Учителите - ударници, работят над задължителните 40 часа

Денят им започвал в 5 ч. сутринта и приключвал в късни доби
37
Учителите - ударници, работят над задължителните 40 часа
Снимка: Булфото, архив

Учителите и директорите работят много над установената кодексна норма от 40 часа, като някои педагози и училищни директори преминават психологическата бариера от 60 часа. Това сочат проучвания на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа"

По информация от образователните институции, директорите на училища работят всеки ден не по-малко от два часа над установения работен ден от осем часа.

Разбира се, това не се отчита сумарно и не се заплаща или компенсира. "Това се налага поради брутално увеличените административни процеси, с които са натоварени образователните институции", коментират от синдиката.

И информират, че учителите работят твърде често над установената от закона норма и това е вече утвърден негативен ефект, който отблъсква младите учители, които са се опитали да започнат учителската професия.

Всички олимпиади и състезания за учениците в съответните кръгове, утвърдени от министъра на образованието и науката /от декември до март/, се организират в съботните и неделни дни, а обикновено не се заплащат или компенсират.

Извънреден труд се явяват и ежедневните срещи с родители, които задължително са от 17.00 до 20.00 часа, което натоварва учителите с оставане в учебното заведение "до късни доби", посочват от синдиката.

Българските родители, за разлика от практиките в европейските образователни системи, далеч не са готови да дойдат в училище в рамките на работното време на учителя, а го правят във време, което те самите си определят.

Много родители дори отказват контакта с педагогическите специалисти, а новият образователен закон не е предоставил механизъм на учителите да задължат недобросъвестните родители.

"Често учители и директори разговарят с родители през нощните часове", заявяват от Синдиката "Образование".

Според организацията подобна е ситуацията и по време на външни оценявания и матури, при които десетки хиляди учители, като квестори и длъжностни лица, трябва бъдат в училищата в седем часа, което означава, че работният им ден започва в пет сутринта.

"Това, разбира се, пак не се заплаща или възмездява по никакъв начин", заявяват от учителския синдикат.

Друг извънреден труд, полаган от учителите, е по време на дежурство в коридора и в училищните дворове. Този труд, освен че е несвойствен, лишава педагога от основни физически нужди и прави учителската професия непривлекателна за огромна част от дипломираните специалисти, е мнението на учителския синдикат.

Най-вредният ефект на извънредния труд при учителите обаче е бърнаут синдромът /синдром на професионалното изчерпване или "прегаряне"/, който при учителите е много силно изразен. Затова Синдикатът "Образование" ще участва в национално изследване за диагностиката на бърнаут синдрома при педагогическите специалисти.

В това изследване ще се проучи влиянието на демографските фактори, на факторите на професионалната, семейната и на социалната среда върху появата на бърнаут синдрома.

Резултатите от това национално изследване ще се използват от българските синдикати и от Министерството на образованието и науката за създаването на "липсващата образователна политика за компенсиране на труда на учителя", поясняват от Синдиката "Образование" с председател Юлиян Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
cna преди 4 години
Учителите преподават в час по един и същи начин, как така едни ученици са отличници , а други двойкаджии?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОБРАЗОВАНИЕ!!! Г-н Анонимен! Щом такива неграмотни хора критикуват учителите, няма какво да коментираме. Учителите са май виновни, че не са те образовали, а са те "образували". Докато родителите не си влезат в ролята на загрижени за бъдещето на децата си, т.е. да станат отговорни, грамотни и образовани хора, с ясна представа за реализацията им, положението не зависи от учителите. Жалкото е, че министерството натоварва учителитите, а няма механизми за родителите.
32
8
 
2
 
! Отговори
роро преди 4 години
Интересно, какъв морал имат учителите и на какво учат децата. ами платете си данъците за доходите от частни уроци и тогава ходете да искате държавата да ви плаща! Защото ние, които сме в частния сектор и работим по 12 часа на ден 6 дни в седмицата, включително и нощем, НИЕ ви изкарваме заплатите и от нашите данъци плащаме 10-те заплати при вашето пенсиониране
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без учители, няма нищо. Ама то и затова няма много в България. Защото няма ИСТИНСКИ учители. Отговорността обаче е на държавата.
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Koi kolko raboti? Idi da vidish v pushalnite i im prebroi fasovete v kraia na rabotnia den.....hahahahaha...raboteli...topliat vazduha....
29
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До 23Жалко, че майката е учителка, а ти пишеш на маймуница! Иначе учителите са натоварени, дори и у дома трябва да готвят уроци! Малко хора обаче го разбират! От учителя зависят всички, които искат да станат инженери, лекари или учени!
28
1
 
