Строят над 70 забавачки в София и села с ромско население

До 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще е преодолян
53
Строят над 70 забавачки в София и села с ромско население
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще бъде преодолян, убеден е просветният министър  Красимир Вълчев.

"Поне 140 млн. лв. има заделени за тази и за следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 години в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните", каза той пред bTV.

Още по темата
Вълчев коментира и темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните.

"78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език", разясни министърът.

Според него вкарването на 4-годишните деца в образователната система е най-мощната интеграционна мярка именно за тези семейства.

"Тази мярка е популярна в повечето европейски страни, във Франция например скоро възрастта бе свалена на 3 години", посочи още той.

"В столицата и останалите големи градове няма проблем с приемането й, в София проблемът е единствено с реализирането от гледна точка на недостига на места, добави Вълчев. Над 400 хил. души са се заселили в южните квартали на София в последните десетилетия, няма как да се сметне с детските градини и ясли", обясни той.

Просветният министър обяви, че ще инициира дебат за въвеждането на по-ранен етап на сексуалното образование в училище.

"Сексуално образование винаги е имало в българското училище, дори по времето на социализма. Въпросът е дали то не идва прекалено късно, в никакъв случай не е прекалено рано. Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване", коментира той.

"Поел съм ангажимент да организирам дебат по темата, в горните класове на начален етап – III – IV клас, да заложим първите теми", уточни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласоподавателите на герб..искаме вече машинно или електронни гласуване ,ръчно НЕ
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИДобре ли сте?
22
6
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
до 22Единственото тук решение,си е Военно положение !
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 20 мнения нито едно градивно,полезно,само плюене!На проблема се търси решение,а не мрънкане!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИМНОГО ЛИ ти се иска?
19
3
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
а защо тоз другар не казва че секс "образованието" е лгбт инициатива да ги учат на толерантност към "различните" и де факто по-лесно да ги приобщят към тях. Утре децата ни ще ни водят за снахи и зетьове от техния пол, няма да имаме внуци и ако осиновят някое чуждо, ако пък ги учим че има 2 пола ще ни ги взимат, ама този си гледа заплатата и не му пука,щото никой не ги наказва освен с уволнение.Не с протести а със закон трябва да се спре облъчването особено на децата.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите вече са мнозинство и трябва да им се отнемат привилегиите и да започнат да плащат дънъци и сметки, както всички останали.
17
3
 
17
 
! Отговори
А СТРОИТЕ И РАЗВЪЖДА преди 4 години
ДЪРЖАВНИТЕ ИЗМЕНИЦИ СТРОЯТ И РАЗВЪЖДАТ А ПРОБЛЕМА С БЪЛГАРСКИЯ ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ КАК ЩЕ РЕШИТЕ БЕ БЪЛГАРОФОБИ И БЪЛГАРОМРАЗЦИ.?30Г.ГЕНОЦИД СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО ВЕЧЕ МАЛЦИНСТВО В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА.СРАМ И ПОЗОР ДО КЪДЕ ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.
16
2
 
22
 
! Отговори
не-ронка преди 4 години
До Не-ромПредстави си сега някой Български политик, каквито нямаме, да излезе в публичното пространство (както този пудел от снимката) и да каже "отпускаме средства, но само за етнически Българи"! Какво море от негодувание ще бъде изсипано от Отворено Общество и подобните "фондации", както и от дьонметата политици! Но, щом е за джанговците, всички трябва да скачаме от радост.....
15
2
 
10
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
А учителките и лелите в изцяло ***** села и те ли ***** ще бъдат?
14
4
 
6
 
! Отговори
рашид преди 4 години
Бате евала, че се сещаш за еректорала, той чада ша дава ')
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете ми кой нормален човек ще иска да работи като секс учител на деца на 3 години? Всички педофили ще искат да станат такива учители за да имат лесен достъп до деца.
12
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Строи се само в София, в провинцията се затварят забавачки и училища, съответно работни места! 2/3 от българите отидоха в столицата! Тази политика е недалновидна, в провинцията умираме, няма работа, а заплатите са мизирни, дори МРЗ е все още 560 лева! Г-н министър, не се хвалете с новите детски градини!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя продажник подържа исканията н всякаквиа различни породи ***.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи, ние, аз. Със сигурност няма да плащат "те", ако ме разбираш.
9
4
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Пак ще се усвояват парички
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Просветният министър обяви, че ще инициира дебат за въвеждането на по-ранен етап на сексуалното образование в училище."Оставка!
7
2
 
15
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Относно сексобразованието. "Поел съм ангажимент да организирам дебат по темата, в горните класове на начален етап III IV клас, да заложим първите теми", уточни министърът"Явно ЛГБТ организациите са нетърпеливи да "образоват" децата още в началното училище!
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам - Кой ще плаща за ромските деца в градините?
5
6
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българи, отредени сте за заличаване !Бъдещето ви тук ще е като на индианците в щатитеили като на палестинците в Палестина !