Трудният български език... всяко трето дете започва от А и Б с него в училище

В детските градини дори търсят преводач от майчин език
86
Трудният български език... всяко трето дете започва от А и Б с него в училище
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За всяко трето дете българският език не е майчин.

Това означава, че от общо 60 000 първокласници около 20 000 трудно или почти не говорят български език.

За сравнение, през 2017 година броят на децата с друг майчин език, различен от българския, е бил под една четвърт от общия брой първокласници.

Още по темата
Невладеенето на български език е основна причина за отпадане от образователната система. Въпреки действащия механизъм за обхват на учениците, през миналата година от училище са отпаднали 5000 деца.

105 са първокласниците в 75-о основно училище "Тодор Каблешков" в столичния квартал "Факултета".  За 100% от тях обаче майчиният език не е български. Как се справят учителите там провери bTV.

Елена Иванчева е учител в 75-о основно училище "Тодор Каблешков" от 23 години. Сега е доволна от учениците си, но в началото срещала трудности с тях.

"Имаше деца, които не знаеха български и беше трудно. Не пишат домашни, родителите рядко се сещат да проверят в чантата, че детето трябва да си научи уроците за следващия ден", обясни Елена Иванчева.
Учителите тук не крият, че в началото на учебната година усилията им са насочени предимно в това да говорят с учениците си на един език.

"Тези, които са предпочитали вкъщи да говорят на майчин език – естествено с тях повече трябва да се работи, защото те разполагат с малко по-ограничен речник и не винаги успяват да разберат това, което им казва учителят", каза зам.-директорът Галина Димова.

Неразбирането на български често е причина децата да отпаднат от училище.

Ето защо действащият от две години механизъм за обхват на децата в образователната система е насочен и към предучилищното образование, за да може децата от детската градина плавно да преминават в първи клас.

Голяма част от децата в една от детските градини постъпват там без да знаят нито дума на български.

"Повечето деца, да не казвам почти всички 90% не знаеха български език. Нямаха никакви навици, нито към тоалетна, нито към обслужване, дори някои се страхуваха от горещата вода, защото в къщите нямат", разказа учителката Гергана Жекова.

"Понякога се налага преводач, който да превежда на техния език, за да могат да разберат какво да направят, какви документи да донесат", заяви директорът Катя Вълева.

От образователното министерство обясняха, че се борят с неграмотността като осигуряват допълнителни часове по български език.

Чрез механизма за обхват тази година са записани нови 9000 ученици за първи път в системата на образованието, като сред тях има и 16 и 17-годишни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието ми рестартира рутера.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
безнадеждна работа!и безсмислена!за тях образованието не е приоритет
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте лъгали, Още преди 10 години за пръв път излезе информация, че повече от ПОЛОВИНАТА (!!!) първокласници са "с майчин език, различен от българския". След като всички познаваме в детайли демографското развитие на България, как очаквате да ви повярваме на лъжата, че сега били една трета? По-вероятно е да са две трети.
67
1
 
13
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: LanАбе, донякъде е така. Ама само донякъде.Щото едно време кандидатстудентите се бореха кой да влезе пръв в университета, защото местата бяха малко, а желаещите много.Сега е обратното. Места има колкото искаш, но кандидатите са малко.И университетите се борят да ги запълнят със студенти, пък каквито ще да са.Е това ако е нормално здраве му кажи!Бих добавил, че много българчета също имат затруднения с майчиния си език.
66
1
 
15
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Всички знаем за кой етнос е проблем официалния език! В който и университет да отидеш има турци, евреи, арменци...само едни ги няма! Явно проблемът не е в държавата, а във въпросния етнос.
65
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) Аахаам, ади ся пак да обявят че цветното население е само колко беше под 2 процента?! :) Смешки някакви!
64
0
 
5
 
! Отговори
Арети преди 4 години
Арабският като стане официален еэик ще са си "перфектни"!!!:-)))
63
0
 