11
 
! Отговори
абе... преди 4 години
и 100 часа извънредно да работят май е все тая - изкарват все по-неграмотни ученици - кой крив, кой прав - ама учениците масово затъпяват.Аможе би това е и самата цел на управляващите - *** народ-слаба държава
27
18
 
10
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
Да не прекаляваме,а ? Децата са много по-натоварени от учителите ! Едно дете готви за следващия ден поне 4 предмета !!! Понякога 5 !!! Учителят готви 1 най-много 2 урока ! При това по позната материя ! За децата всичко е непознато ! Да престанат да се правят на мъченици и по-качествено да преподават материала на децата ! А и парите им вече не са малко и Премиерът обеща от Нова година още по-щедро заплащане.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 25Това е така, но закона трябва да се спазва за всички или да се въведе почасово заплащане и всеки час над 40-тия да се заплаща с 50-100% повече ккто е в нормалните страни.
25
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ако някой работи 12часа дневно шест пъти в седмицата, учителя ли му е виновен, че навремето не е учил достатъчно???Това си е до човек, ако имаш желание и амбиция развиваш се, ако ли пък не ставаш общ работник и те гърбят здраво.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои некадърници искат заплащане като на професори в Харвард, а насреща излизат неграмотници с дипломи.
23
3
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен 22Месец и половина е платения отпуск. Маика ми приклю4и в средата на юли и се върна на 1 Септември. Ина4е след работа продължава да работи до 10 -или електронен дневник, или контролни...винаги има какво
22
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с кво учителите са по от всички други опъващи по 12 часа 6 дена в седмицата?
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така най-ефикасно се унищожава образуванието у нас. Това е и целта - прости и неграмотни да сме. Смятам че учителите имат най-малко вина за това. Вината им е, че си мълчат и се примиряват с тази политика. Занимават учителите с всичко, но не и с обучение на децата. Резултата е видим от всички. Толкова ли е трудно да се премахнат тези административни и ненужни писаници и тем подобни безмислици които учителите в момента са задължени да правят. Но с тези синдикати ще е така. Къде е Янка Такева.
20
1
 
8
 
! Отговори
До До 12 преди 4 години
Хе-хе това корпоративно правило е невъзможно да се приложи за държавна структура която на всичко отгоре работи без печалба.
19
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това мизерно заплащане на учителите, някои от коментиращите тук искат учителите да създават гении. Е, няма да стане. Проблемът с работното време на учителите е друг. Много от коментиращите работят по 12 часа на ден, че и в събота и неделя, но мутрите не им плащат за това. Сега те не сикат учителите да получат справедливо заплащане за извънредния труд, защото самите те не получават такова заплащане. Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да е зле, казал Нане.
18
1
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Много хубаво звучи предложението ти на всеки да се плаща според работата, но винаги дава точно обратните резултати и не само за учителите. На практика твоето предложение винаги е инструмент в ръцете на началника да се разправи с подчинените си както намери за добре. На едни, които работят добре и много ще намали заплатите, а на други дето си гледат работата през пръсти ще ги повиши. А познай от един път защо!
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите са ни за нищо не стават вижте какви кадри излизат от училишщата. С каквото се е захванала държавата вечно провал.
16
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А резултатите - нулеви! Неграмотни и без елементарни познания и обща култура излизат от училище накрая учениците. Това стана масово явление през последните години.Единици свестни и ерудирани учители има!Останалите са връзкари с купени дипломи и то със смешен успех.
15
18
 
14
 
! Отговори
Да ама не преди 4 години
Работят много. Половин година на половин работен ден. Да напускат и да дойдат на работа в частните фирми. Не мога да разбера защо се мъчат.