Насилие в клас? Търсете корените в семейството

Учител съветва: Родители, учете децата да се справят с гнева!
5 сеп 2019 17:00, Анисия Иванова
42
Насилие в клас? Търсете корените в семейството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Основната причина за агресията в училище е възпитанието в семейството. Насилието е отражение и на това, което се случва в обществото ни. Различни специалисти са ангажирани с проблема – педагози, психолози, учители и задължително родители, каза пред Dnes.bg началният учител Мариана Борисова.

Но от дългогодишния ми опит като преподавател съм установила, че основната причина за агресията е възпитанието в семейството.

Има и други – телевизия, интернет, преса, отвсякъде ни заливат с филми, новини за насилие, игри. Невинаги родителите контролират какво се тегли, гледа и отново опираме до родителския контрол.

Друг източник за агресията е желанието на родителите децата им да надмогват над други техни връстници. Във възпитанието не се набляга на това децата да се уважават, да проявяват разбиране, толерантност, да прощават, да се извиняват, неща, които са в основата на добрите взаимоотношения.

Родител ми е казвал, че съветва детето си - ако бъде ударено, веднага да отвърне по подобаващ начин. Това нещо в клас е голям проблем и учителят е с вързани ръце.

"Тогава ми се налага да работя с възрастните хора. Винаги, когато взимам 1 клас, още на първата родителска среща заявявам, че няма да толерирам каквото и да било насилие, надмощие, надменност, подиграване или сравняване“, обяснява тя.

За съжаление, склонността към насилие се проявява в най-ранна детска възраст, агресията днес започва още в детската градина. Затова отново е много важна ролята на семейството.

В училище има психолог, който работи с деца с агресивно поведение. Но един психолог на 800 деца  не е достатъчно, а тяхното заплащане и твърде неатрактивно. От друга страна учителят няма никакви правомощия да реши подобна ситуация – освен да се обърне към психолога.

Нямаме наказания за дисциплина, както беше преди. В последно време отново се говори за въвеждане на рестриктивни мерки като оценка за поведение, но може би ще има опоненти, които ще кажат, че е връщане на старото.

Факт е – агресията не е вече само между  ученици, тя е и срещу учители.

Винаги съветвам и родители, и деца при конфликтна ситуация децата да не взимат прибързани решения и сами да търсят решение на ситуацията, а да се обърнат към по-възрастен – към учител, към охраната.

От друга страна – ако нещо вече се е случило, да побързат да простят, да се извинят. Моето мнение е, че това, с което децата трудно се справят, а и на много възрастни им е трудно, е, че не се работи със справянето с гнева.

Това е трудно и за възрастните, и за децата. Особено малките често нямат добър опит в семейството и не знаят как да го направят. За да не ескалира гневът и да не прерасне в ярост, трябва бързо да бъде овладян и да се намеси или учител в училище, или родител вкъщи, и да се разговаря с детето.

Да се анализира ситуацията – какво я е породило, защо се е стигнало дотам.

Душевността на детето е много деликатна и невинаги в училище, където е доста интензивно, напрегнато, то успява да освободи травматични проблеми, които има.

Основната роля е на родителите и тяхното активно участие във възпитанието на детето и грижата за душевността му.

Ако се наложи, родителят трябва да потърси помощ на специалист извън училище. Училищният психолог може временно само да парира нещата, но в дълбочина трябва да се провежда задълбочена работа, ако детето е с травматичен проблем от миналото.

От друга страна, децата ни са много нетолерантни към различните – ако едно дете не се вписва в групата, то бива малтретирано, изолирано, подиграване, одумвано. И това нанася много травми на отхвърляне, които се проявяват в по-късна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо не търсите корените в гората?
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеса почнаха отдалеко да обработват населението за стратегията за детето. Естествено пак няма да им се получи, точно както и с истанбулската конвенция. Да видим кога ще им резнат грантовете за неефективна пропаганда.
10
26
 
8
 
! Отговори
родител преди 4 години
Т.н. учителки все някой друг им е виновен. Те отговорност нито за придобиване на знания, нито за поведението на децата в училище категорично отказват да носят. И се питам, чий го дирят тогава в училище ?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БХКНе е хомофоб, а нормален човек! И се научи да слагаш запетаи, където трябва!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като тикат насила там всякакви "защитени" етноси, които крадат, бият и създават раздори, какво очакват?! Българчетата да мълчат и да търоят издевателствата им ли?
7
16
 
17
 
! Отговори
от 90 - те преди 4 години
Клин клин избива.Като видя, че дете бие моето дете, смазвам от бой агресорът, после бия и бащата, който ми се дръви и всичко е 6!
6
31
 
4
 
! Отговори
БХК преди 4 години
До Киро Х: и какво като деца от проблемни семейства се дават за осиновяване на семейства с нетрадиционна сексуалност?! Те не са ли хора?! Или може би, Вие сте хомофоб?
5
5
 
29
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Българи!!!: С подобни статии ви масажират за новата Стратегия за Детето, целейки да нормализират отнемането на етнически бъкгарчета от биологичните им родители-българи и даването им за осиновяване на п*дерасти и л*сбийки! Събудете се и подкрепете протеста в събота!!!!!!!!!! Защото горко ще плачете!
4
2
 
38
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
Аз на моите синове съм казал да уважават всеки и да не се подиграват и закачат с никой. Но ако някой ги удари да отвърнат и да удрят там където другия много ще го заболи и няма да може да отвърне пак. С тия притчи за -"обърни и другата буза" и прости на тоя дето издевателства над теб- може да омайвате други. Те трябва да пораснат може,а не трети ***! Кой не му харесва да духа супата.
3
11
 
19
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Насилие в клас? Търсете корените в семейството==============Разбирай: ауу, колко лошо си възпитават децата българите, бързо, веднага от януари да приложим Стратегия за детето 2019-2030, за да можем да отнемаме българчетата от лошите им родители-българи и да ги даваме за осиновяване на хомосексуални семейства в Норвегия, Швеция и Дания.
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1.1.2020 социалните и частни фирми ще отнемат насилствено деца в риск след жалба по телефона от съседите,по подобие на Норвегия!
1
3
 
31
 
! Отговори
Баба Яга преди 4 години
Мнооого написано, прочетох само няколко реда. Но! Преди да "учат децата си да се справят с гнева", болшинството родители трябва да се научат на същото. А те нямат такова желание...