Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък

Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък
Обновена: 10 мар 2020 08:51 | 10 мар 2020 08:51, Елка Василева
110
Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък
Снимка: архив, БГНЕС

„Общата грипна ваканция за всички училища най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив са взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова.

„Ден за ден се решава, както казах. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция.

„Мислим върху всички варианти, но този вариант е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът.

На 12 март, четвъртък очакваме учениците да се върнат в училище след грипната ваканция, ситуацията остава непроменена спрямо вчера, но е динамична и може да се промени във всеки следващ момент. Това каза междувременно пред БНР Жени Костадинова, директор  на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата
Това важи за всички освен Плевен и Габрово, където са наложени по-строги ограничения заради потвърдените случаи на коронавирус, и област Пловдив, където грипната ваканция бе удължена до края на седмицата.

„По наши изчисления от учебния процес, в различните региони, са за губени между 6 и 16 учебни дни“, каза Костадинова . И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно.

Според нея няма да е коректно да се каже, че учебният материал може да бъде предаден безпрепятствено.

„Това налага своеобразно преструктуриране, но към момента не можем да говорим, че ще се удължава учебната година или че ще се предприемат някакви мерки… Вярваме на учителите, че могат да преценят как точно да подходят с учениците, за да постигнат очакваните резултати“, каза експертът.

„В случай, че има допълнителни обстоятелства, ще мислим. Към момента не обсъждаме пипане на пролетната ваканция или удължаване (на грипната). Но да видим как ще се развият нещата“, каза Костадинова.

Относно изпитите Жени Костадинова обясни: „Уменията, които се търсят в края на 4-ти, 7-и и 12-и клас, могат да бъдат проверени с учебно съдържание, което е усвоявано по-напред в учебната година, без да пострада придобиването на умения“. Това каза тя в отговор на въпрос за съобщението на МОН от вчера, че на изпитите ще бъде даден материал, дотам, докъдето е взет“.

„Можем да направи изпитите така, че да не ощетим учениците, които са били по-дълго във ваканция“, категорична бе Жени Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министерството на образованието вместо да се чуди какво да прави, да вземе да се събуди от летаргичния си сън и да предпроеме спешни мерки и план как да преминат учениците към дистанционно обучение поне за определен период от време. Какво толкова страшно има, вкарайте малко иновативно мислене предвид на ситуацията, какво страшно има?
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че поне до Великден трябва да си останат у дома. На топличко при мама.
18
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам изобщо да не ходят на училище. От вкъщи - уикипедията и това е. По скайп си правят седенка, в леглото, пие чая, яде бисквити и накрая имаме дипломиран у дома ***!
17
1
 
34
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Не може театри,стадиони ,зали да са затворени за големи групи хора ,а училищният процес да не е съобразен с това.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дървените тикви даправят каквото си щат от инат.Родител нормален няма да си пусне детето на училище минимум до понеделник, в която и да било област.По-добре е тиквите да направят опит поне да прозрат това, че учебният материал не е толкова важен.
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зомбирайте ги вкъщи - плейстейшън, "Съни Бийч" и пенсионерско спокойствие.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мисля че децата ще бъдат тотално ощетени ако не учат теория на относителността в 6 клас, теория на игрите в 7ми, ако случайно някой им вземе някой час свързан с ВСВ или пък ако се окаже че не са учили цял срок гръцка литература. Програмата е такава, че един урок да се пропусне и горките ни дечица ще станат духовни инвалиди!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Пловдив и Велико Търново заповедтана РЗИ важи до 16.03, а не до 11-ти!
12
2
 
10
 
! Отговори
Лешперов преди 4 години
Направо ги пускайте в лятна ваканция.
11
1
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Не политизирай бе дечко г.л.у.пав,вирусът не избира по партиен цвят.
10
0
 
35
 
! Отговори
Майка преди 4 години
Аз не позволявам на детето си да излиза и да се мотае из молове, и смятам, че е добре четвъртък и петък също да са неучебни. Така или иначе много родители няма да си пуснат децата тези два дни на училище. Материалът може да е важен, но смятам, че здравето е по-важно.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги родители отговорността на всеки от нас е да обясни на децата, че сега не е времето за мол ,кафе и тн . Вече става въпрос за оцеляване .Аз имам 2 деца и несъм съгласна да ходят на училище при дадените обстоятелства защото нзнам какво може да донесе от там.
8
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво училище бе вие луди ли сте? Я се огледайте..Родителите да запират децата вкъщи и никакво излизане поне до 1 Април!Имат учебници, имат интернет, могат спокойно да учат в къщи. Класовете да си направят Skype групи и учителите да преподават уроците онлайн. Елементарно е.Здравето е най важно!
7
0
 
5
 
! Отговори
Браво преди 4 години
До АнонименМного точен коментар
6
0
 
32
 
! Отговори
Удължете преди 4 години
Грипната ваканция!Ще чакате да стане като в Италия и тогава ще се сетите.Училищата нямат никаква готовност за дезинфекция.Белината НЕ е дизенфектант.Сутринта някакъв депутат предлагаше да се купи термокамера за НС.Но такива в училищата НЯМА.
5
2
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Ако няма грипна не влизат и са по кафетата и моловете.Ако има грипна са пак по кафетата и моловете.Кое не е така?
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнеса, та бизнеса, икономиката... Бизнес без хора как се прави?Два вируса върлуват, забраняват струпването, а децата ни в училище - като ***. Решавали ден за ден. Луда работа. Кажете го навреме - родителите трябва да организират времето си. ***! Италия ли ни предлагат като модел? Не момент за паника, но разумните мерки са задължителни! Здравето и живота на хората са важни, най-важни!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само на София и Пловдив, не разбрах.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да очакваме да я удължат да може да се пълнят моловете
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на гробавите им трябват овце, за тва и учебната програма е такава, дали ще изгубят 10 дни или 3 месеца - все тая.