Въпреки Brexit: Броят на родните студенти на Острова се запазва

В Шотландия ще се възползват от безвъзмездно финансиране
Обновена: 18 фев 2020 13:08 | 18 фев 2020 13:08, Анисия Иванова
16
Въпреки Brexit: Броят на родните студенти на Острова се запазва
Снимка: БГНЕС

През тази година за кандидат-студентите няма да има промени въпреки Brexit и те ще могат да стартират своето образование във Великобритания при досегашните условия. Това означава, че те ще получат кредит върху таксата на обучение, а тези, които се насочат към Шотландия ще могат да се възползват от безвъзмездно финансиране. Това каза Николай Христанов, мениджър "Висше образование", "Световно образование", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Промените след Brexit ще касаят тези, които започват висшето си образование от септември 2021 г.", обясни той.

Христанов коментира, че най-много българи са кандидатствали във Великобритания през 2016 г. - около 2300 души.

"От 2016 г. насам се отчита спад от около 8% на кандидат-студентите на годишна база. Въпреки всичко всяка година се запазва броят на приетите, които започват образованието си във Великобритания", допълни експертът.

По думите му българските ученици все още избират предимно традиционни специалности като компютърни науки и икономика, но се наблюдава засилен интерес и към по-модерни специалности като екология, изкуствен интелект и киберсигурност.

"Британските университети държат на студентите от ЕС, тъй като искат да имат международна среда и студенти от цял свят".

Христанов обясни, че Холандия също е много популярна дестинация сред кандидатите, тъй като тя предлага най-много програми на английски език и по-ниски такси.

Целият разговор може да гледате тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да учат тука я, тук е пародия на основно, средно и най-вече висшито образование. Пълна скръб, ако тия хора трябва да ни управляват сме обречени.
13
6
 
2
 
! Отговори
green day преди 4 години
Хайде млади бели и зелени веган пънкарчета ала грета т. да учите екология , океанология и други модерни еко талибански дисциплини в Уелс , че с тези климатични промени трябва да рекетираме големите корпорации за мангизи.....
12
2
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Това е лъжа. Броят на студентите в UK е намалял с 10%. Програмите с които се финансира обучението се запазват и тази година, но за следващите не е сигурно. Това възпира много кандидат - студенти.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига писахте глупости, разБойко каза че масово българи се прибират от Европата защото той им е направил добри условия за живот в България. Вече имаме магистрала и газови тръби, бизнеса се ориентира към инвестиции у нас и всичко това заради вождЪТ Слънце - Винету III (3-ти мандат)
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме им на англичаните за българските шитисти от държавата Шитария!
9
0
 
2
 
! Отговори
Новина преди 4 години
Това не е новина. Нема ли убиство - не става. Ако до час не кажат че са избили бг студентите в Обеднялото Кралство просто не става
8
0
 
2
 
! Отговори
Яко преди 4 години
Не бе днес новината е фалшива. Предлагам да хвърляме чоп
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как така бе, нали точно онзи ден пищяха че се махали от рам зариди Брекзита. Значи фълшиви новини онзи ден така ли??? Май не се изненадвам.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден реклама за еничари! Хайде, майки и бащи, дайте си чедата, ние ще ги накараме да забравят откъде са тръгнали.След това ще ви построим повечко старчески домове, сертифицирани.
5
0
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Вчера намаляваха,с десет процента,днес се запазва....А сега де?!Кой от къде преписва,ходи ги разбери!
4
2
 
4
 
! Отговори
баща преди 4 години
Ако някой не знае, там вече не издават дипломи на хартия. Това може да е проблем в bg.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България университетите се испразниха, но не ги закриват.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А безвъзмездно ли е безвъзмездното финансиране или е начин за вербовка?
1
2
 
13
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Очаквам коментари от всички псевдо родолюбци, които един през друг тук се надпреват да изтъкват, колко добре е в България... а после със зъби и нокти драпат, за да пратят отрочето да учи в (лошата) чужбина.