От днес образованието е онлайн – какви са съветите на МОН?

Министерството с препоръки към родителите
Обновена: 16 мар 2020 14:43 | 16 мар 2020 07:00, Александър Попов
89
От днес образованието е онлайн – какви са съветите на МОН?
Снимка: Pixabay
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен, че няма да има нулева година, а според него онлайн обучението ще обхване поне 90% от учениците.
 
От МОН се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.
 
Всяко училище има свободата да избера начина, по който това да случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват - школо, уча. се, Кан Академия, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. 
 
МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение. 
 
Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. 
 
Две от най-големите издателства обвиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и също сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.
 
Министерството разчита най-много на родителите. 
 
"Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България. Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
 
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
 
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
 
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
 
Ето какви са и препоръките:
 
Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
 
Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
 
Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
 
Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.
 
Съвети:
 
Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
 
Насърчавайте детето да бъде активно.
 
Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
 
Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
 
Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
 
Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: МОНонлайн обучение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
19
 
! Отговори
baikobaev преди 4 години
Голямо учене ще пада !
53
8
 
7
 
! Отговори
Гръм и м.... преди 4 години
Напротив, др.болшевик. Точно това обучение спасява нещата, а не гърмежите на ,,Аврора". 21век сме другарю. Хубави и забавни са вицовете за Петка и Чапай, но се събуди най-после.Не ти желая лошото, но се настрой за нови изпитания, нещастнико-неграмотен.
52
4
 
6
 
! Отговори
До бай x преди 4 години
То сега ще трябва по един даскал за 1ви клас в държавата, един даскал за 2ри клас в държавата и т.н. Децата дори ще започнат да знаят.
51
7
 
16
 
! Отговори
бай х преди 4 години
детето е вдругата стая на училище всички деца се включиха онлайн, само учителя не може ...
50
2
 
11
 
! Отговори
DO 47 преди 4 години
"дИГИТАЛНО правителство"-добра идея, НО внимание - не отиваме ли така към тъй желаното от ЕЛИТите Световно правителство и да не стане КОВИД-19 повод за въвеждането му. Така възниква реална опасност този или пък друг по-смъртоносен/да не дава Господ/ вирус да доведе до отнемане правата на хората и възцаряването на Антихриста, за който ни предупреждаваха Пророците от Стария завет, а и самият Иисус...
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ЗНАЕХ,ЧЕ ТУК СЕ ТРИЯТ КОМЕНТАРИ...АМА ТОЙ КОРОНАВИРУСА НЕ ПРОЩАВА...ДА ВИДИМ НЕГО КАК ЩЕ ГО ИЗТРИЕТЕ...ТОВА С ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО СИ Е БЛЪФ,КОЙТО НЯМА ДА СПАСИ ОБРАЗОВАНИЕТО НИ...
48
2
 
20
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Длъжностите, които не правят нищо, са в държавната администрация и 70% от служителите на МВР (включително и административни). От тях няма нужда. Всичко може да се случва онлайн и да има една малка бройка служители, които да работят с хора директно. Не разни лелки в пощите да ми пишат по тетрадки или в общината да попълвам на място на хартия какво ли не и разни лелки да си го размятат из гишетата. Това са хора с нулев принос за хазната и не носят стойност на икономиката.
47
3
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Абсолютно си прав.
46
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID-19 ще извади на показ от кои професии в съвременното общество има нужда и от кои не. Уникална възможност да се преосмислят длъжностите които не правят нищо. Те са в изобилие от съдебната през административната до образователната система. Почти навсякъде. Също така да се даде приоритет и заплащане на полезните такива. Дошло е време в което ще има заплащане срещу труд!
45
0
 
37
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
Не бива да се очакват чудеса за няколко дни. Здравната каса от 2000г. досега колко пари похарчи и няма електронен регистър на здравноосигурените. Нямаме електронно правителство, тоол системата погълна стотици милиони и пак има фалове. Сега да искаме от учителите за 2-3 дни без никакви пари да започнат дистанционно обучение е доста наивно.
44
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образованието може да бъде изцяло дигитализирано. Разбира се има предмети които имат нужда от тренер. Физическото възпитание например не може да бъде онлайн. Всъщност.. има йога уроци онлайн, кунгфу уроци онлайн, фитнес уроци онлайн. Защо да не може.
43
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да искаш, друго е да знаеш и можеш, трето е да го направиш...МОН са решили да тормозят всички - родители и деца, учителите са си свикнали.Тръгнали са с трици маймуни да ловят... Важното е да се рапортува, да се отчита дейност. За пореден път парата отива в свирката. Цялото това натягане е допълнителен тормоз!
42
3
 
20
 
! Отговори
opa преди 4 години
Защо винаги трявбв да се случва нещо гадно за да има някакво развитие.Най-накрая ще имаме модерно образование,в нормалните държави никой вече не драска по черните дъски, всичко е дигитализирано.Хубаво е да има и ползи от тази трагедия... следващата стъпка да е дигитално правителство.
41
4
 
6
 
! Отговори
Бойко до 41 преди 4 години
Не знаех,че имало DOS атаки. Те не атакуват досието на гражданите нали? За Цветанов питам. Моето досие е чисто като утринна мъгла,не бе като утринна слана. Уф да му се не видят тия природни явления. Не разбирам много от химия. На времето мислех,че химията произвежда химикалите, с които си драскам САМО БОЙКО на стола в парламента. Туй образование много сложно стана.Добре,че съм премиер,Вълчев да му мисли...
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44 Анонимензащо очакваш минуси да ти напляскат ? много правилно пишеш !
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано и матурите да са онлайн че да преписваме. Така няма да има двойки.
38
2
 
17
 
! Отговори
Срамота! преди 4 години
От днес образованието и е както винаги - неподготвено лошокачествено изпълнение. На едни места обучение се провежда от миналата седмица, на други - няма нищо, дори информация дали децата изобщо ще учат и как ще учат. Всичката ни пара - в свирката, както винаги. Огромно разочарование ни поднесе МОН за сетен път! Добре че у нас има кой да готви децата и съществуват образователни платформи, като "Уча се", че да разчитам, че няма да останат на нивото, на което са монаджии.
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, че ще ми нафляскате минусите, но според мен това е невероятна възмжност най-после инф технологии да влязат в средностатическите учлища и децата да видят за какво се ползват компютрите, че не са само за селфита във Фейсбук и игри. Работя в реалната икономика, администратор съм, еми това е бъдещето - online срещи, доклади, управление на документите и проектите. Който го е осъзнал, ще има работа и пари, който не - Кауфланд търси общи работници. Жалко, че е по такъв гаден повод
36
1
 
26
 
! Отговори
Трън преди 4 години
Образованието е толкова офлайн, че няма на къде повече. Платформата Школо, наляла в себе си кой знае колко пари, не работи още от вчера.Общо взето всеки се спасява поединично.
35
0
 
6
 
! Отговори
ако 2 преди 4 години
- затрудняване на работата на фирмите, чиито служители ще работят онлайн и са едни от малкото, които ще могат да движат икономиката в условията на извънредно положение, каквото имаме обявени в момента;- затрудняване на електронните разплащания;- излизане от строя (прегряване) на комуникационната инфраструктура в жилищните квартали, която може да не е предвидена за такава нива на пиково натоварване;- невъзможност за подмяна на елементи от комуникационна инфраструктура, тъй като нямаме собствен