Музеите отварят врати за неучебния 28 октомври

Входът ще е свободен или на символични цени
24 окт 2019 22:41,
3
Музеите отварят врати за неучебния 28 октомври
Снимка: Булфото архив

Музеите в страната ще бъдат отворени за организирани ученически посещения на 28-и октомври, понеделник, който заради местните избори е обявен за неучебен, но присъствен.  Част от тях ще бъдат със свободен вход, а в други таксите ще бъдат минимални, съобщиха от Министерството на образованието.

Още по темата

В деня след първия тур на вота учениците ще могат да разгледат безплатно музеите и Ботаническата градина към Българската академия на науките, както и институтите ѝ.

От Сдружението на общините ще препоръчат да се определят символични такси за посещение на общинските културни институции. За това са се разбрали министрите на образованието и на културата, Сдружението и БАН.

В понеделник директорите на училищата ще могат да организират за учениците спортни прояви, дейности по интереси, посещения на музеи, галерии, театри или други културни институции, както и на фирми и предприятия с цел кариерно ориентиране на децата.

Директорите имат право да изберат да се провежда и нормален учебен процес.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че няма нормативно основание, което да казва, че денят след изборите трябва да бъде задължително неучебен, пише БНР.

"Решението, което предлагаме на директорите да вземат, да намерят най-добрата организация за училище, е добра възможност учениците да излязат от класните стаи и да посетят музеи и изложби, както и да посетят различни предприятия, с оглед на кариерно ориентиране", уточни тя. Най-честите проблеми са с подаването на данни, свързани с плащането на градска такса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Деня е неучебен с цел отбиване гласовете на нетвърдия електорат.
2
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 4 години
Най-после МОН да измислят нещо разумно !Бил съм директор на един от бившите кабинети за училищно и професионално ориентиране и знамколко голяма е ползата за учениците от този контакт с предприятия , фирми , културни центрове и пр.
1
0
 
3
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Ако гербаджиите си въобразяват, че ще гласувам за тях вместо да заведа семейството си някъде, са по-глупави отколкото им давам сметка.