава ще се отвори един вакуумен период за тях", коментира в студиото на "България сутрин" основателят на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон Нишан Джингозян.

Според различни данни във Великобритания живеят между 200 000 и 280 000 българи. 120 000 от тях са работещите. Към юли тази година с изрядни документи за уседналост са 54 000. Документът дава право за пребиваване в страната, за достъп до здравеопазване и социално-осигурителната система, както и възможност за кандидатстване за британско гражданство.

"Приетите студенти, които ще заминат за Великобритания през септември, не бива да имат притеснения. Техният статус си остава непроменен, независимо какво ще се случи на 31 октомври. Ще могат да завършат своето образование и да получат финансиране за него", допълни консултантът на проект "Световно образование" Николай Христанов.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е изготвена стратегия за висшето образование, която цели значителни инвестиции в сферата. А международните студенти били много важна част от облика на Великобритания и икономиката на страната.

Сънародниците ни от своя страна настояват за спешни мерки, които да им помогнат, за да не се стига до ситуация, в която да трябва да пребивават незаконно, горещ телефон за информация, повече персонал в посолството ни на Острова, където вече са изпратени още двама служители.

В случай на Brexit без сделка пък МВнР ще открие нови офиси за обслужване на граждани - в Шотландия или в Северна Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Б.Борисов преди 4 години
За новия кабинет Борисов 4 ми трябват 300 пастира, 2500 доячки на кози, 3200 жътварки и 5000 свинара. Също и около 5000 чистачки и общаци по морето без трудов договор естествено! Добре са ми дошли!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
На преди 4 години
Тоя на снимката би напуснал ЕС и от БГЗа кво му еДа го пратим в Сибир за да има време да мисли върху думички като "ако"
13
0
 
0
 
! Отговори
Ан преди 4 години
Българинът Владислав Василев е номиниран за най-добър млад инженер на Великобритания и Ирландия, 2015,който го може го може.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрав си за повечето българи...:)Има и изключения все пак.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без право на легална работа,наемане на квартира кой би стоял там?
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е как какво, едните ше продължават да мият чинии, а други ше продължават с най древната професия! та така!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще станат министри в правителството на Слави Трифонов и всичко ше е наред .
8
1
 
6
 
! Отговори
Тъпчо преди 4 години
Нали министърът на образованието тържествено изпрати 12 пълни отличника да учат в чужбина,повечето от тях във Великобритания?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те студентите ще си завършат и ще се оправят ,защото цедката там е голяма,ами тези,които тука са приети с 3 да му мислят.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще бъдат прехвърлени в Софийския. Държавна поръчка. И ще бъде решен проблемът с незапълнените бройки.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като се върнат ще се повече объркат. Трябва време за нагласа. Спестените пари ще свършат и минават на връщане към мизерията.
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Университетите на Боко Еднокнижника са много по-добри от тези на Англия.
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се живее много по-добре отколкото в Англия, особено по времето на ГЕРБ.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това мазно герберастче е на всяка манджа мерудия.
1
13
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и какво ще научат бълг студенти в анг университети не виждате ли че англияудари дъното наи добре си е в българия