След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас

МОН обмислят допълнителен изпит по всички предмети
4 дек 2019 09:10, Петя Славова
165
След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас
Снимка: архив, Булфото

След слабото представяне на  международното изследване PISA в МОН обмислят въвеждането на допълнителен тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще е за 10-ти клас, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата
"Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност", заяви той, цитиран от "Монитор".

Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега.

Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас, се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него.

Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
21
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Как едно време ставаше с големи ваканции, даже имаше и дървени ваканции и пак резултатите бяха по-добри. Май проблема е в МОН, не в деца, учителите или родители.
14
0
 
29
 
! Отговори
Даскал Димо преди 4 години
Защо от министерството на образованието си заравят главата в пясъка като щрауси за проблемите. За функционалната неграмотност, която с тези над 50% ни нарежда сред страните от Африка, са виновни главно ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ. Директорите на училища, особено в малките населени места, са принудени да пишат нереално високи оценки, за да си запазят бройките и така в клас остават ученици които при една нормално функционираща система биха отпаднали, но те остават и дърпат нивото на останалите надолу.
13
2
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Най-честите въпроси:Кой е оня Кан дето резал ръцете,абеее някакво ама реферат ли ама съчинение ли трябва да сме писали,кой е тоя Иван Вазов,коя е Белоногата,че има извор.Говорим за 11-класници все пак.Иначе 7-класници .дето учат английски от 4 години и имат само 6-ци редовно:Ще ми преведеш ли това изречение:"going to will exercises"Примери до утре да давам на Заплатаджиите в МОН.Четем тия дни,че подменили думите в "Под игото",че им било зор да разбират...Абеее загубена кауза!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички да повторят 10 клас, това би било успех за мутрите герб
11
1
 
25
 
! Отговори
Василев преди 4 години
За да са *** учениците , трябва да са *** учителите,родителите,работодателите и политиците!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Побъркаха ги тези ученици от тестове.
9
1
 
21
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Пони имат хубав външен вид училищата, фирмите на ГЕРБ се облажиха с обществени поръчки и еврофондове!!!???Агент Кенджи Майлс Палиджар!ЦРУ!!!
8
5
 
23
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 4Проблема не е в децата! В каквото ги моделира системата и обществото в това се превръщат! Когато училището е заринато с глупости и уроците са меко казано отблъскващи какво очаквате? Практиката учи най добре, но в нашите училища всичко се учи по картинки и от написаното, няма грам практични занятия! Така децата се отвращават от образованието и малкото което могат да научат не го поглеждат! Трябва образованието ни да влезе поне в 20 век! Няма как със стари методи да се прави образование!
7
3
 
5
 
! Отговори
Ха Ха 2 преди 4 години
Да не говорим за комуноидната *** във всяко едно министерство, та в МОН ли няма да има. Ха Ха... Не са ви виновни нито децата, нито родителите, нито таблетите и джиесемите..
6
7
 
24
 
! Отговори
Ха Ха преди 4 години
А вие какво сте очаквали бе? Колкото и да е млад един учител е излезнал от същите БГ университети, в които системата на отношение, учене и преподаване към студентите е от преди 40-50 години. Преподавателите не спират да се гаврят със студентите си и от там излизат същите комунистически и с остарели разбирания млади учители. Как да станат нещата? Проблема не е в децата. Същите деца, когато емигрират с родителите си се образоват перфектно в Западна Европа или Щатите и нямат ниските успехи като тук
5
12
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Децата завършват уж със знания, а нямат елементарна представа какво са това данъците, за какво се плащат, кои, колко данъци плаща, да си правят личен бюджет, какво е това кредитен рейтинг и защо той е важен! Учат неща които никога през живота си няма да ползват и, то вместо просто за обща култура, те се задълбават в глупости, а наистина важни неща даже не се коментират! Имах сблъсък с бакалаварка която не е наясно как се развива тема, а просто преписва урока! Зубренето не е равно на грамотност!
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпички са младите, тъпички са. Ама за кадри на ГЕРБ стават.
3
11
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Всяка година промени уж към по добро и всяка година ново и ново дънно за родното образование! Просто учебниците са заринати с безполезна информация която децата никога няма да ползват през живота си и липсва наистина важната информация която ще ползват цял живот! Каква е ползата едно дете да знае какво е митохондрия, ако не знае как се пише молба за работа или как се попълва СВ? За какво му е да знае какво е тангенс като незнае как да подаде нужните документи в бюрото по труда например?
2
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Visoki saplati resultati na u4enizi slabi kontrol nad u4itelite trabva i vs 3 m opresnitelni kursove kakzo e v eu u4ilischtata v bg u4itelkite puschat kriat se no gi vijdat gru o darjanie spi im se edvam gledat tn
1
2
 
45
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Вие от МОН що са правите на улави?Никакви тестове няма да спасят колапса в образованието!!Бъдещи абитуриенти от "елитни" гимназии са неграмотни масово.Всичко е с регистрации във фейса и инстаграм обаче.Могат да си пускат и стрийм в twich обаче.По Софийско има няколко гимназии дето си държат на образованието и толкоз.Всичко е сбъркано от горе до долу!!те не могат да мислят,да се изразяват,те не могат да се гументират,да разсъждават върху тема.Знаете ли какви поколения илизат въобще в живота?