Студенти искат намаляване на наема на общежитията

Редуцирането - заради извънредното положение
Обновена: 15 апр 2020 15:48 | 15 апр 2020 15:48, Петя Славова
28
Студенти искат намаляване на наема на общежитията
Снимка: БГНЕС

Националното представителство на студентските съвети в България адресира писмо до Министерството на образованието и науката и до ръководствата на висшите училища.

В позицията си от представителството поставят 16 точки, свързани с онлайн обучението, с удължаване на плащанията за общежитията, с редуциране на наемите в ситуацията на извънредно положение.

"В страната има 52 висши училища. В по-малка част от тях наемите за общежития са редуцирани. Около 30% от студентите в момента живеят в общежития, другите са по родните си места", отбеляза пред БНР Даниел Парушев, председател на представителството.

Той подчерта, че над 90% от вузовете се справят перфектно с дистанционното обучение и не се очаква да има нулева година.

"Но дистанционното обучение създава проблеми пред университетите с по-голяма практическа насоченост като медицинските или тези по изкуствата", коментира още Парушев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 4 години
Някои студенти харчат и по хилядарка на вечер, но те не ползват общежитие. Живеят си в луксозните жилища с мама и татко и нямат грижа за нищо.Семейства с високи доходи от провинцията, когато детето им дойде да учи в София му купуват гарсониера. Някои даже направо купуват и по-голям апартамент, защото детето е казало, че ще остане в столицата.Малко са, които имат такива възможности. Но никак не са малко онези, които са на свободен наем, плащан от родителите им или от тях самите, защото работят.
23
5
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Като са недоволни да излизат на свободен наем!!!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Защо да не става ? В други държави как става ?
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** пак се изцепиха, че било малко дори.... Вие знаете ли как е в другите държави, които изпълняват социалните си задължения към гражданите превъзходно и имат невероятна социална политика ?? Дори в съседна Гърция е светлинни години пред нас в това отошение по размер на наемите и това, което предлагат на студентите.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен88 преди 4 години
Плащат по 40 лева и се оплакват? Смешници. Да отидат на квартира тогава да ги видя
19
2
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 години
Ами да си наемат стая за 200 лв за двама, в апартамент в панелка в Студентски град, с тоалетна-баня-кухненско боксче (т.е. умивалмик отпред) - това преградено с гипсо-картон в единия ъгъл и се проветрява през прозореца на стайчето. Още: кревати, гардеробче и масичка за лаптоп; стол - един. Във трите стайчета идентично. Обща пералничка в коридорчето до входната врата. Предплата за шест месеца. На слука!
18
2
 
3
 
! Отговори
Плащат се ниски преди 4 години
наеми и не се плаща ток/вода,но...... На нас, няма да коментирам в кои град, не ни даваха да ползваме примерно ел. уреди,освен лаптоп и уредбичка. Мене за една ютия и едно котлонче 150 вата ми врънкаха постоянно. Да не говорим, че повечето общежития са с казармено оборудване от бай тошово време и всчичко е грохнало на макс.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никои не ги кара да седят тука като убочението е дистанционно!
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14 Слушал съм истории от бивши колеги, как на еди кой си, домакинката /на възрастта на майка му /вместо наем, си искала по специални услуги жената!Това естествено не в София, а в провинциално общежитие. Та ми е интересно дали и тук има някой такива неща.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия па....пръскат по 150-200 на вечер в Плаза, а за 50 лева наем мрънкат
14
3
 
9
 
! Отговори
Минка 2ри курс преди 4 години
В Събота вечер изкарвам наема за 10 минути ..........мен ме устройва тази цена
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Божидар Петков : домакинките, обикновено са в пенсионна възраст, така че вие преценете.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива са наличните условия - трима в стая по 36 лв. Никой не задължава студентите да ползват задължително общежитията. Има много студенти, които работят и си делят свободния наем, където разбира се условията са по-добри. Но да се иска намаляване на субсидирания наем е меко казано нахално. Нали и за общежитията трябва поддръжка, охрана и прочее.
11
3
 
1
 
! Отговори
Odpo преди 4 години
Ок от 40 лв им ги направете на 20...
10
3
 
5
 
! Отговори
Божидар Петков преди 4 години
В наема влиза ли и нощувка със доманинката на блока!
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 836 лева месечно за стая с общо трима съквартиранти и тоалетна, която е обща за целия етаж?Или 36 лв за стая, в която са настанени двама човека и си имат своя баня и тоалетна?С оглед на свободните наеми в София все е добре, но и те са прави да искатпо-човешки условия.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наемите за такива общи стаи е около 36 лв, защото са субсидирани. Колко още трябва да бъде намален? Или искате супер лукс за 20 лв. Не става.
7
3
 
9
 
! Отговори
Sincity преди 4 години
Ако наемите ви се виждат високи, можете да си ги поделите със съквартирантите си ***.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Мислиш ли, че не "дават"?Когато бъдат настанени в началото на учебната година, почти всички студенти започват инвестиции по ремонт на стаята, която са имали щастието да получат за едногодишно ползване. Уж я получават поне освежена, но в повечето случаи е негодна за живеене.Не се знае дали през следващата година ще са в същата стая или ще трябва да ремонтират друга.
5
4
 
16
 
! Отговори
:( преди 4 години
В повечето студентски общежития в страната условията са плачевни.Интересно е да знаем какъв наем плащат днес хлапетата за това, че ползватедно легло, шкафче и част от гардероб в стаи, в които са настанени по двама ипо трима? В повечето подобни стаи няма място дори за малък хладилник, нито понеза един стол, седи се по леглата.В някои общежития всяка подобна стая има баня и тоалетна, както е по хотелите,но в други - построени по-отдавна, се ползва тоалетна, която е обща за целия етаж!

Спонсорирани публикации