4476 първокурсници ще са освободени от такса

Те трябва да са приети в защитена специалност
11 май 2020 07:46, Елка Василева
9
4476 първокурсници ще са освободени от такса
Снимка: архив, БГНЕС

4476 студенти, които ще бъдат в първи курс тази година, ще бъдат освободени от такса за обучение. За да не плащат за висшето си образование, те трябва да бъдат приети в една от осемте защитени специалности или осемте професионални направления с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Това става ясно от проекта за утвърждаване на списъка с тях и доклада към него на образователния министър Красимир Вълчев, пише „Монитор“.

Възможността за освобождаване на такси се дава с промените в закона за висше образование, приети в края на февруари тази година. В списъка с професионални направления с очакван недостиг влизат: „Педагогика на обучението по…”, „Религия и теология”, „Математика”, „Физически науки”, „Химически науки”, „Химични технологии”, „Енергетика”, „Материали и материалознание”. Те съвпадат и с първоначално посочените от Вълчев направления.

От години за тях няма достатъчен интерес от страна на завършващите гимназия, а недостигът на инженери и учители се задълбочава.

Списъкът със защитени специалности е разпределен в три направления. Без такса ще са новоприетите филолози в „Арменистика и кавказология”, „Иранистика”, „Индология”, „Новогръцка филология”, „Румънска филология” и „Унгарска филология”. Безплатно ще е обучението и за първокурсниците в „Хебраистика” от направление „Социология, антропология и науки за културата” и „Хидростроителство” от „Архитектура, строителство и геодезия”.

„Предложеният списък е изготвен съобразно недостига на специалисти на пазара на труда към настоящия момент. Освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за постигане на целта, а именно - необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната”, посочва в мотивите за избраните специалности и направления просветният министър.

Обезпечаването на таксите за първия семестър на студентите ще бъде от бюджета на МОН. За целта ще бъдат необходими 1 308 542 лв. Те ще бъдат разпределени между 17 вуза, които са предвидили прием в изброените специалности. СУ „Св. Климент Охридски” е предвидил най-много брой за студенти от тези направления. Ако те бъдат изпълнени, за таксите им от МОН ще бъдат заплатени 258 420 лв.

228 610 лв. пък трябва да получи Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". По малко - над 100 000 лв., ще бъдат насочени и към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Югозападния университет "Неофит Рилски" - гр. Благоевград, и Химикотехнологичния и металургичен университет - София. Най-малко ще бъдат заделени за бъдещите студенти от защитени специалности и направления с бъдещ недостиг на кадри в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - 3750 лв. Необходимите средства за 2021 г. пък ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши училища, става ясно още от доклада на Вълчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pyk nai-golemiqt maitap s cel ikonomichesko i obschtestveno razvitie bez material ne stava ni ednoto ni drugoto BG si umre mnogo vi zdrave nema robi
6
0
 
2
 
! Отговори
Fakti преди 3 години
Lekari nai-trqbvat kato nqma lekari idvat dqdo pop.Pyk i tiq filologii komu sa nujni vseki uchi angliiski za ko mue indiiski?????
5
0
 
6
 
! Отговори
теолог преди 3 години
Изкарвам прехраната си с ръчен труд, обработка на земя и пенсия. Не съм свещеник, нито преподавател по религия, нито съм бил държавен служител на хранилка, нито имам партийни протекции и приятели от властта.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоест от тук нататък се търсят истински учещи с реални знания, а не кухи отличници с куха диплома
3
0
 
11
 
! Отговори
Чалгаристика преди 3 години
Какви вузове, какво СУ? Равнището на образованието в бг е 8-и клас, шофьорска книжка и до там. Всичко остало се купува, при необходимост.Това е напълно достатъчно да караш жипка с ескорт от НСО по магистралата и да плещиш глупости по телевизора от сутрин до вечер.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... за целите на икономическото и обществено развитие на страната..." - специалност "Индология", ха-ха-аха...........
1
0
 
15
 
! Отговори
Между редовете преди 3 години
От тая новина разбрах,че за СУ вече няма кандидат-студенти.