11
 
! Отговори
до братята роми преди 4 години
Когато траките /сегашните българи/ са били под римско владичество официалния език е бил латински и те са го чели от малки.Поради това има 9 римски императора от местен произход, между които Юстиниан Велики /Управда/ от Скопие и Константин Велики от Ниш. Същото е било при турското владичество. Единственият начин за напредък в обществото е да се владее официалния език-Другата възможност са кражби и проституция=затвор.
62
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Българското гражданство носи не само права (при тия неща - да получават безкрайни социални помощи), но и ЗАДЪЛЖЕНИЯ - владеенето на официалният език на държавата е едно от тях, друго е спазването на законите. Щом тия индивиди отказват да изпълняват задълженията си, то те или трябва да бъдат заставени със сила, или да бъдат лишавани от права, дори не от човешки, но от граждански. Стига само с безответно даване на моркови, време е за яка тояга, видя се, че с моркови не става.
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българските турци, писали по-долуПоздравления за отличния ви правопис!Интелигентните хора нямат етнос и нация!Успех!
60
0
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 56И друго, което явно не разбираш - ако едно дете на 7 няма елементарна езикова грамотност, то и интелектуалното му и психическо развитие е изостанало безвързвратно. каквито и усилия да полагат учителите (платени с нашите пари), то никога няма да догони нормалните хора в един все по-сложен и високотехнологичен свят.Както казах и преди - щом плащаме безкрайни помощи на "алкохолите" за малките им, които правят на конвейер, поне да ги учат да говорят като хора.
59
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 57Не е работа на учителите тепърва да учат малките напитчици да говорят !!! А какво правят през това време другите деца в класа? Българчето на 7 години не само владее езикът според възрастта си - много от тях вече учат и английски, знаят цифрички, буквички песнички... в същото време напитчицата не умее да ползва дори тоалетната и хъхри като живoтно, вместо да говори... и учителката трябва да се занимава само с него, а за нормалните деца на данъкоплатците няма време. Откъде-накъде?
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като България се управлява от продажници които я превърнаха от държава в брюкселска и американска колония ,след като разни фондации и комитети финансирани отвън диктуват какво и как да се учи тук ,какво може да очакваме ?
57
0
 
9
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Гарантирано от Бойко!
56
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
учителите нали са с 1, 000 лева заплата, да запрятат ръкави и да учат на български. те какво искат - хем голяма заплата, хем само с вундеркинди да работят.
55
3
 
8
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
Таке е ми. Еманципацията на жените беше най-голямата простотия измислена някога. Вместо да раждат деца като 18-22 годишни, по пет или шест, те бачкат и учат до 30 после им идва акъла. В Турция има 3.6 милиона сирийци, и за миналата са родили 500 Хил деца.
54
0
 
11
 
! Отговори
179 преди 4 години
И като извадим от тези 40 хиляди ромите със роден език ,български и турчетата които имат друг майчин език. Да не забравя и тези първолаци които са от смесени бракове (10%) Колко българчета остават ? Ако статистиките са точни във момента етническите българи са под 5 милионна и те раждат около 20-25 хиляди деца. ЗА мен това наистина е необратима демографска катастрофа. Мога да спомена и децата от ромският произход които само се водят у списъците в училище но въобще не стъпват там.
53
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е изцяло при нас българите, ние сме тези които се отрекоха от род, родина, език, култура, традиции и даже история.
52
1
 
0
 
! Отговори
До до49 преди 4 години
Направо си го написах,ортопед с 23 годишен стаж.
51
1
 
26
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
Посочих етноса си за да покажа,че има ли желание има и начин.Всичко тръгва от семейството.В нашето турски се използва ,но навсякъде навън никой от нас не го говори.Знаем ,че живеем в България,спазваме законите и уважаваме обичаите и традициите на страната.Не виждам нищо лошо в това.Обичаме децата си ,милеем за тях и искаме да са образовани,също като моята съседка и най-добра приятелка българска лекарка.Ако съм засегнала някой,моля за извинение!