Всяка година една класна стая остава празна заради войната по пътищата

Идея: Дайте на учениците светлоотразителни жилетки!
Обновена: 9 яну 2020 11:47 | 9 яну 2020 09:51, Камелия Цветанова
46
Всяка година една класна стая остава празна заради войната по пътищата
Снимка: Pixabay

След като стана ясно, че в повечето училища няма как да се се организира процеса така, че учениците да приключват последния си час в 18, 30 ч., както предлага просветното министерство, от Асоциацията на пострадалите при катастрофи искат децата да носят светлоотразителни жилетки.

Още по темата

"Тази идея се предлага от години. Като асоциация самите ние сме раздавали светлоотразители, които децата слагат на раниците си. Но ние нямаме голям ресурс и можем да оборудваме само едно училище. Раздаваме по 200-300 светлоотразителя. Но може държавата да се ангажира да осигури поне първокласниците. Също е така може би е добре да се помисли и за светлоотразителни жилетки за тези, които се прибират от училище по-късно", коментира председателят на Асоциацията Владимир Тодоров в инетрвю за "Монитор".

Той посочи, че през миналата година в катастрофи са загинали 30 деца.

"Всяка година една класна стая остава празна заради катастрофи. Между 27- 33 деца загиват всяка година. Тенденцията е такава", призна Тодоров.

Той добави, че катастрофите с децата през изминалия декември бяха именно в тъмната част на деня.

Според него около 19 ч. е най-рисковата част от денонощието, а статистиката сочи, че най-много катастрофи всъщност стават между 18-20 часа.

Причината е в тъмното време, особено през есенно-зимния период. Тогава е мъгливо, влажно, заледено, пътеките са неосветени, липсват подлези.

"Освен това има един друг много сериозен проблем-сутрин и вечер, когато родителите оставят и вземат децата си на училище, извършват много нарушения на правилата за движение, свързани със спиране и паркиране. Наблюдавам това всеки ден. Има места, където сутрин колите са три колони, за да могат да спрат. Това е опасно и за самите деца, които слизат. В западните държави има регулировчици със светлоотразителни жилетки и стопове, които помагат и насочват водачите", каза още Тодоров.

Според него доста от пешеходците носят вина за катастрофите, защото погрешно смятат, че са с предимство и разчитат, че законът ги пази.

"А всъщност трябва да знаят, че не бива да излизат внезапно на платното, трябва да се огледат, да пуснат коли със специален режим на пешеходна пътека. Има фрапиращи случаи - виждал съм на Цариградско шосе в столицата как майки прехвърлят колички през мантинелата. От една страна, пешеходците сами не се пазят, от друга - инфраструктурата е лоша, а от трета - водачите карат доста рисково", обобщи Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
*** ми е на барабуя класната ви стая!
35
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Що за глупаво определение - "война по пътишата" - а става дума за обикновена българска простотия.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страната ни е много бедна всеки политик да вложи по хилядарка ето че ще има без платно цяла българия за децата светилни тела а стаите са празни заради миграцията не е заради катастрофи и убити деца тези журналсти стават за смях със своите теми и заглавия моята съпруга е чжденка и се смей като чете тези глупости.и ми се подиграва ама че сте страна и ти ме караш да живеим в бг страна на глупците у вас в бг на черното казават бядо кравата лети като каже нато и бгго твърди
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко празни класни стаи остават заради емиграцията?
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държава с много милиционери и плиткоумни люде е така!
31
1
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Не е ли по-лесно да слагат по един регулировчик до училищата, особено при натоварените булеварди и кръстовища, който да осигурява безопасността им по време на започване/завършване на занятия - сутрин, обед и вечер?
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо на парче, дали е класна стая или друго има ли значение. Мерките трябва да са адекватни на времето, първо инфраструктура, подлези, надлези, асансьори....второ ОБРАЗОВАНИЕ. Колко притичват с деца, колички на червено, колко ползват колани и столчета. Къде е контролът? И не е въпросът във високи, но неработещи глоби. Малко 20-30 лв. но постоянно. Глоба и за малките нас. места където управници виждат как деца и пияни карат безпроблемно по улиците и не правят нищо.
29
2
 
8
 
! Отговори
много гнусно преди 4 години
Туй Война по пътищата е преписано 1:1 от Русия.Вместо да преписват руски глупости, трябва да се строят правилно пътища при които да няма конфликт между шофьори и пешаходци.На първо място трябва да се санкционират архитектите които пренаселиха големите градове. Тези индивиди трябва да бъдат дисциплинарно уволнени и съдени за разрушаване на жизнената среда в градовете.
28
0
 
9
 
! Отговори
ФФФ преди 4 години
Каква война?Ако някой е ходил в държави като Словения и Чехия и е видял техните пътища и поддръжка ще разбере защо ние умираме толкова.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Тодоров от Асоциацията на пострадали от катастрофи съм го запомнил, че едно смислено предложение не е направил. Винаги обвинява само шофьорите и по възможност иска огромни наказания за шофьорите СЛЕД като катастрофата е факт и нищо как да се предотвратят много от катастрофите, т.е.търси отмъщение, а не се бори да се намалят катастрофите, ранените и загиналите
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ще се кара с запалени фарове? След като няма ефект от това!
25
11
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
В същото време над 25.000 българчета годишно биват убивани чрез узаконеното убийство, наречено аборт! Но, за тези душици никой не говори! Абортът е убийство!
24
1
 
15
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Вчера БГ, защо мълчите по темата, че целия престой на нашите тенесисти в Австралия е на разноските на Григор Димитро. Защо нашата федерация отказа финансиране ?
23
0
 
7
 
! Отговори
HighwayToHell преди 4 години
Те и стаите за обучение по теория на кандидат шофьорите са празни, както и кухините в горната част на тялото на повечето курсисти.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в центъра на София не могат да приключват до 18:30 то в кварталите е възможно. младост 2, 2 училища с по 1-,2 паралелки първи клас. След 8 същата работа. Огромни училища. Единственото натоварено училищ е 125 Младост 1 и то до 7 клас.
21
4
 
4
 
! Отговори
от.Сидней,Австралия преди 4 години
Това нещо като войната на таралежите ли е? Може и като междузвезни войни да е, но статията е екскремент на БГ журналистиката. А за войната по реките кога?
20
3
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Koгато онзи "иранец" претрепа в Луковит белите българи (4 студенти),в хода на производството се оказа,че преди даже е щял да прегази полицаи при проверка.Те обаче бяха получили амнезия по време на тяхното производство.Същите тези ченгета,които глобяват за "ФАРЧЕ" ,че видиш ли така е по закон!!!Е те ви защо има катастрофи.Или май не съм прав...
19
1
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Стига с тая измслена война по пътищата, бе !Годишно умират 100 пъти повече от лошо здравеопазване, от ниски доходи, ама за това нищо.Целта на раздухването на този измислен проблем е да се изкарат репресивните органи на улицата и да се дере народа с глоби, актове и прочие.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В едно общество в което наглостта е на пиедестал... ще има плачевни "резултати".
17
2
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ГеоргиНито градовете са ни осветени, че да се виждат пешеходците отдалече, нито храстите окастрени, нито пешеходците пресичат където трябва, нито водачите спазват закона за движение по пътищата, нито улиците ни като хората + ненормалници са по улиците и се правят на регулировчици и не знаеш кога такъв луд ще ти изкочи защото кораба майка му казал, че идващата отгоре кола е с предимство и трябва теб да те спре! Тотална анархия! Целия държавен апарат е тотално абдикирал от задълженията си!